Szépírás versenyen voltunk

A Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola 2018-ban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Ebből az alkalomból hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a „Szépen, helyesen” vetélkedőt április 25-én.

A verseny eredményeként kiderült, hogy Veszprém megye jelentkező iskoláinak 5-8. osztályos tanulói közül ki tud kézírással a legszebben és hibátlanul lemásolni egy gépelt szöveget, amely az iskola névadójáról, Báthory István középkori erdélyi fejedelem, későbbi lengyel király életéről, történelmi jelentőségéről szólt.

A 30 általános iskolai, felső tagozatos tanuló között ott volt iskolánk ötödikeseinek képviseletében Sanda Réka (5.a) és a hatodikosok közül Micsunek Szandra (6.a) is.

A versenyzők teljesítményét szakértő zsűri értékelte Sarkadi Gabriella intézményvezető-helyettes irányításával. Évfolyamonként hirdették ki az első három helyezettet, akik közé sajnos nem került iskolánk egyik tanulója sem.

A zsűri gratulált minden résztvevőnek, kiemelve, hogy a dobogósokon túl mindenki megérdemli a negyedik helyet. Valamennyi tanuló emléklapot és jutalomcsokit kapott a versenyen való részvételért.

További fotók, képgaléria

Arany minősítést kapott kisegyüttesünk

“Tiszán innen, Dunán túl” címmel általános- és középiskolás diákok számára országos népdaléneklési minősítő versenyt indított az Oktatási Hivatal.

A Veszprém megyei döntőt, melyet az OH Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja szervezett, április 10-én tartották a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban. Iskolánk az I. korcsoport kisegyüttes kategóriájában nevezett, Cseresznyés Zsuzsanna tanárnő vezetésével. Tagjai voltak: Báthory Csilla (6.b), Ódor Kamilla (5.b) és Sós Henrietta (5.b) osztályos tanulók.

A népes mezőnyt neves szakemberekből álló zsűri hallgatta meg és értékelte. Iskolánk kisegyüttese arany minősítést kapott, és további szereplésre készülhet.

Fantasztikus győzelem: első hely a megyei kosárlabda döntőn!

Iskolánk U 14-es kosárlabda csapata Bizony Istvánné testnevelő tanár vezetésével április 4-én Várpalotán első helyezést ért el a diákolimpia megyei döntőjén. A fantasztikus sikert 5 csapat közül érdemelte ki iskolánk együttese.

Már a területi döntő is ígéretes volt, hiszen március 26-án az első mérkőzést a Várkerti iskola csapata ellen 49:9-re hoztuk, majd a másodikon is 49:20-ra győztünk, ezzel továbbjutottunk a megyei döntőbe. Itt a Pápát 66:33-ra, majd Ajkát 73:53-ra vertük. Következett a döntő, ahol Tapolcát kaptuk ellenfélként. A 2. negyed végén pár ponttal az ellenfél vezetett, de nyugodt, magabiztos játékkal átvettük a vezetést, és 87:69-re megnyertük a mérkőzést!

Ezzel megyebajnok lett iskolánk csapata, és továbbjutottunk az országos elődöntőre, amely előreláthatólag május elején lesz.

A csapat tagjai, és a megyei három mérkőzésen szerzett pontjaik:
Bóka Péter (35;26;58), Bihari Márk (17;3;8), Vancsek Arnold (8;6;4), Nagy-Zs. Ádám (4;28;8), Keskeny Armand (2;10;4), Balogh Máté (2), Schillinger Norbert (2), Schmidt Mark, Nyirő Teofil, Szűcs Patrik, Czene Ádám, Bóta Kevin, Fehér-B. Barna.

Ki kell emelni Bóka Pétert és Nagy Zs. Ádámot, akik fantasztikus játékukkal és irányításukkal a csapat lelkei voltak. Büszke vagyok a csapatra – mondta Bizony Istvánné Babu néni, aki szerint kitartással és kemény munkával a továbbiakban bármire képesek leszünk.

További fotók, képgaléria

Megjelent a Zsiráf diákmagazin friss száma

Ha tavasz, akkor divat: a Zsiráf Magazin legfrissebb számában a legújabb trendekről olvashatunk. Az online magazin szerint a bársony megy, jön a lakk és a farmer. Megismerhetjük a legnépszerűbb budapesti randihelyeket, és bepillanthatunk a reneszánsz Itália könnyedebb életébe is. Az angolul tanulóknak ajánljuk: külön cikk foglalkozik a Star Wars univerzum legfontosabb angol kifejezéseivel. Aktuális moziajánló, filmelemzés és friss zenei csemegék színesítik a kiadványt, a magazin végén pedig még néhány sport csemegét is találunk.

Zsiráf diákmagazin 2018. 3. szám

Katasztrófavédelmi verseny

A 2018. évi katasztrófavédelmi ifjúsági verseny első, internetes elméleti fordulója lezajlott. A Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen keresztül jelentkezett iskolai csapatok között indult iskolánk 8. osztályos csapata is.

Bihari Márk, Bóka Péter, Mihálovics Krisztofer és Sanda Gábor, akiket Mekotáné Marton Andrea, a 8. b osztályfőnöke készített fel a versenyre, 78 százalékot ért el az internetes fordulóban. Ezzel a 23 általános iskolai csapat között a középmezőnyben végeztek.

A katasztrófavédelmi ifjúsági verseny következő – április 11-ei pétfürdői helyszínű gyakorlati – fordulójára a legeredményesebb 8 általános iskolai és 8 középiskolai csapat jutott tovább.

Mezei futóverseny

Iskolánk március 22-én mezei futóversenyt szervezett Bizony Istvánné testnevelés tanárnő vezetésével, Ácsné Kerekes Gabriella, Ácsné Sebestyén Éva, Járási Adrienn és Kucsera Károlyné Kovács Szilvia tanárnők segítségével a Várpalotai kistérség iskolái tanulóinak.

A versenyen több mint 200-an vettek részt. Az első helyezett csapat, valamint az I-VI. helyezett egyéni versenyzők jutottak a március 27-ei veszprémi megyei döntőbe.

Eredmények:
II.kcs. lány
csapat

1. Tasner Antal Ált. Isk. Öskü 31 hsz.
2. Horváth István Ált. Isk. Pétfürdő 33 hsz.
3. Nepomuki Ált. Isk. Várpalota 66 hsz.
egyéni
1. Ardai Petra Pétfürdő
2. Palaczky Vanda Öskü
3. Sándor Mirabella Pétfürdő
4. Ardai Luca Pétfürdő
5. Bordács Janka Ősi
6. Tarcsa Vivien Bán A.

II.kcs. fiú
csapat

1. Bán Aladár Ált. Isk. Várpalota 36 hsz.
2. Várkerti Ált Isk. „A” csapat Várpalota 60 hsz.
3. Nepomuki Ált. Isk . Várpalota 65 hsz.
egyéni
1. Hegedűs András Bán A.
2. Nagy Ábel Nepomuki
3. Rózsahegyi Gergely Várkerti
4. Elekes Roland Nepomuki
5. Mészáros Milán Pétfürdő
6. Fésűs Krisztián Hajmáskér

III. kcs lány
csapat

1. Nepomuki Ált. Isk. Várpalota 47 hsz.
2. Gábor Áron Ált. Isk. Hajmáskér 60 hsz.
3. Bán A. Ált. Isk. Várpalota 63 hsz.
egyéni
1. Kerék Csenge Rákóczi Telepi
2. Harai Noémi Bán A. Ált. Isk. Várpalota
3. Lukács Kitti Nepomuki
4. Marosi Dzsenifer Inota
5. Füreder Zsófi Várkerti
6. Nagy Laura Várkerti

III.kcs. fiú
csapat

1. Várkerti Ált. Isk. Várpalota 29 hsz.
2. Bán A. Ált. Isk. Várpalota 36 hsz.
3. Horváth István Ált Isk. Pétfürdő 61 hsz.
egyéni
1. Gergely Bálint Várkerti
2. Hertel Noel Rákóczi Telepi
3. Bíró Patrik Bán A
4. Ludszky Tamás Várkerti
5. Jancsek Máté Várkerti
6. Elekes Kristóf Nepomuki

IV. kcs. lány
csapat

1. Gábor Áron Ált. Isk. Hajmáskér 10 hsz.
2. Nepomuki Ált. Isk. Várpalota 33 hsz.
3. Horváth István Ált. Isk. Pétfürdő 49 hsz.
egyéni
1. Parlag Nóra Hajmáskér
2. Zsigó Zsanett Hajmáskér
3. Károlyi Zsófia Hajmás kér
4. Zsigó Dominika Hajmáskér
5. Hollósi Georgina Nepomuki
6. Sasvári Seron Pétfürdő

IV. kcs fiú
csapat

1. Ősi Ált. Iskola 26 hsz.
2. Várkerti Ált Isk. Várpalota 28 hsz.
3. Bán Aladár Ált. Isk. Várpalota 58 hsz
egyéni
1. Szántó Márk Várkerti
2. Szedmák Áron Rákóczi Telepi
3. Ómász Balázs Ősi
4. Nagy Dominik Ősi
5. Hegyesi Alex Várkerti
6. Erdélyi Vilmos Ősi

Könyvekre negyedmillió forint

A TINTA Könyvkiadó, mint a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadója, átérezve felelősségét, pályázatot írt ki, hogy a magyar közoktatásban széles körben elérhetőek legyenek a magyar nyelv mai állapotát leíró új szótárak. A TINTA Könyvkiadó szótárai közül többet a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága Kiváló Magyar Szótár díjjal tüntetett ki.

A Lőrincze Lajos könyvtári állománygyarapítási pályázat során a TINTA Könyvkiadó kötelezettséget vállalt, hogy a pályázó által megpályázott könyvek teljes árának felét támogatásként átvállalja.

A pályázaton iskolánk sikeresen vett részt. Az elnyert könyvek összértéke 252.340 Ft, ebből a TINTA Könyvkiadó támogatása 126.170 Ft., az önrész pedig 126.170 Ft. volt. Az utóbbit a Veszprémi Tankerületi Központ biztosította iskolánknak.

Ezzel az utóbbi évek legnagyobb, több mint negyedmillió forintos állománygyarapítása valósult meg iskolai könyvtárunkban. A vadonatúj könyvek, szótárak már meg is érkeztek, és hatékony segítséget nyújtanak a nevelők, tanulók korszerű ismeretszerzésében, a minőségi oktatás megvalósításában.

Területi népdaléneklési verseny

A Tasner Antal Általános Iskola Ösküben területi népdaléneklési versenyt szervezett március 19-én. A versenyre 10 szabadon választott régi és új stílusú népdallal lehetett nevezni. Iskolánkat Báthory Csilla (6.b), Ódor Kamilla (5.b) és Soós Henrietta képviselte. A tanulókat Cseresznyés Zsuzsanna tanárnő kísérte el a megmérettetésre.

Március 15. üzenete

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

Tartalmas és szépen megvalósított műsorral emlékezett meg iskolánk idén is az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A március 14-én tartott megemlékezés ezúttal is a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár színháztermében volt.

A korábbi hagyományokhoz híven a műsort a 7. évfolyamos tanulók adták a két osztályfőnök: Bizony Istvánné és Cseresznyés Zsuzsanna betanításában, Kucsera Károlyné Kovács Szilvia segítségével.

A műsor előtt Jurácsikné Vékony Anna, a pedagógiai munkaközösség vezetője méltatta az ünnep jelentőségét, emlékeztetve a tanulókat a haza hőseinek tiszteletére, a mindenkori helytállás fontosságára. A diákok nagy figyelemmel hallgatták a műsorban elhangzó korabeli dokumentum-részleteket, verseket, dalokat, a későbbi korokban megfogalmazott forradalmi üzeneteket.

A 7. évfolyamos tanulók nagy átéléssel, biztos szövegtudással, a felidézett dalok érzékletes éneklésével valósították meg a műsorba foglalt múltidéző tartalmat. A gondosan megformált jelenetek is hozzájárultak a színházi élményhez, amely magában hordozta a forradalom mozgalmas hangulatát és a mának szóló tanulságokat is.

Március 15. iskolai ünnepség 2018 – videó I.

Március 15. iskolai ünnepség 2018 – videó II.

Március 15. iskolai ünnepség 2018 videó III.

Március 15. iskolai ünnepség 2018 – képgaléria