Pedagógusmunka a tanév vége után

Bár az iskolai tanév június 15-én véget ért, a tanévzáró ünnepség és a ballagás is megvolt 16-án, a pedagógusok még egyáltalán nem pihenhetnek.

A helyi intézményi dokumentumok lezárása, a különféle adminisztrációs teendők, a szakmai közösségek összefoglaló, értékelő beszámolóinak elkészítése komoly feladatokat ad a tanítóknak, tanároknak, az iskola vezetésének egyaránt. Ugyancsak odafigyelést, összetett munkát igényel több száz tanuló tankönyveinek visszavétele, azok ellenőrzése, a következő tanév igényei szerinti csoportosítása, előkészítése is.

Június 25-én tartotta meg az iskola tantestülete tanévzáró értekezletét, ahol meghallgatták és értékelték a szakmai munkaközösségek beszámolóit, a különböző részterületek felelőseinek összefoglalóit, az intézmény statisztikai mutatóit. Mindezekből készül majd az iskolavezetés átfogó értékelése a 2017/18. tanévről, melyet hamarosan honlapunkon is közzéteszünk.

Az értekezlet fehér asztal mellett folytatódott, ahova meghívták az iskola nyugdíjas pedagógusait, egykori dolgozóit is. Kőmives Judit intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, emlékeztetve arra, hogy többen a kollégák közül nem lehetnek itt, hiszen a gyerekeknek szervezett, éppen zajló sport- és egészségtáborokban dolgoznak. Az iskola tanítói, tanárai június utolsó hetében tovább végzik szakmai munkájukat, előkészítik a következő tanévet és intézményfejlesztési továbbképzésen vesznek részt.

Ebből az alkalomból köszöntötte az igazgató Megyesi Pálné tanítót, Böbe nénit, aki immár 30 éve dolgozik a pedagóguspályán. Kiemelte mindenkor lelkiismeretes munkavégzését, a gyerekek iránti elkötelezettségét, példamutató szakmai hivatástudatát.

További fotók, képgaléria

A bombázásokra emlékeztünk

Egy bombázás anatómiája címmel készült rövidfilmet néztek meg iskolánk tanulói a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban június első felében. A korabeli felvételekből, korhű dokumentumokból készült összeállítás az 1944. júniusi és júliusi amerikai szőnyegbombázás áldozatainak állít emléket. A filmvetítés után megkoszorúzták a Hősök terén felállított emlékművet. Az eseményről a Várpalotai Újság június 22-i számában is beszámoltak.

Jutalomkirándulás, díjazott alkotások

Az “Egy nap a biztonságért – egy nap az iskolában” című projektnap rajzversenyének eredményhirdetése június 8-án volt Tihanyban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Ház Látogatóközpontjában, ahová 13 alsó tagozatos tanulónk kapott meghívást.

A díjátadón kiemelték iskolánkat, mert az összes díjazott közül a mi diákjaink szerepeltek a legsikeresebben.

A díjazottak: Németh Nikoletta 1.a, Kujber Marcell 1.a, Molnár Tamás 1.b, Csiki Zoltán 2.a, György Tamás 2.a, Bognár Csenge 2.a, Gombos Gabriella 3.a, Mórocz Bettina 3.a, Németh Abigél 3.a, Oroszi Gabriella 3.a, Pratsler Vivien 3.b, Sándor Mirabella 3.b, Csapó Emma 4.b.

A díjak átadása után a gyerekeket üdítő és pogácsa várta, majd megismerkedhettek a Levendula Ház kiállításaival, és ismeretterjesztő filmet néztek meg.

További fotók, képgaléria I.

További fotók, képgaléria II. – díjazott alkotások

Világbajnok táncosok

Hat világbajnoki címet szerzett, emellett fél tucat érmet és számos szép helyezést ért el a pétfürdői Dance Action Sportegyesület a Dancestar ESDU World Finals elnevezésű nagyszabású táncos megmérettetésen, amelynek Horvátország adott otthont. Az egyesületben számos diák táncol iskolánkból.

A Dance Action Sportegyesületet 2013-ban alapította Pétfürdőn Kollarics-Kalocsa Ágnes. A többszörös Európa- és országos bajnok, valamint világbajnok egykori versenyaerobikos táncos 35 gyerekkel kezdte el a foglalkozásokat a helyi közösségi házban. Ma már több mint nyolcvan fiatal tanulja nála a mozgásforma alapjait, illetve a tanulóidőszakon már túl is van a társaság, amely fantasztikus eredménysorát nemrég világbajnoki éremesővel bővítette. Sikereikről a Veol hírportál számol be részletesen.

Ezüstérem és gólkirályi cím a kistérségi foci kupán

Június 8-án rendezték meg a pétfürdői alapítványi pályán a kistérségi foci kupát, melyen 3 csapat vett részt. Az első mérkőzésen a várpalotai Várkerti iskola 2:0-ra nyert az ugyancsak várpalotai Magániskola ellen. Utána következett iskolánk csapata a Várkertiekkel, az eredmény 2:2, döntetlen lett. Az utolsó mérkőzésen sikerült 2:0-ra győznünk a Magániskola csapata ellen.

Végül a gólarány döntött a Várkerti iskola javára, mi az ezüstérmet gyűjthettük be.

A díjkiosztón minden gyerek pizzát, banánt, üdítőt kapott. Gólkirályi címet is hirdettek, melyet Pék Bálint, iskolánk 5.a osztályos tanulója vehetett át.

Köszönet illeti a szervezésért Tránszki Lászlót és kollégáit. Csapatunk felkészítői Járási Adrienn és Balogh Klára voltak.

Köszöntötték a pedagógusokat

A pedagógus nap alkalmából június 1-én a Pétfürdő község Önkormányzata pedagógusnapi ünnepségre hívta a település pedagógusait a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárba. Köszöntőt mondott Dombi Norbert, a humán bizottság elnöke.

Beszédében kiemelte a nevelési intézmények semmivel sem pótolható nevelési, oktatási szerepét, fontosságát, a pedagógusok meghatározó jelentőségét a jövő nemzedékeinek felnevelésében.

Itt emelték ki a Horváth István Általános iskola pedagógusának, Megyesi Pálné Böbe néninek a munkásságát, aki idén töltötte harmincadik évét a pedagógus pályán. Sajnos nem lehetett jelen az ünnepségen, mert éppen osztályával kirándult.

A Pétfürdői Kolping Katolikus Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium két jubilálóval is büszkélkedhet idén: dr. Kobulej Ivánné és Székely Béla 25 éve választották hivatásul az oktatást. Kötelességük őket is máshová szólította, így nem lehettek jelen az ünnepségen.

Az ünnepség alkalmából Makrai Pál zenész, s Rock Színház alapító tagja adott verses-zenés összeállítást Az ördög hárfái címmel.

Együtt legyünk, sokat nevessünk! Osztálykiránduláson a 8.a osztály

Az idei osztálykiránduláson nem mentünk nagyon messze. Ötödikesként megjártuk a Budakeszi Vadasparkot, hatodikosként a Sobri Jóska Kalandparkot Kislődön, hetedikesként Vinyén voltunk erdei iskolában. Az osztály úgy döntött, hogy a nyolcadikos osztálykirándulás fő célja az, hogy együtt legyünk, sokat nevessünk, és még egyszer utoljára kidumáljuk magunkat így osztály-szinten.

Május 24-én a reggeli helyijárattal bementünk Várpalotára. A Trianon Múzeum fogadott bennünket, ahol kétórás múzeumpedagógiai bemutatón vettünk részt. Volt filmvetítés, történészek meséltek a múzeumban összegyűjtött érdekességekről.

Délben összeszedtük minden erőnket, és nekivágtunk a Várvölgy enyhén emelkedő első szakaszának. Az enyhe emelkedő egy hirtelen bal fordulóval határozottan nehéz emelkedőbe ment át. Felkapaszkodtunk a Várvölgy szurdokszikláinak peremére, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a völgyben meredező sziklákkal körülvett Bátorkő várának romjaira.

A peremen még mindig felfelé haladva elértük a Fajdas-tetőt. Több pihenőt is tartottunk, ritka védett növényeket (turbánliliom, sárga apácavirág, kosborfélék) és állatokat is láttunk (lábatlan gyík). Túravezetőnk rengeteg érdekességet mesélt a völgyről és magáról a várról is. Egy rövid, de meredek ereszkedés után értük el a várromokat.

Innen a Gazsi-lik barlangot érintve a Tölgyes-árkon kapaszkodtunk fel Királyszállásra.
Pizzavacsora, tábori hangulat, és természetesen „felelsz, vagy mersz!” Majd a lányok „megelőző csapást” mértek a fiúkra, de erről több részletet sajnos nem árulhatunk el, mert „ami Királyszálláson történt, az Királyszálláson is marad…”.

Annyit megengedtek a fiúk, hogy nyilvánosságra hozzuk: „nekik is vannak JOGAIK, de minimum SZÜLEIK – akiknek VAN pénzük, hogy a lányokon megtorolják az őt ért atrocitásokat”.
Nagyon jól éreztük magunkat, ez volt a legjobb osztálykirándulásunk!

További fotók, képgaléria

Iskolánk kórusa is szerepelt a Napfény Női Kar koncertjén

Idén iskolánk kórusa is szerepelt a Napfény Női Kar évadzáró anyák napi koncertjén a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban. Lovrek Károly kórusvezető és együttese május 30-án már 15. alkalommal zárta így az évadot, összekapcsolva az anyák napi köszöntéssel.

A már hagyományosan dallal kísért bevonulás után a koncert első részében a Kék ibolyácska, az Alleluja és a Néked zeng ez a dal című művek hangzottak el, Endl László zongorakíséretében. A kórus alapító tagjai között iskolánk pedagógusai közül többen is ott vannak.

Utána az anyák napja alkalmából Tóthné Vad Edit Hulej Emese: Ajándék című novelláját olvasta fel.

Iskolánk kórusa is felkérést kapott az idei koncertre, melynek örömmel tett eleget. Cseresznyés Zsuzsanna kórusvezető erre az alkalomra Népdalkánonnal, Kocsár Miklós kórusdalaival és Weöres Sándor megzenésített verseivel készült, gitáron kísérve néhány dalt. Zongorán közreműködött Kujber Vivien 7.b osztályos tanuló.

A koncertet a Napfény Női Kar fejezte be a közönség nagy örömére.

További fotók, képgaléria

Napfény Női Kar – videó I.

Horváth István Általános Iskola énekkara – videó

Napfény Női Kar – videó II.

Megjelent a Zsiráf diákmagazin májusi száma, benne iskolánkkal

Sok hasznos és érdekes cikkel jelent meg a diákmagazin legújabb száma. Szó van például arról, mivel érdemes tölteni a nyári szünetet, miért gáz az UV sugárzás, mire kell figyelni a fesztiválokon. Érdekes interjút olvashatunk a humorista Nádas Györggyel, és bepillanthatunk régi korok fürdőzési szokásaiba is.
Számunkra azonban a legfontosabb és legérdekesebb az az összeállítás, amely iskolánk erdei táborozásairól szól. A beszámolót Kujber Vivien 7. b osztályos tanulónk készítette, a fotók az idei programokon készültek. Több kiránduláson részt vett Kocsis Antal tanár úr is, aki a kozmosz rejtelmeibe, a csillagok világába, a csillagászat tudnivalóiba vezette be az érdeklődő tanulókat. A Zsiráf diákmagazin őt is bemutatja: megtudhatjuk, hogyan készítette első távcsövét, miként sikerült lefotóznia a repülőgépet a Hold előtt elhaladva, és mire a legbüszkébb a csillagászati tevékenységéből.

Zsiráf diákmagazin 2018. 5. szám

Sikeres ECDL vizsga

A 2017/18. tanévben 7 tanuló végezte el az iskolánk által biztosított ECDL (Európai Számítógép-használati Jogosítvány) vizsgára felkészítő tanfolyamot.

A 7 modulból álló rendszer Prezentáció című témaköréből május 31-ére írták ki a vizsgát az I. István Szakgimnáziumban (Székesfehérvár, Várkörút 31.), melyen valamennyien részt vettek. A gimnázium írásbeli tájékoztatása szerint a vizsga mindnyájuknak sikerült. Az ECDL szabályzata szerint a bizonyítványt 4 sikeres vizsga után állítják majd ki. Reményeink szerint a következő tanévben a tanulók még egy sikeres vizsgát tehetnek, ami a jelenlegivel együtt bekerülhet a középiskolai adatlapjukba is.

Idén vizsgázott tanulóink:
7.a:
Nagy Zs. Ádám
7.b:
Czene Ádám
Fehér Laura Nóra
Gáspár Richárd
Kujber Vivien
Szücs Patrik
Vajda Szabolcs Kornél

A vizsgához szükséges regisztráció költségét (amely 4 évre szól) és a mostani vizsga díját a Napsugár Alapítvány a Gyermekekért elnevezésű szervezetünk biztosította.