Készülünk a magyar kultúra napjára

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”. Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Általában kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Most viszont a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos megemlékezést, ezért – eleget téve a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár, valamint a Pétfürdői Közösségi Televízió felkérésének – iskolánk néhány diákja és pedagógusaink egy része elszavalja a Himnuszt és ad elő néhány verset. A felvételek szerkesztett változatát a péti tv fogja közvetíteni.

A Pétfürdői Közösségi Televízió felvételeit iskolánkban Nagy Miklós készítette

Vitrinben a Lúdas Matyi

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című alkotásának megismerése és elemzése a 6. évfolyam egyik fontos témája az irodalom tantárgy keretében.

A témakört Völgyi Gábor tanár vezetésével projektmunkában dolgozták fel a 6.a osztályosok.

A képes-rajzos-szöveges beszámolóikat nemrég ki is állították az iskola könyvtára melletti vitrinben.

Azokat az óraközi szünetekben mások is megnézhetik, és kedvet kapjanak a hasonló csoportmunkához.

További fotók, képgaléria

Testnevelés órák – egyelőre tornaterem nélkül

Régóta ismert intézményünk Berhidai úti épülete tornatermének problémája: falai évek óta vizesednek, penészesednek. Egy bejelentés és a felénk jelzett háziorvosi kifogás nyomán ősszel tornatermi zárlatot kellett elrendelni a testnevelés órákra az egészségtelen, penészes levegő miatt.

A problémát korábban jelezte iskolánk vezetése a fenntartó Veszprémi Tankerületi Központnak, ezzel párhuzamosan a tulajdonos Pétfürdő önkormányzatnak is. Mindkét részről megtekintették a jelenlegi helyzetet, és ígéretet tettek a probléma mielőbbi feltárására, a hibaelhárítás lépéseinek kidolgozására. Iskolánk pályázati anyagot is készített, hogy bármikor ki tudjuk használni az adódó lehetőségeket. Legutóbb a fenntartó képviselői egy építőipari cég munkatársával együtt január 6-án tartottak szemlét a tornateremben.

Az élet azonban nem állhat meg emiatt, ezért a mostani tanévre a testnevelő tanárok kidolgozták azt a sajátos, jelenlegi helyzethez igazodó tematikát, amellyel biztosítani tudják a felső tagozatos tanulók mindennapi testnevelését. Megfelelő időjárás esetén az udvari sportpályákon zajlanak az órák.

Az idei első hóesés jó alkalmat teremtett a tél örömeinek kihasználására is

Emelett két tanterem lett átalakítva tornaszobává, ahol rossz idő esetén is elvégezhetőek a mozgásos gyakorlatok.

A gyerekek polifoam (jóga) matracon végzik a gyakorlatokat

Rendelkezésünkre állnak játékos videógyakorlatok is, melyeket szívesen elvégeznek a tanulók. Hamarosan kezdődik az idei fittségmérés, melynek egy részét a tornaszobákban, a többit tavasszal a sportpályákon fogjuk elvégezni.

A videóanyagokban szerepelnek bemelegítő, nyújtó, erősítő és aerob-jellegű gyakorlatok. Legjobban a just dance gyakorlatokat kedvelik a gyerekek

Bízunk benne, mielőbb konkrét lépések történnek a tornaterem rekonstrukciójának kidolgozására, és hamarosan megkezdődhet a kivitelezési munka.

További fotók, képgaléria

Pétfürdőre is megérkezett a tél

Bár az időjárás-előrejelzések nem jósolták meg előre, de január 8-án délelőtt intenzív havazás kezdődött Pétfürdőn és környékén a gyerekek nagy örömére.

Már az első órától kezdve nagyobb figyelem terelődött az ablakon túl látható hóesésre, mint az aktuális óra tananyagára. Engedve a kísértésnek, az óraközi szünetekben a gyerekek kimehettek az iskola udvarára, és élvezhették a januári hóesés örömeit.

További fotók, képgaléria

Részt veszünk az Arany János magyarversenyen

Ebben a tanévben is meghirdették az 5-6-7-8. évfolyamostanulók részére az Arany János magyarversenyt. A három fordulós, országos, egyéni tesztverseny iskolai válogatóval kezdődött, melyet november 20-án rendeztünk intézményünkben, Völgyi Gábor tanár szervezésében.

Részt vevő diákjaink voltak: Börczi Barnabás, Németh Nóra, Simák Larina (6.a), Huják Eszter, Márton Hédi, Steigler Vanda (7a), Kedves Dorina, Pók Patrik (7b), Bécs Gergő, Czika Bertalan, Goda Doroti, Szendi Léna, Sarusi-Kiss Balázs (8a), Bránya Boglárka, Nikolausz Barnabás, Simándi Emma, Viniczai Adél (8b).

Eredményeik alapján dől el, kiket nevezünk a következő fordulóba, amely már az iskolai döntő lesz. Az egyéni feladatlapokat január 22-ig kell megoldani és postázni a szervezőknek. Az országos döntőre március 27-én kerül sor Budapesten, ahova a legjobbak kapnak meghívást, vagy – ha tart még a járvány – az online forduló alapján hirdetnek eredményt.

Önzetlen felajánlás iskolánk tanítóinak

Kisebb meglepetés érte intézményünk Hősök terei épületének dolgozóit. Ebben a nehéz helyzetben, amikor a járványügyi megkötések szigorú körülményei között kell helytállni, minden segítség, felajánlás jól esik. Egyik első osztályosunk szüleinek vállalkozása meglepetés ebédet küldött, hogy így támogassák a tanító néniket munkájukban. Ők köszönetünket fejezik ki a Kukta Taxi ételkiszállítónak a kedveskedésükért.

Levélgyűjtés, parktakarítás

Az ősz derekán járunk, amikor a fák levelei intenzíven hullanak, napról napra belepve a talajt, eltakarva a földet. Iskolánk környezetét folyamatosan takarítjuk, és a tanulók segítségével zsákokba gyűjtjük a leveleket.

A zsákokat az iskola előtti szelektív hulladékgyűjtők mellé hordjuk tanulóink segítségével, hogy aztán a település őszi takarításakor elvigyék a többi park leveleivel együtt.

Ismerkedés az ősz színeivel, hangulatával

Iskolánk 4. és 5. évfolyamos tanulói Ácsné Kerekes Gabriella és Keskeny Miklósné osztályfőnökök vezetésével, kihasználva az időjárás lehetőségeit, a Berhidai úti épületünk ligetes részét, sok időt töltenek a szabadban.

Amellett, hogy segítenek a lehullott levelek összegyűjtésében, a környezetismeret, természettudomány és rajz órák tematikájához kapcsolódva tanulmányozzák az őszi időszakban jellemző változásokat, színeket, formákat.