Horváth István Napok 2018 – ünnepi megemlékezés, koszorúzás

Iskolánk névadójának tiszteletére minden évben megrendezzük a Horváth István Napokat, ahol a gyerekek több tantárgyból tanulmányi versenyeken mérheti össze tudásukat. Daléneklési versenyt szervezünk, a tanulók Európai Uniós vetélkedőn mérhetik össze tudásukat, intézményünk jó hírnevét pedig területi angol szép kiejtési versennyel öregbítjük – foglalta össze beszédében Kőmives Judit intézményvezető az elmúlt napok történéseit a március 28-án tartott ünnepségen.

Az ünnepi megemlékezést és koszorúzást az iskola előtti parkban tartottuk a Horváth István Napok idei eseménysorozatának zárásaként. Az ünnepség a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd az intézményvezető köszöntötte a meghívottakat: Horváth Istvánt, az egykori igazgató fiát, Láng Gézát, Pétfürdő alpolgármesterét, a Kolping Katolikus Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium intézményvezetőjét, Bognárné nagy Tímeát, valamint Gáspár Zoltán munkaközösség-vezetőt, Őri Györgyöt, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokát, Somogyi Lászlót, a Péti Férfikar elnökét és Tránszki Lászlót, a Pétfürdő Sportjáért Alapítvány elnökét.

Az iskola alsó és felső tagozatos tanulói színvonalas műsort adtak az ünnepségen: Gáspár-Várhegyi Jázmin és Báthory Csilla verset mondott, Ódor Kamilla és a 4. b-sek csoportja énekelt.

Kőmives Judit intézményvezető emlékezett meg a névadó iskolaigazgató személyéről és munkásságáról. Felidézte: Horváth István 1913 február 8-án született Újvidéken. A család Magyarország trianoni megcsonkítását követően Kalocsán telepedett le. Itt szerzett a tanítói képesítése mellé kántortanítói diplomát is. Pétfürdőre mint néptanító került 1932-ben, később igazgatónak nevezték ki. A zene mindig fontos volt számára, 1941-től az újonnan épült templom kántora is lett, énekkart szervezett, később fúvós-, úttörő- és mandolin zenekart hozott létre. Nevéhez köthető a Péti Munkásénekkar, melynek sokáig karnagya is volt. Tanítói munkáját 1974-es nyugdíjazásáig folytatta.

– Következetes szigorúságával, felkészültségével, nagy szakmai tudással rendelkező névadónk bizonyára elégedett lenne azokkal a kimagasló eredményekkel, melyeket tanulóink elértek, melyeket mi, utódai, az iskola pedagógusai az ő nyomdokain haladva építünk – mondta Kőmives Judit, és beszédét Carol Gatwick Holms gondolatával zárta: “A gyermekek jövője az alapiskolában dől el, melynek feladata megtalálni benne azt a kincset, amit tehetségnek neveznek, felfedezi minden gyermekben az egyedit, azt, amiben kiemelkedő. Gondosan ápolja ezt, hogy felnőtt korára munkáját szerető, értékes, boldog ember váljék belőle.”

Végül az iskola képviselői és a meghívottak megkoszorúzták Horváth István emlékhelyét az iskola előtti parkban.

További fotók, képgaléria

Megemlékezés előtt – videó I.

Megemlékezés előtt – videó II.

Megemlékezés, koszorúzás – videó