Szakmák, sorsok, hivatások – Pályaorientációs nap volt iskolánkban

Az előző évekhez hasonlóan idén is szakmaismertető foglalkozásokat szervezett iskolánk november 10-én. A tanulók forgószínpad-szerűen járták körbe a különféle munkatevékenységeket bemutató helyszíneket. Érzékletes előadásokat hallgathattak meg az érdekes és hasznos szakmákat képviselő személyektől, akik jórészt az iskolások szülei közül kerültek ki.

Az alsó tagozatosokat egy valóságos cipészműhely várta, ahol Belső Botond édesapja élvezetes bemutatót tartott a cipészek munkájáról. Hasonlóan nagy élmény volt meglátogatni a tűzoltók laktanyáját is.


A felsősök is kiléptek az iskola falai közül: elmentek egy valódi autószerelő műhelybe, hogy megismerkedjenek a szakma rejtelmeivel. Sülle Csaba és édesapja már évtizedek óta foglalkozik autók szervizelésével. Elmesélték a mműhelyük történetét, és kötődésüket ehhez a foglalkozáshoz.

Közben az iskola helyszínein is folytak az előadások, bemutatók. A diákok Somogyiné Hanák Tímea segítségével bepillanthattak a csecsemőgondozás rejtelmeibe, Havrán Anikó a céges beszerzés munkájáról beszélt nekik, Födelmes Tímea a kozmetikusok foglalkozását mutatta be.Papp Annamária, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkatársa a szakmaválasztás önismereti fontosságáról beszélt, Sebestyén Tünde a hallásvizsgálat szakmai titkairól tartott előadást, Lendvai-Frikkel Attila hitoktató pedig a hit mibenlétét, fontosságát világította meg.


Itt voltak az egykori diákok is, akik középiskolai tanulmányaikról beszélgettek az érdeklődő tanulókkal. Talán a legnagyobb érdeklődést Varga Róbert újságíró élménybeszámolója váltotta ki: ő az elmúlt évtizedek híres magyar színészeivel, sportolóival átélt legérdekesebb sztorijait válogatta ki tárgyakkal, fényképekkel, relikviákkal színesítve. Sok diák kapott kedvet az elhangzottak alapján a különféle szakmák bővebb megismerésére és a későbbiekben akár gyakorlására is.


További fotók, képgalériák I.
További fotók, képgalériák II.
További fotók, képgalériák III.
Pályaorientációs nap – látogatás a Péti Tv-ben