Erdei iskola, Monostorapáti, 3. nap

Gyorsan elröpült a hétfő, kedd, amit rengeteg program tett változatossá. Az erdei iskola végére is jutott azonban érdekesség.

Május elsején délelőtt az intézmény vezetője, Horváth Eszter kísért végig bennünket az Öreg bükk tanösvényen. Szakavatott vezetőnk különlegességeket, ritkaságokat és az erdőkre jellemző természeti jelenségeket is bőséggel mutatott.

Megtudhattuk a tanösvény nevének eredetét, megvizsgáltuk a több mint 200 éves, villám sújtotta bükkfa jelenlegi állapotát, a korhadásnak indult, hatalmas törzs élővilágát. Nem is gondolná az ember, hányféle élősködő telepedik meg benne és talál táplálékot magnak.

Kóstolhattunk ehető erdei növényeket, amelyek akár salátának is felhasználhatóak.

Láthattunk állatnyomokat és a pocsolyában tanyázó ebihalakat, már ugrálni is tudó kis békákat, kézbe vehettünk és megsimogathattunk lábatlan gyíkot is.

Szinte észrevétlenül azt is megtanultuk, melyik fafajtának mik a jellemzői, milyen a kérge a bükknek, tölgynek, gyertyánnak, fenyőnek, madárcseresznyének, mi különbözteti meg a leveleiket, terméseiket, és melyek nőnek a legmagasabbra. Ezekről az ismeretekről egy játékos vetélkedő keretében is számot adhattunk, a legjobbak pedig jutalmat kaptak.

Visszaérve a szállásra, a kiadós ebéd előtt mindenki összepakolt, kitakarított.

Indulásig még egy izgalmas számháború is belefért az időnkbe. A hazaúton a fáradt, de vidám csapat számba vette a  három nap élményeit, és elhatározták: jövőre mindenképpen újra elmennek egy hasonló programokat ígérő erdei iskolába.

További fotók, képgaléria

Öreg bükk tanösvény – videó