Nélkülük nincs élet! Március 10: a beporzók világnapja

A beporzók napja március 10-e. A természetvédelmi jeles napok sorába 2018-ban javasolták. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara tudománykommunikáció a természettudományban mesterfokú képzésének egy oktatója és egy hallgatója kezdeményezte 2018. január 11-én.  A javaslat mögött a rovarvilág és a beporzást végző rovarok világszerte, de elsősorban az északi féltekén tapasztalt pusztulása, tehát konkrét természetvédelmi probléma és annak orvoslása, illetve a lakossági cselekvésből származó környezeti nevelési lehetősége is ott volt.  A pusztulás legfőbb okai a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaság (élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, vegyszerhasználat) és a klímaváltozás, tehát globális és ipari léptékű változások.

Mesterséges rovarhotel különféle beporzóknak. Sokat segíthetünk rajtuk

A Magyar Rovartani Társaság szerint Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók. Az eszünk, a szemünk, fülünk, orrunk, nyelvünk, szívünk is diktálhatja, hogy a beporzókra figyeljünk, mert nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó életünk a Földön.

Simak Larina iskolánk tehetségpontja Fürge ujjak műhelyének tagja. Rajza a beporzok napja alkalmából készült. Ezzel is hangsúlyozzuk a méhek és más rovarok fontosságát az élővilág számára

A Magyar Természettudományi Múzeum felhívásában olvasható, hogy ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor érted is van ez a mozgalom. Hívjuk fel mindenki figyelmét a természet szépségére, összefüggéseire, és kérjük, segítsenek megőrizni ezt a csodát önmagáért is, magunkért is!

Vélemény, hozzászólás?