Nyolcadikosaink ezen a héten kémia órákon a víz jelentőségével foglalkoznak

A víz jótékony hatásairól sokszor, sok helyen olvashattunk már: annak ellenére, hogy semmi íze nincsen, rengeteg pozitív folyamatot indíthat el a testben. Segít kimosni a szervezetedből a toxinokat, hidratál, egészségessé teszi a hajat és a vesét, erősíti az immunrendszert, emellett természetesen a fogyókúrában is segít. Március 22-én ezt a csodafolyadékot ünnepeljük.

A Földön megtalálható víz mennyisége egy állandó érték, folyamatosan körforgásban van és idővel újra felhasználódik. Így biztos, hogy a víz, amit épp a pohárba töltünk, része volt a dinoszauruszok korszakának is. Az emberi test kétharmad része és az agy 75%-a víz. Az emberi vér 83%-a, a csontok 25%-a víz. Víz teszi ki a paradicsom 90%-át, az ananász és a kukorica 80%-át és egy fa 70%-át. A lényeg: akárhova nézünk, a víz az élő szervezetek legfontosabb építőeleme.

Egy 10 perces zuhanyzáskor 75-200 liter vizet használunk el. A vesében a teljes vérmennyiség 20-25 alkalommal kerül megszűrésre naponta. A vese önmagában körülbelül 150 liter folyadékot szűr át egy nap alatt. Ha nem iszunk vizet folyamatosan, akkor a vesék nem tudják ellátni a funkciójukat és ez vesebetegséget eredményezhet. Ha egy cigarettacsikket száraz talajon eldobnak, az 1 köbméternyi talajvizet szennyez be. Ha ezt a cigarettacsikket vízbe dobják, akkor a tönkretett víz mennyisége ennek ötszöröse. A víz védelme az emberiség szempontjából tehát szinte mindennél fontosabb. Ennek jelentőségéről beszélgetnek nyolcadik osztályos tanulóink ezen a héten a kémia óráikon Bizonyné Balogh Klára tanárnő vezetésével.

Vélemény, hozzászólás?