Iskolánk történetéről, közelmúltjáról beszélgettek a 3H Klub tagjai

Havi Háromnegyed óra Helytörténet – ez a lényege és mottója annak a pétfürdői klubnak, ami 2021 szeptemberében jött létre, és egy kis kamarakiállítással indult útjára a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban lelkes helytörténet-kutatók részvételével, Budai Lászlónak, a Pétfürdő Értékei Alapítvány elnökének vezetésével. A havi rendszerességgel találkozó idősebbek visszaemlékeznek, míg a fiatalabbak vagy később Pétfürdőre kerülők pedig a témához fellelhető helytörténeti munkákból készülnek egy-egy előre megadott témára.

A klub tagjai még a járvány ideje alatt is fontosnak tartották a találkozóik megtartását

Legutóbbi témakörüknek az április 19-i találkozójukra a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban a Horváth István Általános Iskola történetét, közelmúltját választották. Ennek apropója a pétfürdői oktatás 100., az intézmény jogelődje létrejöttének 90. és az iskola névadásának 25. évfordulója volt.

A beszélgetésen ezúttal Budai László mellett Gelencsér István, Bálint Gézáné Marika néni, Oláh Lajos és Horváth István, az iskola névadójának fia vett részt. Iskolánkat Cseresznyés Zsuzsanna intézményvezető-helyettes képviselte (aki a fotót is készített a jelenlévőkről). Sajtómunkásként Nagy Miklós örökítette meg a beszélgetést a Péti Közösségi Televízió számára.

A kialakult szokásrend szerint most is kötetlenül beszélgettek, nosztalgiáztak, és megosztották egymással történeteiket, fotóikat, dokumentumaikat. Ennek során olyan információk látnak rendszerint napvilágot, amelyek történelemkönyvekben sehol nem olvashatóak, hiszen a hétköznapi élet történeteire sosem gondolunk úgy, mintha az a történelem, a településtörténet számára érdekes lenne. Az sem okoz gondot, ha kicsit elkalandoznak a szűken vett témától, ha valami asszociáció folytán más sztorik is előjönnek. A lényeg a visszaemlékezés, ami sokszor pontatlan, sokszor szubjektív, de összességében mégis igaz. Közelebb hozza a történelemkönyvekben, újságcikkekben, levéltári forrásokban megjelenő történelmet hozzánk, ha meghallgatjuk az időseink történeteit, adomáit, sztorijait.

Horváth István és fia egykor és ma. A klubtagok visszaidézték az iskola névadójának emlékét

Az április 19-i beszélgetésen – többek között – Horváth István osztotta meg gondolatait édesapjáról, aki a pétfürdői oktatási intézményben tanított és vezette évtizedeken át. Az iskola halála után, 1997. tavaszán vette fel nevét a tanítványok, pedagógusok tiszteletének jeléül. A klub nevében is jelzett háromnegyed óra most sem volt elég: ténylegesen általában másfél-két óra szokott lenni a beszélgetés. A 3H Klub természetesen nyitott, akinek van kedve, csatlakozzon akár történetmesélésre, akár hallgatóságként. Szívesen látnak bárkit, akinek van kedve kötetlenül visszaidézni a múltat, és havonta egy tartalmas órát eltölteni a szülőföld emlékeivel, értékeivel.

Vélemény, hozzászólás?