Milyen a járványügyi helyzet iskolánkban? Nagy a családok felelőssége is!

A téli szünetben zárva lesz intézményünk, ismét fertőtlenítő nagytakarítást végzünk.

A tanév elejétől egészen november 27-ig iskolánkban sikerült elkerülni a járvány intézményen belüli terjedését, ami megyénk járásaiban, de országos viszonylatban is igen kedvezőnek volt mondható. A mai napig szigorúan betartjuk és mindenkitől megköveteljük a szeptember elején meghozott járványügyi intézkedéseink végrehajtását. Mindkét épületünkben például folyamatosan, óránként fertőtlenítjük a kilincseket, villanykapcsolókat, lépcsőkorlátokat, és a padok felületeit, az óraközi szünetekben teljes átszellőztetés folyik, a folyosókon a tanítási órák alatt, a tantermekben tanítás után fertőtlenítő felmosást végzünk.

Az épületeinkbe csak az egészséges tanulók és az itt dolgozók léphetnek be lázmérés és kézfertőtlenítés után. Az udvari szünetek után szintén fertőtlenítjük a tanulók kezeit. Az osztálytermeket úgy rendeztük át, hogy a távolságtartás biztosított legyen: egy padban csak egy tanuló ülhet, kivéve a testvéreket. Az udvarainkon a tanulók osztályonként elkülönítve tartózkodhatnak, az ebédelést is így végezzük el. A testnevelés és ének órákon olyan tananyagok szerepelnek, amelyek nem járnak fokozott kilégzéssel. Az őszi szünet után elrendeltük az épületen belüli kötelező maszkviselést a fertőzések terjedésének elkerülése érdekében.

Ennek ellenére az országosan súlyosbodó járványhelyzet iskolánkat sem kerülhette el. Több tanulónk és néhány pedagógusunk pozitív tesztje miatt VEMKH Veszprémi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya az iskolánk 1.b, 7.a és 7.b osztályát november 27-től december 6-ig 10 napos járványügyi megfigyelés alá helyezte. Őket követte az 5.a és 5.b osztály, majd december 3-tól 12-ig a 8. a és 8.b került járványügyi megfigyelés alá.

A 6.b december 4-től 13-ig kell, hogy otthon tartózkodjon, míg az 5. a és 5.b esetében meghosszabították a járványügyi megfigyelést december 10-ig. Sajnos december 8-án újabb tanulóinkról derült ki a 6.a-ban, hogy elkapták a koronavírust, ezért rájuk ismét járványügyi megfigyelés vár a téli szünetig. Dr. Czaun Katalin, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője javasolta, hogy a 6.a osztály minden tanulóját teszteljék le a járvány további terjedésének megelőzése érdekében. Tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre, a digitális oktatás elrendeléséről kizárólag az Operatív Törzs, az iskola esetleges bezárásáról az Oktatási Hivatal dönt, tehát egyik intézkedés sem az intézményvezetés hatásköre.

Kérjük tanulóink szüleit, hogy fokozott felelősséggel ügyeljenek gyermekeikre a hátralévő napokban és a téli szünet alatt is! Most kerüljék el a rokoni, baráti találkozókat, csoportosulásokat! Bármilyen gyanús tünet esetén (hasmenés, hányás, gyomor- vagy fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság, köhögés, ízérzékelés, szaglás elvesztése) azonnal forduljanak orvoshoz és ne engedjék iskolába őket. Bízunk benne, hogy a téli szünet megkezdéséig nem lesz szükség további intézkedésekre.

A téli szünet idejére iskolánkat bezárjuk, ismét teljes fertőtlenítő nagytakarítást végzünk, hogy januárban steril épületek várják tanulóinkat. Így remélhetőleg megelőzhető lesz az újabb nehéz helyzet kialakulása, és nyugodt körülmények között folytatódhat a tanítás.