Kémiáról újszerűen: élő periódusos rendszert alkottunk

2019-et az az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évévé nyilvánította, ezzel emlékezve meg az orosz Dmitrij Ivanovics Mengyelejev által írt első, a periódusos rendszer logikáját ismertető tudományos cikk megjelenésének 150. évfordulójáról.

Dmitrij Ivanovics Mengyelejev

Az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztályának meghívására a nagy Periódusos Rendszer Performansz Guinness Record és Magyar Rekord állítás kísérletre több mint 70 iskola, köztük 4 egyetem nevezett. Az esemény célja a periódusos rendszer valamely változatának újszerű megvalósítása volt performansz (alkotó előadás) formájában. A Guinness rekord állítás kísérletére december 13-án, pénteken 11 órakor került sor. Az indítási jel a Kossuth Rádióban hangzott el.

Iskolánk napok óta készült a különleges eseményre. A felhívásra Bizonyné Balogh Klára tanárnő, Babu néni hívta fel a figyelmet, és szervezte meg a felső tagozatos osztályokból a 118 kémiai elemet jelképező gyereksereget.

Segítői voltak a természettudományos szaktanárok és az osztályfőnökök: Ácsné Sebestyén Éva, Borszukné Kropf Ilona, Cseresznyés Zsuzsanna, Járási Adrienn, Jurácsikné Vékony Anna, Megyesi Pálné, Oláh Viktória, Szilvásiné Szabó Csilla. A koreográfiát Kucsera Károlyné Kovács Szilvia intézményvezető-helyettes gondolta ki és tanította be, Barták Péter intézményvezető-helyettes pedig a dokumentációhoz szükséges felvételeket készítette.

Papp Alexandra, a Pétfürdői Gondozási Központ vezetője és Fazekas Péter András, a gondozási központ munkatársa hitelesítették a helyszínen a részvételünket a rekordkísérletben.

További fotók, képgaléria