Rendhagyó ünnepi megemlékezés

Idén a korona-vírus terjedésének megelőzése érdekében hozott intézkedések miatt rendhagyó módon ünnepeltük március 15-ét. A közös iskolai rendezvényünk elmaradt, az osztályok alsó és felső tagozatban egyaránt az osztálytermekben, külön-külön emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.

Ami a hagyományaink szerint történt, az ünnepi műsor elkészítése és előadása volt. A 7. évfolyam tanulói álltak a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár színpadára Cseresznyés Zsuzsanna és Jurácsikné Vékony Anna osztályfőnökök vezetésével, hogy Kucsera Károlyné Kovács Szilvia intézményvezető-helyettes összeállítását adják elő.

A szépen kivitelezett produkció egyetlen szépséghibája az volt, hogy üres nézőtérrel álltak szemben, hiszen iskolánk tanulóinak elmaradt az idei intézményi ünnepség.

A műsor Móra Ferenc: Kuckó király című elbeszélésének színpadi adaptációja volt, korabeli ruhákat idéző öltözetben, ideillő népdalokkal színesítve. A dramatizált játék Kasza Palkóról, ahogy a gyerekek hívták a faluban: Kuckó királyról szólt, aki jobban szeretett olvasni, mint katonásdit játszani. Míg a többiek az igazi katonákat utánozva kardoztak, meneteltek, ő inkább otthon olvasta Toldi történetét. Aztán egy napon bujdosó honvédtiszt került a faluba, fáradtan, éhesen. A falu befogadta, ám a németek üldözték. A kis Palkó igazi hőssé vált, mert életét áldozta a bujdosóért, éjszaka a Tiszába vezetve az őt kereső katonákat. 

Köszönet illeti a közösségi ház vezetését és munkatársait, akik az előadáshoz rendelkezésünkre bocsátották a színpadot, még dekorációs háttérről is gondoskodtak. A Péti Tv jóvoltából videofelvétel készült, amit március 13-án, pénteken, Kőmives Judit intézményvezető iskolarádióban elmondott megemlékezése után osztályonként nézhetett meg valamennyi gyermek.

További fotók, képgaléria