Eredményes, tartalmas, színvonalas – Véget ért a Horváth István Napok rendezvénysorozata

Záróünnepséggel és koszorúzással ért véget április 17-én iskolánk tavaszi rendezvénysorozata. A hagyományokhoz híven intézményi és területi tanulmányi versenyekkel, uniós vetélkedővel, daléneklési bemutatókkal tarkított programok színvonalas időtöltést, tartalmas szórakozást nyújtottak a diákoknak és tanáraiknak egyaránt.

A névadó egykori tanár és igazgató életútját, munkásságát Kőmives Judit intézményvezető idézte fel, miután köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Horváth István fiát és családját, az iskola tanulóit, nevelőit. Beszéde előtt az alsó és felső tagozatosok műsorát láthatták a résztvevők.


Simák Larina 4.b osztályos tanuló verset mondott


“Horváth István 1913. február 8-án született Újvidéken. A Trianoni békeszerződés során Magyarország csonka ország lett. Ez az esemény ott érte őket, ahol éltek, Újvidéken szüleivel és két testvérével egy családi házban. El kellett hagyniuk Újvidéket, mindent otthagyva (házat, bútorokat stb.), csak néhány személyes holmit tudtak magukkal hozni” – emlékeztetett. ” Tanító és kántor is lett, tehát a bármelyik felekezet miséjén orgonálhatott is. Pétfürdőn 1941-ben épült fel a templom, így annak első kántora is lett. ”

Mint néptanító került Pétfürdőre, szerette a zenét, több hangszeren is játszott. Megszervezte az énekkart, volt zenekara az iskolának (fúvószenekar, úttörőzenekar, mandolin zenekar). Pista bácsi gyakorlatilag 1932-től tanított itt, egészen 1974-es nyugdíjazásáig, majd még 20 évig óraadóként technikát oktatott. 1995. március 28-án hunyt el Budapesten. 1997. március 15-én a pétfürdői általános iskola – tisztelegve volt tanítója és igazgatója előtt – felvette a Horváth István Általános Iskola nevet. Az elmúlt napok sokszínű eseményi kiváló eredményeinek ismertetése következett. “Ezen a földön mindannyian látogatók vagyunk, / Ha elmegyünk magunk után, ki tudja, mit hagyunk, / Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát: / Ahány ember annyiféle csodálatos világ” – zárta beszédét Kőmives Judit. Az ünnepség Horváth István emléktáblájának koszorúzásával ért véget: az intézményvezető a legjobb eredményt elért 5.b osztályosokkal, Pók Patrikkal és Habi Milánnal koszorúzott, valamint Jurácsikné Vékony Anna, a pedagógiai munkaközösség vezetője és Kucsera Károlyné Kovács Szilvia, a közalkalmazotti tanács elnöke helyezte el a koszorút.

További fotók, képgaléria

Ünnepi műsor – videó összeállítás

Koszorúzás – videó