Újabb tanulóink tettek sikeres ECDL vizsgát

A 2019/2020. tanév első félévében iskolánk 7. évfolyamának tanulói közül Bajj Marcell, Bécs Gergely, Bránya Boglárka, Gombos Erik, Kovács Zoltán, Lálity Liliána, Ódor Kamilla, Pleszinger Virág, Sarusi Kiss Balázs, Simándi Emma, Sós Henrietta, és Viniczai Adél elvégezte az iskolánk által biztosított ECDL (Európai Számítógép-használati Jogosítvány) vizsgára felkészítő tanfolyamot Béni Norbert informatika tanár vezetésével.

A 7 modulból álló rendszer Prezentáció című témaköréből február 25-én, kedden írták ki a vizsgát az I. István Szakgimnáziumban, melyen részt vehettek. A vizsga eredményéről másnap értesítést is kapnak Erdélyi Andrea igazgatóhelyettestől, aki a vizsgát felügyelte. Eszerint a vizsga mind a 12 tanulónak sikeres volt.

Az év madara rajzainkon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MME 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak. Az év madarát internetes szavazással döntik el. Ennek alapján 2020 madara az erdei fülesbagoly lett.

Az MME rajzpályázatot hirdetett „Erdei fülesbagoly” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban. A pályázatra szebbnél szebb alkotások készültek iskolánk alsó és felső tagozatában egyaránt.

Fülesbaglyot rajzoltak a 2.a, a 2.b, a 3.a osztályos tanulók, felkészítő pedagógusaik Keskenyné Hóbor Tímea,Vázsonyiné Gombosi Hajnalka és Németh Adrienn voltak.

Az 5. és 6. évfolyamon Bizony Istvánné Balogh Klára tanárnő vezetésével készültek a pályamunkák.

További fotók, képgaléria

Városok, otthonok iskolai makettjei

Ötödik és hatodik évfolyamban a technika órák egyik feladata, hogy települések, valamint lakások makettjeit készítsék el a tanulók.

Az érdekes feladatot Megyesi Pálné pedagógus vezetésével, csoportmunkában oldották meg a gyerekek. Böbe néni rájuk bízta a csoportok kialakítását. Az egymáshoz közelebb állók, hatékonyan együtt dolgozni képes tanulók egészen jó maketteket készítettek.

Az alkotásokból kiállítást is készítettünk, amelyet néhány hétig az iskola első emeleti folyosógalériáján tekinthetnek meg az érdeklődők.

További fotók, képgaléria

Hetedik lett iskolánk a közönségszavazáson

Az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztályának meghívására a nagy Periódusos Rendszer Performansz Guinness Record és Magyar Rekord állítás kísérletre több mint 70 iskola, köztük 4 egyetem nevezett.

PRP_Rekordállító_Intézmények

Az esemény célja a periódusos rendszer valamely változatának újszerű megvalósítása volt performansz (alkotó előadás) formájában. A Guinness rekord állítás kísérletére december 13-án került sor.

A rekordkísérlet sikeres volt, az iskolák videóira januárban lehetett szavazni. A közönségszavazás eredményeként első helyezett lett több mint 2500 szavazattal a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a második Soproni Széchenyi István Gimnázium 800 szavazatot ért el, míg a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium 600 szavazatot szerzett. Nagy örömünkre iskolánk videójára is közel ötszázan szavaztak, ezzel a több mint 70 iskola között a 7. helyet értük el. Köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott!

További fotók, képgaléria

Az internet nem felejt és veszélyeket is hordoz

Február 12-én három évfolyamunknak tartott tájékoztatást az internet használata közben a gyermekekre leselkedő veszélyekről Bartók Judit rendőr százados, a Várpalotai Rendőrkapitányság munkatársa.

A korosztályhoz igazított előadásaiban minden olyan lehetséges veszélyforrás szóba került, amely a gyerekek napi internetezési szokásai közben felmerülhet.

Ilyen veszélyforrás például a felelőtlenül ismeretlenekkel létesített online kapcsolat, amely akár fenyegetés, zsarolás forrása is lehet. Veszélyes a felelőtlenül megosztott előnytelen fotó is, amelyet később már nem lehet törölni, eltüntetni, újra és újra bárhol felbukkanhat, megkeserítve a meggondolatlan internetező életét.

A nagyobbaknak bemutatott egy olyan filmet is, amely megtörtént esetek feldolgozásával mutatja be a zsarolók módszereit, lélektanán, ahogyan lépre csalják elővigyázatlan áldozataikat.

A tanulságos kisfilm itt tekinthető meg:

Lezárult a Valentin hét

Valentin naphoz közeledve Bizony Istvánné Balogh Klára tanárnő egy hétig várta a névre szóló üzeneteket tanulóinktól, melyeket címzettjeik minden nap első szünetében vehettek át. Az akció lezárásaként pénteken délelőtt piros szalagot kaptak azok, akik ezt igényelték, és átadhatták kiválasztott osztálytársuknak, barátjuknak, ismerősüknek. Róluk közös kép is készült a Valentin hét lezárásaként.

Valentin napi üzenetek

Ismét kinyílt Klára néni levelesládája a Valentin naphoz közeledve. Bizony Istvánné Balogh Klára tanárnő egy hétig várta a névre szóló üzeneteket, melyeket címzettjeik minden nap első szünetében vehettek át.

Február 11-én volt az első nap, amikor a címzettek jöhettek leveleikért. Volt is nagy izgalom, hogy ki és mit üzenhetett.

Egész héten egyre többen éltek a lehetőséggel, és írtak levelet barátaiknak, osztálytársaiknak, haverjainak. A címzettek neveit Klára néni beolvasta az iskolarádióban, zenével is színesítve a szüneteket.

Újabb szép eredmény a történelmi teremíjász országos bajnokságon

Történelmi Teremíjász Országos Bajnokságot rendezett február 8-án Pécsett Magyar Íjász Szövetség Történelmi szakmai bizottsága. A versenyen a Thury-vár vitézei Hagyományőrző Sport Egyesület csapatában részt vett iskolánk 8. osztályos tanulója, Kovács Gergő is. A Kadet korosztályban (13-14 évesek között) harmadosztály minősítő szinten 4. helyet ért el.

Kosárpalántáink első versenye

Székesfehérváron rendezték meg a Kosárpalánta projektben résztvevő csapatok első idei versenyét február 2-án. A programban sor és váltóversenyek, ügyességi és dobó feladatok, valamint kisjátékok szerepeltek.

A 4. osztályosok versenyében a 8 résztvevő csapatból a 3. helyezést értünk el (holtversenyben a palotai csapattal). Minden résztvevő gyermek érmet és minden csapat oklevelet kapott.

További fotók, képgaléria