Biztonságos internet pályázat – tanulóink alkotásai

Honlapunkon is közzétettük azt az internetes pályázati felhívást, amelyre a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár, mint Digitális Jólét Program Pont hívta fel a figyelmet. A Biztonságos Internet Nap 2021 – Együtt egy jobb internetért pályázat megmozgatta iskolánk néhány 4.a osztályos tanulójának fantáziáját, és el is küldték alkotásaikat Keskeny Miklósné Tímea néni támogatásával.

Ő “Vírus kapitány”, alkotóik, Bálint Liza és Kujber Milán azt írták róla, hogy eltávolítja a vírusokat az internetről és a környezetünkből egyaránt. A feladat szerint olyan embert kellet építeni, aki megvéd minket az internet káros hatásaitól. A videó szereplői Bálint Liza, Kujber Milán, a felvételt Bálint Lotti és Kujber Marcell készítették.

Ugyancsak a pályázatra készített videófelvételt Szakály Hanka. Hőse érdekes, figyelemfelkeltő videókat tölt fel főleg a fiatalok által látogatott helyekre. Így hívja fel a figyelmet a rájuk leselkedő veszélyekre.

A beérkezett munkákat szakmai zsűri bírálja el. A győztesek pénzjutalomban részesülnek és értékes nyereményeket kapnak, valamint meghívást a Biztonságosabb Internet Nap online rendezvényére február 9-én.

Készülünk a magyar kultúra napjára

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”. Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Általában kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Most viszont a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos megemlékezést, ezért – eleget téve a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár, valamint a Pétfürdői Közösségi Televízió felkérésének – iskolánk néhány diákja és pedagógusaink egy része elszavalja a Himnuszt és ad elő néhány verset. A felvételek szerkesztett változatát a péti tv fogja közvetíteni.

A Pétfürdői Közösségi Televízió felvételeit iskolánkban Nagy Miklós készítette

Vitrinben a Lúdas Matyi

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című alkotásának megismerése és elemzése a 6. évfolyam egyik fontos témája az irodalom tantárgy keretében.

A témakört Völgyi Gábor tanár vezetésével projektmunkában dolgozták fel a 6.a osztályosok.

A képes-rajzos-szöveges beszámolóikat nemrég ki is állították az iskola könyvtára melletti vitrinben.

Azokat az óraközi szünetekben mások is megnézhetik, és kedvet kapjanak a hasonló csoportmunkához.

További fotók, képgaléria

Testnevelés órák – egyelőre tornaterem nélkül

Régóta ismert intézményünk Berhidai úti épülete tornatermének problémája: falai évek óta vizesednek, penészesednek. Egy bejelentés és a felénk jelzett háziorvosi kifogás nyomán ősszel tornatermi zárlatot kellett elrendelni a testnevelés órákra az egészségtelen, penészes levegő miatt.

A problémát korábban jelezte iskolánk vezetése a fenntartó Veszprémi Tankerületi Központnak, ezzel párhuzamosan a tulajdonos Pétfürdő önkormányzatnak is. Mindkét részről megtekintették a jelenlegi helyzetet, és ígéretet tettek a probléma mielőbbi feltárására, a hibaelhárítás lépéseinek kidolgozására. Iskolánk pályázati anyagot is készített, hogy bármikor ki tudjuk használni az adódó lehetőségeket. Legutóbb a fenntartó képviselői egy építőipari cég munkatársával együtt január 6-án tartottak szemlét a tornateremben.

Az élet azonban nem állhat meg emiatt, ezért a mostani tanévre a testnevelő tanárok kidolgozták azt a sajátos, jelenlegi helyzethez igazodó tematikát, amellyel biztosítani tudják a felső tagozatos tanulók mindennapi testnevelését. Megfelelő időjárás esetén az udvari sportpályákon zajlanak az órák.

Az idei első hóesés jó alkalmat teremtett a tél örömeinek kihasználására is

Emelett két tanterem lett átalakítva tornaszobává, ahol rossz idő esetén is elvégezhetőek a mozgásos gyakorlatok.

A gyerekek polifoam (jóga) matracon végzik a gyakorlatokat

Rendelkezésünkre állnak játékos videógyakorlatok is, melyeket szívesen elvégeznek a tanulók. Hamarosan kezdődik az idei fittségmérés, melynek egy részét a tornaszobákban, a többit tavasszal a sportpályákon fogjuk elvégezni.

A videóanyagokban szerepelnek bemelegítő, nyújtó, erősítő és aerob-jellegű gyakorlatok. Legjobban a just dance gyakorlatokat kedvelik a gyerekek

Bízunk benne, mielőbb konkrét lépések történnek a tornaterem rekonstrukciójának kidolgozására, és hamarosan megkezdődhet a kivitelezési munka.

További fotók, képgaléria

Pétfürdőre is megérkezett a tél

Bár az időjárás-előrejelzések nem jósolták meg előre, de január 8-án délelőtt intenzív havazás kezdődött Pétfürdőn és környékén a gyerekek nagy örömére.

Már az első órától kezdve nagyobb figyelem terelődött az ablakon túl látható hóesésre, mint az aktuális óra tananyagára. Engedve a kísértésnek, az óraközi szünetekben a gyerekek kimehettek az iskola udvarára, és élvezhették a januári hóesés örömeit.

További fotók, képgaléria