Tartalmas nyári időtöltés a sport és egészség jegyében

A Csodaszarvas nyomában című pályázati program keretében újabb 20 tanulónk vehetett részt tartalmas időtöltésben június 28-tól július 2-ig.

Járási Adrienn és Szilvásiné Szabó Csilla pedagógusok szervezésében, két animátor segítségével a sport és egészségre nevelés állt a foglalkozások középpontjában.

Hétfőn a Magyar Versmondók Szövetsége tartott drámafoglalkozást, csütörtökön a Nosztori élményparkba mentek.

Nagy élmény volt a csónakázás a pétfürdői tavon. A gyerekek rengeteg sportos játékot tanultak ezen a héten, sok emlékezetes élményben volt részük.

További fotók, képgaléria

Tanévzáró értekezleten tekintettük át az elmúlt időszakot, elköszöntünk néhány kollégától

Bár a tanítás már két hete befejeződött, a pedagógusoknak korántsem kezdődött el a nyári szünet. Mostanáig felügyeletet tartottunk az iskolában azoknak a gyerekeknek, akik ezt igényelték.

Online szakmai konzultáción vettünk részt Szűcs Attilával, a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ szaktanácsadójával a lemorzsolódás, korai iskolaelhagyás megelőzésére és kezelésére kialakított gyakorlat (helyzetfeltárás, intézkedések eredményessége) témakörben. Két tábort, napközis tematikus tanulási alkalmat is szerveztünk a “A csodaszarvas nyomában” című projekt keretében (az egyik még július 2-ig tart).

A tanévzáró értekezletre június 29-én került sor. Ezen Kőmives Judit intézményvezető foglalta össze a tanév tapasztalatait a munkaközösség-vezetők, a különféle szakmai területek felelőseinek beszámolói alapján. A nevelőtestület megtárgyalta és elfogadta az iskola új pedagógiai programját, házirendjét és intézményfejlesztési tervét. Ezután került sor néhány kollégánk búcsúztatására. A települési pedagógusnapi ünnepség mellett ebben a körben is elköszöntünk Vázsonyiné Gombosi Hajnalkától, aki az évtizedeken át tartó példamutató pedagógusi tevékenység után vonult nyugdíjba.

Kőmives Judit megköszönte tanítói eredményességét, szakmai hozzáértését, gyerekszeretetét, a település kulturális életében tanítványaival betöltött szerepét. Hajnalka meghatódva vette át a tantestület búcsúajándékát és virágcsokrát.

Ugyancsak elköszöntünk Tóth Zsuzsa testnevelés-földrajz szakos tanárnőtől, aki lakóhelyén, az egyi veszprémi iskolában tanít tovább.

Megemlékeztünk Lendvai-Frikkel Attila hitoktatóról és Szakács Károly matematika tanárról is, akik a következő tanévtől már nem vállaltak munkát iskolánkban. A tanévzáró értekezlet fehér asztal mellett ért véget, ahol a pedagógusok felidézték ennek a rendkívüli nehézségekkel terhelt tanévnek az emlékezetes pillanatait. Reményüket fejezték ki, hogy az élet szeptembertől visszatér a normális kerékvágásba, és a korábbi keretek közt szervezhetik pedagógiai munkájukat augusztus 23-tól, amikor számukra véget ér a jól megérdemelt pihenés.

Érdekes kalandok “A Csodaszarvas nyomában” pályázat táborozóinak

Ebben az évben “A Csodaszarvas nyomában” című pályázati program keretében a június 21-26-ig tartó bentlakásos táborban 13 harmadik és 7 második évfolyamos tanuló vehetett részt. Szálláshelyet a bakonyszentlászlói Öregbakony Turista Ház és Erdei Iskola biztosított a diákok számára.

A program keretén belül két kimozdulásos alkalomra került sor. A keddi napon a balatonfűzfői Serpa Parkban kalandozhattak a gyerekek.

Csütörtökön a pápai Várkertfürdőben remek idő várta a táborozókat. Nagy élményt jelentett a csúzdapark kipróbálása, a sodrófolyosó és a rengetek meleg vizes medence.

Napközben sportfoglalkozások, csapatépítő feladatok, versenyek és túrák biztosították a kellemes kikapcsolódást.

A táborból szombat délután érkeznek haza a tanulók, rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodva.

További fotók, képgaléria

Nyári gyermekfelügyelet iskolánkban

A korábbi tanévekhez hasonlóan a nyári szünet időszakában június 16-tól 25-ig és augusztus 23-tól 31-ig – előzetes igényfelmérés alapján – felügyeletet biztosítunk 8 órától 16 óráig a központi iskolaépületünkben (Berhidai út 54.). Igény esetén az önkormányzat étkezést is biztosít, melyet a menzabefizetés elérhetőségein kellett jelezni.

Intézményünk tanulói közül néhány szülő jelezte, hogy az oktatás június 16-i befejezése után nem tudja biztosítani gyermeke felügyeletét, és igénybe veszi az iskola által biztosított lehetőséget.

Természetesen megszerveztük a gyermekek felügyeletét: szakképzett pedagógusaink és az alsó tagozatos pedagógiai asszisztens meghatározott időközönként egymást váltva biztosítják, hogy ne maradjanak figyelem nélkül a nyári szünetben sem a tanulók. Az önkormányzat nyári napközis tábora június 28-án kezdődik és július 30-ig tart, ezen időszak alatt ott biztosítanak étkezést és programokat.

Közben zajlanak „A Csodaszarvas nyomában” című országos projekt keretében szervezett napközis tematikus tanulási alkalmak: iskolánk két csoportja is részt vesz a programok szervezésében. Németh Adrienn és Héninger Ildikó tanítók a Bakonyban táboroznak 20 gyermekkel, míg Járási Adrienn és Szilvásiné Szabó Csilla tanárok helyben, a központi iskolaépületünkben fogadnak 20 tanulót különféle programokra. A szükséges játékokat, eszközöket, felszereléseket a Veszprémi Tankerületi Központon keresztül kapjuk a projekt szervezőitől.

Alkotó, fejlesztő játékokat várunk 6-14 éves gyerekeknek

Pedagógusaink a tanítás során, ha tehetik, gyakran használnak alkotó, kreatív játékokat, gondolkodtató, ügyességet fejlesztő eszközöket. Különösen igaz ez a délutáni foglalkozásokra, vagy éppen a különféle szünetekben szervezett felügyeletekre. A lehetőségeink azonban végesek, a játékok pedig az évek során megkopnak, elhasználódnak.

Készletünket szeretnénk bővíteni olyan, a 6-14 éves korosztály számára érdekes egyéni vagy társas játékokkal, eszközökkel, amelyek még nem annyira elhasználódtak, de a gyerekek már felnőttek, kirepültek a családi fészekből. Szívesen fogadunk megunt, használaton kívüli, de jó minőségű adományokat hétköznap munkaidőben 8-tól 16 óráig a Berhidai úti központi épületünkben. Köszönjük a segítséget!

Véget ért a tanév, elballagtak a nyolcadikosok

A mostani tanév a járványügyi intézkedések miatt rendhagyó módon zajlott: külön tartottuk a tanévzáró ünnepséget az 1-7. évfolyam tanulóinak és külön rendeztük meg a nyolcadik évfolyamosok ballagását. Június 18-án az elsős tanulóink először mehettek végig a Berhidai úti központi épületünk folyosóin, ahol másnap, június 19-én a nyolcadikosok utoljára vonultak együtt ballagásuk alkalmával.

Az ünnepség a ballagók hagyományos vonulásával kezdődött, amikor általános iskolai tanulmányaik során utoljásra, 8.45 perckor megszólalt az iskola csengője, jelezve, hogy számukra véget ért a nyolcadik évfolyam. Kicsengettek.

Az épület feldíszített bejárata előtt foglaltak helyet a nyolcadikosok és megkezdődött az ünnepség. Csapó Emma 7.b osztályos tanuló sorra szólította az esemény szereplőit: Takács Mátét (8.b) és Bécs Gergőt (8.a) az iskola zászlójának átadására a 7. évfolyamosoknak, Szakály Zorkát (7.a) és Balogh Pannát (7.a) műsoruk előadására, Kedves Dorinát (7.b) a búcsúztató és Goda Dorotit (8.a), valamint Pleszinger Virágot (8.b) a búcsúzó beszéd elmondására. Végezetül Ódor Kamilla és Sós Henrietta (8.b-sek) Rúzsa Magdi Jel című dalával köszönt el az iskolától.

Ezután Kőmives Judit intézményvezető ünnepi beszédében egy nomád lovas csapat tanulságos történetével köszönt el a végzősöktől. A lovasok egy égi jel hatására kavicsokat gyűjtöttek a tarisznyájukba, bár nem tudták, hogy ennek mi értelme van. Később benyúltak a nyeregtáskájukba, felfedezték, hogy valamennyi felszedett kavics drágakővé változott. Örültek a drágaköveknek, és bánkódtak, hogy nem gyűjtöttek több kavicsot. A régi történet tanulsága szerint a tudás olyan, mint a kavics. Első ránézésre értéktelen, gyűjteni fáradtságos, minél több van belőle annál nehezebb cipelni, de annál könnyebb elhagyni. “Ez a búcsú, ez az ünnep egy pillanatig tart csupán, s tudnotok kell, hogy újabb megmérettetések várnak rátok. Higgyetek magatokban! Kívánom Nektek, hogy az összegyűjtött köveket jól használjátok fel és építkezzetek belőle” – zárta beszédét.

Az ünnepség befejezéseként átadta a legkiválóbb nyolcadikosoknak megérdemelt jutalmaikat: Goda Doroti és Szendi Léna Szonja 8.a osztályos tanulók kiemelkedő közösségi munkájáért, Nikulausz Barnabás 8.b osztályos tanuló kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató szorgalmáért, magatartásáért, Bránya Boglárka, Simándi Emma, Veres Dávid és Viniczai Adél 8.b osztályos tanulók jeles tanulmányi eredményeikért, példamutató szorgalmukért és magatartásukért, Ódor Kamilla és Sós Henrietta énekkari aktivitásukért, eredményes szerepléseikért kaptak oklevelet és jutalmat. Megköszönte a szülőknek, köztük kiemelten Kurucsai Mónikának a segítségét, támogatását, valamint a Napsugár Alapítvány, az önkormányzat, a közösségi ház és a pedagógusok, iskolai dolgozók tanévben nyújtott, önzetlen és eredményes tevékenységét. A ballagást a Szózat elhangzása zárta.

További fotók, képgaléria