Nagy sikerrel zárult karácsonyi adománygyűjtésünk

November 8-án csatlakoztunk a PontVelem Okos Program MosolyManók kezdeményezéhez, melyben idén is elindították akciójukat a használt, de jó állapotú játékok gyűjtésére. Az ajándékcsomagok készítésének, gyűjtésének, felhasználásának módjáról itt írtunk részletesen. A hónap végén zárult adománygyűjtésünk során összesen 62 karácsonyi csomag érkezett.

Az 1-3. évfolyam tanulói 45 csomagot készítettek

A szépen elkészített karácsonyi csomagokért nagy-nagy köszönet illeti a tanulókat és szüleiket, akik jó szívvel ajánlották fel a rászorulóknak szánt ajándékaikat. Az iskolánkat regisztráltuk az adománygyűjtésben, és a héten el is szállítják csomagjainkat a központi gyűjtő és elosztóhelyre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik arról, hogy a karácsonyi ajándékok a legjobb helyre kerüljenek.

A Berhidai úti épületünkbe 17 ajándékcsomag érkezett a 4-8. osztályos tanulóktól

Szükségünk van barátokra!

A 21. század digitális világában egyre fontosabb, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a személyes kapcsolatok kialakításának és fenntartásának fontosságára.

A 4. a osztály tanulói Héninger Ildikó osztályfőnök vezetésével a Társas kapcsolatok szerepe az életünkben címmel dolgozták fel a témát a következő kérdések alapján: Milyen közösség(ek) tagja vagy? Miért fontos, hogy tartozzál valahova? Mit jelent számodra a közösség? Mivel és hogyan segítik a lelki , fizikai békédet? Mivel járulsz hozzá a csapat/csoport életéhez, munkájához, sikeréhez?

A tanórán sok érdekes és tanulságos történetet osztottak meg a tanulók egymással. A téma feldolgozása után, az elhangzottakat összegezve, közösen készítettek egy ötletes plakátot.

A nap legjobb része, amikor te meg én mi leszünk

Novemberben iskolánk 2.a osztálya Somogyvári Róbertné tanító néni vezetésével csatlakozott a Boldogság óra programhoz, melynek havi témája a társas kapcsolatok ápolása volt.

Mindannyian boldogságra vágyunk. Ezt kívánjuk szeretteinknek és másoknak is. A gyerekek az iskolában (és az életben is) akkor boldogulnak a legjobban, ha társaikkal, a felnőttekkel kiegyensúlyozott, szeretetteljes a kapcsolatuk. Tehát a társas kapcsolatok eredményeként elért lelkiállapot mindenre kihat. Ilike néni meggyőződése, hogy az eredményes tanulásban, az önfegyelem kialakulásában, az önmagunkká válásban nagy szerepe van ennek. Ezért az órán a baráti, osztálytársi kapcsolatok megerősítése volt a cél.

Ismert mesék hőseinek kellett egymást megtalálni, és egy csoportban dolgozni (véletlenszerű csoportalkotás). Ez az eddig távolabbi kapcsolatban lévő gyerekeket is együttműködésre ösztönözte.

A közös alkotás (puzzle, színezés, plakát készítése) során egymást jobban megismerték, egymással beszélgettek, meggyőzték egymást, felosztották a feladatokat, tehát figyeltek egymásra. A kooperáció célja az volt, hogy egymás iránt elfogadóbbak legyenek, az előítéleteket lebontsuk.


Az alkotások (plakátok) bemutatása jó alkalom volt a barátság, a jó kapcsolatok lényegének megfogalmazására. A pozitív tulajdonságok tudatosítására adott lehetőséget. Dallal fejezték be az órát, amit tréfás (a gyerekek ötletei segítségével kitalált) mozgással kísértek. „Ha jó a kedved…” A boldogság óra végén a gyerekek maguk fogalmazták meg, hogy ezen az órán tetszett a csoportmunka, a csoportalakítás során közeledtek egymáshoz, és jól együtt tudtak dolgozni. Micimackó találóan így fogalmazta meg ezt az érzést: „- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része. – Melyik az a rész? – Amikor te meg én mi leszünk.”

December 1-től változik iskolánk belépési és épületeinken belüli tartózkodási rendje

Az emberi erőforrások minisztere 29/2021. (XI. 19.) EMMI határozatában új szabályozást rendelt el a járványügyi időszak köznevelési védelmi intézkedéseiről. A határozat 2021. december 1-től tovább szigorítja az iskolánk érvényben lévő Szervezeti és Működési Szabályzatának 6. pontjában leírt belépési rendet.

Eszerint az intézmény zavartalan működése, a tanulók védelme, valamint az intézményi vagyon megóvása érdekében az iskolába való belépés és benntartózkodás csak előre egyeztetett időpontban és előzetes intézményvezetői engedéllyel történhet hivatalos ügyek intézése céljából, az intézmény hivatalos helyiségében azon személyek részére, akik nem állnak jogviszonyban az intézménnyel, és rendelkeznek a jogszabályban előírt védettségi igazolvánnyal vagy igazolással.

A tanulót a köznevelési intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy intézmény területére a köznevelési intézmény vezetője által meghatározott bejárati ajtóig jöhet mindkét épületünkben. December 1-től visszavonásig szüneteltetni kényszerülünk a délutáni órákban szerződéses módon zajló foglalkozásokat is.

Épületeinkben jelenleg a maszk viselése mindenki számára kötelező.

Újabb sikeres ECDL vizsgát tettek nyolcadikos tanulóink

Legutóbb 2021 májusában voltak iskolánk tanulói ECDL (Európai Számítógép-használati Jogosítvány) vizsgán a székesfehérvári I. István Szakgimnázium vizsgaközpontjában. Most újabb 8. évfolyamosaink készültek fel a megmérettetésre a Prezentáció modulból.

Ezúttal Guber Istvánnak, a a gimnázium informatika tanárának vezetésével zajlott a vizsga, mégpedig az ebben az évben bevezetett új metodika alapján, programozott és azonnali értékelés mellett. Megyénkben az általános iskolák között szinte egyedülállóan most iskolánk 11 tanulója vett részt a vizsgán: a 8.a-ból Bálint Blanka, Buzdor Miklós Martin, Márton Hédi, Sebestyén Mia, Serfőző Ádám, a 8.b-ből Bálint Anett, Csaplár Erika, Kedves Dorina, Kiss Péter, Szabó Kíra és Végh Milán.

A 45 perces feladatsort valamennyien sikeresen teljesítették. A 4 modul vizsgakövetelményének első lépcsőfokát tehát megugrották, így a többiekkel együtt készülhetnek a további megmérettetésekre, hogy még ebben a tanévben megvalósítsák a bizonyítványhoz szükséges 4 sikeres vizsgát.

Támogatókat, felajánlásokat, segítőket várunk jubileumi rendezvénysorozatunkhoz

A következő év tavaszán ünnepeljük a pétfürdői oktatás 100., iskolánk működésének 90. évfordulóját. Intézményünk 25 évvel ezelőtt vette fel első igazgatójának, Horváth Istvánnak a nevét. A többszörös jubileumot terveink szerint 2022. május 2-6. közötti héten tartjuk gazdag programsorozattal, amelyhez támogatókat, résztvevőket, segítőket keresünk.

Horváth István néptanítóként került Pétfürdőre, és elkezdte az iskolai tanítás megszervezését a Veszprém Megyei Érsekség fennhatósága alatt. A vegyianyag-gyár építésekor és utána rendkívül gyorsan gyarapodott a gyereklétszám, 1932-ben létrejött a népiskola, melynek a vezetője lett. Az új iskolaépület 1967-ben készült el, majd 12 tantermesre bővült. Egészen 1974-ben történt nyugdíjazásáig tanított itt. Iskolánk 1997. március 15-én, halála után két évvel, tisztelegve korábbi igazgatója előtt, felvette a Horváth István Általános Iskola nevet.

Pályázatokkal, alsó és felső tagozatos iskolai, valamint területi tanulmányi és sport versenyekkel, tehetségpontunk műhelyeinek bemutatkozásával, kórustalálkozóval, kosár kupával, kiállításokkal, gálaműsorral, ünnepi megemlékezéssel készülünk a jubileumra. Hívunk és várunk minden volt tanítványt, pedagógust és dolgozót, valamint a környék iskoláit, tanulóit és természetesen valamennyi érdeklődőt Pétfürdőről és a környező településekről a rendezvényeinkre. Különösen számítunk azokra, akik egykor az iskola tanulói voltak, és különféle tevékenységükkel, munkájukkal, eredményeikkel mostanáig országos ismertségre tettek szert.

Jubileumi kiadványunk, rendezvényeink színvonalas megvalósításához, versenyeink díjazásához, kiemelkedő tanulóink és pedagógusaink elismeréséhez támogatókat, felajánlásokat, az ünnepi hét lebonyolításához segítőket keresünk. Minden olyan anyagi, tárgyi vagy természetbeni segítséget jószívvel fogadunk, ami ezt a nemes célt szolgálja. Szeretnénk, ha ünnepi rendezvénysorozatunk méltó lenne a jubileumhoz, elődeink munkájához, Pétfürdő évszázados hagyományaihoz. A jelentkezéseket központi e-mail címünkre várjuk: petisuli32@gmail.com. Az iskolavezetés minden esetben felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, hogy a részleteket egyeztetni tudja. Becsüljük meg a múltunkat, építsük a jelent, ünnepeljünk együtt!

Az őszt idéző esernyők színesítik bejárati folyosónkat

Néhány hete tettük közzé felhívásunkat Bizonyné Balogh Klára tanárnő ötlete nyomán, melyben színes esernyőket kértünk, hogy egy kicsit vidámabbá tegyük folyosóinkat. A beérkezett esernyők fel is kerültek ideiglenes helyükre, még a tél beállta előtt. Az esernyők alatt elhaladva bárki egy-egy jókedvű pillantást vethet a feje fölött védelmet biztosító ernyőkre.

Az 1.b osztályunk is járványügyi megfigyelés alá került

November 24-én újabb tanulónkról derült ki, hogy pozitív lett a tesztje, emiatt járványügyi megfigyelést rendeltek el iskolánk 1.b osztálya esetében is. Mivel a tanuló utoljára november 17-én volt iskolában, így a járványügyi zárlat onnan számolandó a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályának határozata szerint. Ennek értelmében az osztály tanulói legközelebb november 29-én, hétfőn jöhetnek először iskolába. Mivel a tanulókat még nem olthatták, ezért számukra a jelenléti helyett digitális oktatást biztosítanak.