Ismét az országos döntőbe jutott egy diákunk

Pók Patrik, iskolánk 8.b osztályos tanulója – az előző évekhez hasonlóan – most is kiválóan teljessített a London Bridge angol nyelvi tesztverseny 2 fordulójában: 32 elérhető pontszámból 29-cel bejutott az országos döntőbe. Felkészítő angol nyelvi tanára, egyúttal osztályfőnöke Oláh Viktória.

Május 14-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusában 275 tanuló, közöttük 64 nyolcadikos méri össze tudását, ahol Patrik iskolánkat fogja képviselni a nem mindennapi tanulmányi versenyen.

Márciusi apró örömök a régi iskolában

Iskolánk két egymástól viszonylag távol eső épületben működik. A főépület Pétfürdő központjában található, ahova a 4-8. évfolyamon tanuló diákok járnak. Az 1-3. osztályosok egy kisebb épületben tanulnak. Mióta 4. a osztályos diákjaival a központi épületbe került Héninger Ildikó osztályfőnök, ők azóta vágyódtak vissza, egy látogatás erejéig, az általuk csak „kisiskolának” nevezett épületbe.

 A márciusi boldogságóra keretében a tanító néni szeretett volna apró örömöt szerezni a osztályos tanulóinak, így ellátogattak a régi iskolaépületbe, ahol iskolás éveik első három évét töltötték. Látogatásukat az 1. b osztályban, a régi osztályteremben kezdték, ahol sok apró kíváncsi elsős várta őket osztályfőnökükkel, Vaczula Adri nénivel.

Az iskola legkisebbjei nagyon örültek a könyvjelzőnek, amit ajándékba vittek a 4.a osztályosok. Miután megcsodálták a régi osztálytermet, az iskola udvarára mentek.

  A játszótér, a focipálya, a padok, a fák felidézték a közös élményeket és a boldog „játékidőt”. Sok szép, régi emlékről beszélgettek a visszafelé vezető úton. Együtt tapasztalták meg, hogy egy aprócska öröm, egy kis figyelmesség hogyan tud hatalmassá válni.

Angol teadélutánt tartottunk a leendő elsősöknek

Izgalmas foglalkozással, a beiratkozással kapcsolatos, értékes információkkal vártuk a leendő első osztályosokat és szüleiket a Hősök terén lévő iskolaépületünkbe március 28-án délután. Sajnos a koronavírus-járvány miatti szigorú előírások nem tették lehetővé a személyes együttléteket egészen mostanáig. Pedig októberben, majd november közepén is találkozhattunk a most iskolába készülő gyerekekkel, legutóbb a Márton-napi “ludasságokon”. Ám a kapcsolat azóta sem szakadt meg, hiszen a leendő osztályfőnökök, Héninger Ildikó és Németh Adrienn hónapról hónapra készültek online feladatokkal, rajzolni, gondolkodni valókkal.

A gyerekek most apró ajándékokat: füzetet, vonalzót, ceruzát, üdvözlőlapot kaptak tőlük a beküldött szép rajzaikért, jó megoldásaikért, jelmezes fotóikért. Az ajándékok készítésében segítettek a mostani 4. osztályosok is.

Valóságos angol teadélutánon vehettek részt a gyerekek teával, teasüteménnyel, közben angol nyelvű dalocskát tanultak Oláh Viktória tanárnő vezetésével (Ácsné Sebestyén Éva, aki az előzetes terv szerint tartotta volna a foglalkozást, lebetegedett).

Mindeközben Kőmives Judit intézményvezető a szülőket tájékoztatta iskolánk jellemzőiről, a közelgő, április 21., 22-i beíratás szabályairól, részleteiről, fontos tudnivalóiról. A leendő osztályfőnökök pedagógiai gyakorlatukról, nevelési-oktatási módszereikről beszéltek.

Intézményünk immár második éve valamennyi első osztályosnak biztosítja a tanórai rendszerű angol nyelvoktatást. Hogy ez mennyire hasznos és érdekes, erről a szülők is megbizonyosodhattak, hiszen alig félórás tanulás után a gyerekek előadták az angol nyelvű dalocskát szüleiknek.

Az előadás nagyon tetszett mindenkinek. Ahogyan fogalmaztak: kár, hogy nem sikerült még többször találkozni, mert a gyerekek már most szeretnek ide, az iskolába járni. Erre még egy alkalom lesz a beiratkozás előtt: április 13-án 9 órára várják a leendő osztályfőnökök a gyerekeket egy érdekes tanórára, ezúttal a Berhidai út 54. szám alatti főépületünk földszinti osztálytermeibe.

További fotók, képgaléria

Tovább szépítettük iskolai környezetünket

A környezettudatos nevelés jegyében, továbbá a május első hetére tervezett jubileumi hetünk előkészítéseként tudatosan törekszünk iskolánk szépítésére.

Az őszi faültetés, a rendszeres szemétszedés, az évszakonkénti dekoráció készítése, tantermeink, folyosóink dekorálása mellett gondot fordítunk udvaraink tisztítására, fáinak, cserjéinek, bokrainak gondozására is.

Legutóbb, érzékelve az ősz óta tartó rendkívüli szárazságot, osztályaink az ősszel elültetett fáikat locsolták meg. Az elfogadott programtervünkben szereplő havi szemétszedés mellett a diákönkormányzat a Berhidai úti emlékparkunk és udvarunk rendbetételét is vállalta, hogy május első hetére a lehető legszebb környezet várja a résztvevőket.

Kezdeményezésünket a Pétkomm Kft. szintén támogatta zsákok és konténerek biztosításával, az összegyűjtött levelek és gallyak elszállításával. Tanulóink rendkívül ügyesek és szorgalmasak voltak, néhány óra alatt összegyűjtötték a hónapok, évek óta felgyűlt avart és gallyakat.

Ezután a zsákok tartalmát a nagyobb fiúk a konténerbe öntötték, így az udvarunk és emlékparkunk tisztán várja a további csinosítást, tereprendezést és virágosítást.

Angol nyelvi versenyen voltunk Balatonfüreden

Balatonfüredi Református Általános Iskola által rendezett „Funtastic” angol nyelvi vetélkedőn vett részt iskolánk 6. és 8. évfolyamos csapata Ácsné Sebestyén Éva és Oláh Viktória tanárnők felkészítésével március 24-én.

Csapataink tagjai Ács Barnabás Péter, Bihari Nóra, Dömötör Ákos, Keskeny Csongor (6. évfolyam), Nagy Benedek Olivér, Padragi Péter, Patocskai Noel és Pók Patrik (8.b) voltak.

Végül a versenyen induló három balatonfüredi, kettő csopaki, 1-1 balatonkenesei, balatonalmádi, csajági, litéri csapat közül iskolánk a 4. és a 7. helyet szerezte meg. A verseny jó felkészülésnek számít a május elején sorra kerülő jubileumi hetünk területi angol kiejtési versenyre és az idei London Bridge országos angol nyelvi tesztversenyre.

Átvettük az Ökoiskola megtisztelő címet

Ökoiskolai címátadó ünnepséget tartott március 26-án Budapesten, a II. kerületi Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium épületében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Agrárminisztérium.

Az ünnepséget, melyet a koronavírus-járvány elleni előírások miatt két év után most először tudtak megrendezni személyes jelenléttel, Pálfi Erika, az EMMI Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály vezetője és Indri Dániel Janisz, az Új Köznevelés című folyóirat főszerkesztője vezették ötletesen, humorosan.

A kormány képviselői 57 Ökoiskola, 30 újrapályázó Ökoiskola és 75 Örökös Ökoiskola címet adtak át az intézményvezetőknek, így idén már 1300-ra nőtt a magyar ökoiskolák száma.

Iskolánk először vehetett részt a címátadó ünnepségen, és a címet igazoló oklevél értelmében 2022.szeptember 1-től három éven keresztül viselheti az Ökoiskola címet.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az oktatási intézmények egyik fő célja a környezettudatos szemlélet érvényesítése. Az ezeket a törekvéseket leginkább képviselő iskolák egyre bővülő köre alkotja az ökoiskolák népes táborát.

Iskolánkat a címátadó ünnepségen Barták Péter intézményvezető-helyettes képviselte, és vehette át az oklevelet Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkártól

Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismeri el kormány, amelyek pedagógiai programjukban deklaráltan, rendszerszinten, a mindennapos nevelés-oktatás, valamint az iskola működtetésének szerves részeként foglalkoznak az egészség- és környezettudatosság témájával, és kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra nevelés ügyének. A fenntarthatóság értékeit a pedagógusok személyes példamutatásán, valamint az intézmény környezetbarát működtetésén keresztül is közvetítik a tanulók számára, aktív közreműködésre, cselekvésre bátorítva őket.

A szervezők kérése volt, hogy a résztvevők hozzanak egy darab, az Ökoiskola értékrendjét kifejező kézzel díszített (festett, rajzolt, stb.) kavicsot. A rendezvénynek otthont adó intézmény ugyanis a tavaly átadott, új épülete körül kavicskertet létesített, és ennek gazdagítására használják fel az ajándékokat. Iskolánk festett kavicsát Bizonyné Balogh Klára készítette, emlékeztetve az éppen egy évvel ezelőtti jól sikerült kavicskereső játékunkra.

Tavaszi, vidám, virágos ruhát öltött a Hősök terei épületünk is

A kicsik sem akartak lemaradni a 4-8. osztályosok tavaszi iskolaszépítő akciójától. Az 1-3. osztályos tanulóink is nekiláttak szebbnél szebb virágokat, színes díszeket készíteni, amivel osztálytermeiket dekorálták.

A két első osztály tanulói különösen sok díszt készítettek. Önállóan is alkotott papírdíszeket az 1.b osztályból Albert Patrik, Boncz Lorina, Tolonics Dóra, Karaoglan Yasmine, Pintér Izabella, Bakos Hanna, Tippán Zsófi, Szabó Hanna és Csaplár Réka. Jutalmaik nekik sem maradnak el.

A 2.b osztályból Németh Zsóka és Oláh Zoé (2.b) együtt, Tóth Kristóf (1.a) és Csizmadia Emma (3.a) külön-külön készített díszeket.

Érkeznek a régi iskolai képek felhívásunkra

Március közepén tettük közzé a felhívásunkat, hogy a jubileumi programjaink mellett régi osztályképeket, tablófotókat várunk. Szeretnénk májusra egy albumot összeállítani, emlékként az egykor itt végzett diákoknak.

A kezdeményezés mellé állt volt tanítványunk, Búzás Dániel, aki vállalta, hogy az iskolánk falain meglévő pár éves tablókat lefotózza, és a beküldött, megtalált képeket is feldolgozza a kiadvány előkészítéseként.

Közben már érkezett is néhány régi fotó. Ocskóné Megyeri Margit, iskolán egyik „öregdiákja” beküldte az 1962-ben készült tablóképüket az 55 éves találkozójukon készült fotóval. Idén készülnek a 60. éves találkozójukra, melyet méltóképpen szeretnének megünnepelni.

Előkerült egy 1980-ban készült osztályfotó is Holler László jóvoltából, amely a Berhidai úti udvar lépcsőjén készült a tanítványokkal és nevelőikkel.

Várjuk tehát az osztály- és tablóképeket a beküldő nevével, az iskolai tanulmányok dátumával központi e-mail címünkre:  petisuli32@gmail.com. Aki papírképet szeretne felajánlani, az megteheti a postacímünkre feladva: Horváth István Általános Iskola, 8105 Pétfürdő, Berhidai út 54., de személyesen is bedobhatja a postaládánkba vagy beadhatja a titkárságra is. (A papírképeket feldolgozás után természetesen visszaadjuk.)

Víz világnapi élményórák az iskolánkban

Az ökoiskolai program keretében a Víz világnapján rendhagyó biológia óra keretében tanulmányozták a 8. a osztály tanulói a Péti tó környezeti állapotát és tavaszi élővilágát Borszukné Kropf Ilona tanárnő vezetésével.

Emellett mindkét 8. osztály a témakörhöz kapcsolódva totót is kitöltött.

A tesztet a 6. és 7. évfolyamon is megoldhatják az érdeklődő tanulók. A nyolcadik osztályosok kémia órákon Bizonyné Balogh Klára tanárnő vezetésével szintén a víz jelentőségével foglalkoztak.

Beszélgettek a víztakarékosságról, élettani hatásokról, a Föld vízkészletéről és más érdekességekről.

Ezeket a videókat nézték meg: