Vírus- és télűző farsangi Maskarádé lesz iskolánkban

A farsangi szezon a vidámság, a mulatozások időszaka, ám a szórakozás mellett számos hagyomány is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. Régen ekkor volt a párválasztás ideje, de a tél elűzése is. A farsang hivatalosan vízkereszttől tart, az első napja mindig azonos, január 6., ám a vége a változó, Húsvét vasárnapja előtti 47. nap. A farsangi időszakban a nagyböjt előtti napok a legmozgalmasabbak és leglátványosabbak. Az utolsó napok, a „háromnapok”, ez a „farsangfarka”, amikor bőven lehet szórakozni, zajongani, mulatozni. A lezárást jelentő utolsó napokban tartják a felvonulásokat, karneválokat is. A farsangfarka első napja a farsangvasárnap. Sok helyen párválasztó nap is volt, a legények ilyenkor tűzték a kalapjukra a kiválasztott leányoktól kapott bokrétát. A lányok annak a fiúnak küldtek bokrétát, akit szívesen láttak volna párjukként.

A mohácsi busójárás szintén télűző népi hagyomány, az egyik legismertebb magyar népszokás farsang idején. A rémisztő, faálarcos, bundás alakok, a busók tánccal, zenével vonulnak fel, majd a nap végén elégetik a telet szimbolizáló koporsót. A kereplőkkel, zajkeltő eszközökkel felvonuló busók a tél temetése mellett köszöntik a tavaszt is. Iskolánkban február 12-én, pénteken tanítás nélküli napot tartunk, amikor osztályonként farsangolunk tréfás feladatokkal, filmek nézésével, zenehallgatással, ezzel is várva a tavaszt, űzve a telet és a vírusokat.

Ebből az alkalmából újra kinyit Klári (Babu) néni leveles ládája. Várja a kedves leveleket, jókívánságokat, télűző egészségmegőrző jótanácsokat, tavaszváró szerelmes, baráti üzeneteteket. Február 5-12-ig lehet a leveleket a ládába dobni. Minden nap az első szünetben beolvassuk az iskolarádióba azok nevét, akik üzenetet kaptak és átvehetik azokat. Hajrá, kedves gyerekek! Bátran írjatok egymásnak! Űzzük el együtt a telet, a vírusokat, s kívánjunk egymásnak minden szépet, jót a 2021-es évre.

Február 12-t, a pénteki napot a héten a levelezés mellett megelőzi a készülődés, gyűjtőmunka. Online farsangi fánk-szépségversenyt hirdetünk! Készítsetek otthon szüleitekkel, testvéreitekkel fánkot, fotózzátok vagy videózzátok le, és küldjétek el az iskola e-mail címére: petisuli32@gmail.com, a recepttel együtt február 12-ig!

Farsangi plakátkészítő versenyt is hirdetünk, melyhez szintén gyűjtsetek infókat, képeket, rajzokat. Ebben segítségetekre lesz az iskola honlapja is, ahol ismertetőket, filmeket találtok a hazai és nemzetközi népszokásokról, híres farsangi mulatságokról, karneválokról, fesztiválokról a nagyvilágban.

A legaktívabb osztályok ajándékban részesülnek, illetve az egyéni teljesítményt is díjazzuk. Ha az időjárás engedi, a nap zárásaként az udvaron osztályonként farsangi mulatság, tánc, zene lesz. Aki szeretne, magára ölthet valami maskarát, illetve állarcot is. Jó készülődést mindenkinek, maskarádéra fel!

Vélemény, hozzászólás?