A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja


A Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. sz. határozata rendelte el a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását. Ennek értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Kovács Béla budapesti emlékszobra

A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek. Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra tehető a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

Sarusi-Kiss Balázs, Ódor Kamilla, Winter Levente és Huják Eszter

Iskolánkban is megemlékeztünk a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról. A műsort Farkas Zsuzsanna tanárnő állította össze és Völgyi Gábor tanár vette fel Sarusi-Kiss Balázs, Ódor Kamilla, Winter Levente és Huják Eszter 8. és 7. évfolyamos tanulók előadásában. A felső tagozatosok az iskolarádión keresztül hallgatták a megemlékezést.

Vélemény, hozzászólás?