Pétfürdő 1944-ben történt tragédiájára emlékeztünk

A II. világháború során, 1944. június 14-én délelőtt több mint 500 B-17-es és B-24-es amerikai nehézbombázó indított támadást a budapesti, komáromi, eszéki, szőnyi, sziszeki, pétfürdői olajfinomítók és olajfeldolgozók ellen. A pétfürdői gyárnál 39-en meghaltak, és több mint 40-en megsebesültek. A támadásnak a katonai áldozatok mellett 17 polgári áldozata is volt.

Lendvai István szobrász alkotását 1994-ben avatták fel. Azóta minden évben itt idézik fel e tragikus nap eseményeit. A rozsdamentes fémből készült gyűrött lemezek a repülőket szimbolizálják. A gránitoszlopokon az áldozatok neve olvasható. Az emlékmű alapját képező vörös gránitkövek a lerombolt üzem épületeinek maradványaiból származnak. Három fémrúdra függesztett megtört és meghajlított krómacéllemezek azt az érzést keltik, hogy töréseket már soha nem lehet kiegyengetni, a megtörtént tragédiák örökre bevésődnek az emlékeinkbe.

A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár előterében rendezett emlékkiállításon Gelencsér István helytörténet-kutató idézte fel a végzetes eseményt. Horváth Éva polgármester, néhány meghívott vendég és iskolánk 7. évfolyamos tanulói előtt emlékeztetett: Pétfürdő ezeréves történetében tragikus mozzanat volt a II. világháború szomorú támadása, amelyre készült a szövetséges haderők amerikai hadigépezete és persze a magyar honvédség is. Talán az utóbbinak is köszönhető, hogy nem járt még nagyobb emberáldozattal a brutális bombázás.

Iskolánkat a tanulók mellett Barták Péter intézményvezető-helyettes, Oláh Viktória osztályfőnök és Ácsné Kerekes Gabriella történelem tanár képviselte.

A Himnusz közös eléneklését követően a rendezvény a bombázási emlékmű megkoszorúzásával zárult, ahol a közösségi ház és könyvtár koszorúját, valamint az emlékezés virágait helyezték el az emlékünnepség résztvevői.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?