Átvettük az Ökoiskola megtisztelő címet

Ökoiskolai címátadó ünnepséget tartott március 26-án Budapesten, a II. kerületi Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium épületében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Agrárminisztérium.

Az ünnepséget, melyet a koronavírus-járvány elleni előírások miatt két év után most először tudtak megrendezni személyes jelenléttel, Pálfi Erika, az EMMI Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály vezetője és Indri Dániel Janisz, az Új Köznevelés című folyóirat főszerkesztője vezették ötletesen, humorosan.

A kormány képviselői 57 Ökoiskola, 30 újrapályázó Ökoiskola és 75 Örökös Ökoiskola címet adtak át az intézményvezetőknek, így idén már 1300-ra nőtt a magyar ökoiskolák száma.

Iskolánk először vehetett részt a címátadó ünnepségen, és a címet igazoló oklevél értelmében 2022.szeptember 1-től három éven keresztül viselheti az Ökoiskola címet.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az oktatási intézmények egyik fő célja a környezettudatos szemlélet érvényesítése. Az ezeket a törekvéseket leginkább képviselő iskolák egyre bővülő köre alkotja az ökoiskolák népes táborát.

Iskolánkat a címátadó ünnepségen Barták Péter intézményvezető-helyettes képviselte, és vehette át az oklevelet Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkártól

Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismeri el kormány, amelyek pedagógiai programjukban deklaráltan, rendszerszinten, a mindennapos nevelés-oktatás, valamint az iskola működtetésének szerves részeként foglalkoznak az egészség- és környezettudatosság témájával, és kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra nevelés ügyének. A fenntarthatóság értékeit a pedagógusok személyes példamutatásán, valamint az intézmény környezetbarát működtetésén keresztül is közvetítik a tanulók számára, aktív közreműködésre, cselekvésre bátorítva őket.

A szervezők kérése volt, hogy a résztvevők hozzanak egy darab, az Ökoiskola értékrendjét kifejező kézzel díszített (festett, rajzolt, stb.) kavicsot. A rendezvénynek otthont adó intézmény ugyanis a tavaly átadott, új épülete körül kavicskertet létesített, és ennek gazdagítására használják fel az ajándékokat. Iskolánk festett kavicsát Bizonyné Balogh Klára készítette, emlékeztetve az éppen egy évvel ezelőtti jól sikerült kavicskereső játékunkra.

Vélemény, hozzászólás?