Iskolai megemlékezés a magyar kultúra napjáról

Az idén, a koronavírus-járvány veszélyeire tekintettel, intézményünk intézkedési tervét betartva, kicsit másképp emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról. A hagyományoktól eltérően nem tartottunk közös, iskolai szintű ünnepséget, nem szavaltunk és énekeltünk együtt. Viszont azt sem akartuk, hogy akár egy évre is feledésbe merüljön a hagyományunk, ezért műsoros összeállítást készítettünk néhány 7. osztályos diák bevonásával, amit január 22-én az iskolarádión keresztül hallgathattak meg osztályonként a diákok.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A megemlékezést, zenés-verses összeállítást Völgyi Gábor tanár készítette. A jeles nap eredetéről Huják Eszter (7.a) beszélt, és elmondta Radnóti Miklós: Nem tudhatom… című versének részletét. Kedves Dorina (7.b) Kölcsey Ferenc: Töredék című verséből szavalt. Winter Levente a Himnusz első versszakát mondta el. Az összeállítás szerkesztésében Barták Péter intézményvezető-helyettes segített, Szabó Balázs Bandája Bájoló című számának és Erkel Ferenc zenéjének felhasználásával.

Huják Eszter, Winter Levente, Kedves Dorina