A Lúdas Matyi projekt

A 6. évfolyam egyik fontos témája az irodalom tantárgy keretében Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című alkotásának megismerése és elemzése. Völgyi Gábor tanár vezetésével csoportunkában dolgozták fel a művet a 6.a osztályosok. Képes-rajzos-szöveges beszámolóikat ki is állították az iskola könyvtára melletti vitrinben, hogy mások is kedvet kapjanak a hasonló csoportmunkához.

Országos kiállításon rajzaink

Rajzos kincsestár címmel hirdetett versenyt és bemutatkozási lehetőséget az általános iskolák 1-4. osztályos műhelyeinek a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola Lukács János tanító, rajztanár szervezésében, az Aranyecset Alapítvány támogatásával.

A felhívásra iskolánk tanulóinak munkáiból is küldtünk alkotásokat Bizonyné Balogh Klára tanárnő, Keskeny Miklósné és Németh Adrienn tanítók felkészítésében. A beérkezett munkákból több mint 300-at állítottak ki Dunaújvárosban, közöttük szép számmal szerepeltek iskolánk diákjainak alkotásai is. A következő gyerekek vettek részt a kiállításon: Bálint Lotti, Bálint Liza, Csida Zsófia, Kujber Marcell, Szakály Hanka,, Vajda Lilien, Babinka Liliána, Németh Zsófia. Legjobban szerepelt Németh Zsófia 2.b osztályos tanulónk rajza, amelyik bekerült a díjazottak közé.

A versenyre készített alkotásokból és az Ars Nova Alapfokú Művészeti Iskola intézményünkben működő csoportjának első féléves rajzaiból remek kiállítást állítottak össze pedagógusaink, melyet a Hősök terei épületünk földszinti folyosóján tekinthetnek meg az érdeklődők.

További fotók, képgaléria

Műsor a magyar kultúra napja alkalmából

Van egy dal, amit előbb megtanulsz, még mielőtt a tartalmát megértenéd. Amíg kicsi vagy, csak hallgatod: a rádióban, a televízióban, amikor a győztes magyar sportolók tiszteletére felkúszik a rúd csúcsára a piros – fehér – zöld nemzeti lobogónk. Hallgatod az iskolai és városi ünnepségeken, ahol tiszteletadással és meghatottan éneklik együtt a résztvevők. Aztán egy idő után magad is megpróbálod énekelni, s egyre biztosabban dalolod a többiekkel. Mire az iskolában tanulsz róla, már ismered, szereted, hozzád tartozik – ez a dal: a magyar Himnusz.

Ezekkel a gondolatokkal kezdődött január 22-én iskolánkban a magyar kultúra napjára összeállított műsor, amely Farkas Zsuzsanna és Cseresznyés Zsuzsanna tanárnők összeállításában és betanításában készült. Ódor Kamilla 7.b és Báthory Csilla 8.b osztályos tanulók olvasták fel az iskolarádiónkban, majd énekelték el a Himnuszt.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.  Olyan verset alkotott, amelyben Magyarországot és az e hazát szerető, védelmező és érte meghalni is kész magyar népet dicséri.  Versében felemlegeti történelmünk dicsőséges eseményeit és küzdelmeit, veszteségeit. A bevezető és a záró versszakokban pedig Istent hívja segítségül, hogy végre boldogságban, békében élhessen e földön a magyar.  Minden népnek van nemzeti himnusza, de ilyen, Istenhez szóló, védelmet kérő nem akad. Ezért is nevezzük Kölcsey Himnuszát a magyar nép imádságának. Ez az imádság örökre biztosította Kölcsey Ferenc halhatatlanságát, nevét a költő beírta minden magyar szívébe. Ahogy a Himnusz öröklődik nemzedékről nemzedékre, úgy öröklődik Kölcsey Ferenc neve és emlékezete. A Himnusz – nemzeti fohászunk, az egész magyarság eszméjét, érzelemvilágát átjáró óda, imádság. Magyarságunkat, közös hitünket, akaratunkat fejezi ki.

A magyar kultúra egyidős Magyarországgal. A magyar nép életét, gondolatvilágát, hovatartozását, helyét a világban kultúránk ismerete adja. Kultúránk mutatja, bizonyítja eredetünket, létünket. Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.

Legyetek ti is büszke, a népünk kultúráját szerető diákok, akik emelt fővel éneklik vagy szavalják nemzeti himnuszunkat! hívták fel a figyelmet az előadók, iskolatársaikhoz szólva. Az összeállítás végén Ódor Kamilla a Három piros kendő című népdalt énekelte el.

Musical előadáson voltak az ötödikesek

Az ebben a tanévben elindított Lázár Ervin Program keretében szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítják a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

Iskolánkban elsőként az 5. évfolyam mehetett el a program keretében színházi előadásra. A Veszprémi Petőfi Színház Titanic című musicaljét láthatták január 14-én.

A Titanic történetének számos feldolgozása létezik, néhány kultikus film is született már. A több díjat kapott musicalben, amelyet a Broadway-en is bemutattak korábban, történelmileg hiteles karakterek sorsa bontakozik ki a színpadon. Az álomhajó története megmutatja, milyen szélsőségekre képes az ember, amikor a legnagyobb vágyait próbálja elérni, vagy mikor vészhelyzetbe kerül. Hiába telt el több mint 100 év a hajó útja óta, mégis felfedezhetők furcsa párhuzamok a mai világgal is.

Az 5.a osztály a Veszprémi Petőfi Színházban

A musical, ahogyan a bemutató óta mindenkor, az iskolásoknak szervezett délutáni előadáson is zajos sikert aratott.

Az 5.b osztály a Veszprémi Petőfi Színházban

Beindultak a Péti Darazsak

Január 12-én elkezdődtek iskolánk U12-es kosárlabda csapatának mérkőzései Székesfehérváron. A Várpalotai Kosárlabda Klub újonnan alakult Péti Darazsak csapata szeptember közepén kezdte meg felkészülését az országos bajnokságra Bizonyné Balogh Klára, Babu néni vezetésével.

Az alsó házban kezdtük a versengést. Rögtön az első meccsünket megnyertük Ajka csapata ellen, így a csoportelsőségért játszhattunk. Ellenfelünk ezúttal Velence volt, akiknek nem ez az első idényük a bajnokságban. Sajnos ezt a meccset elveszítettük, de nagyon ügyesen játszottunk.

Sok dicséretet kaptunk, igazán büszkék lehetünk a kis Péti Darazsakra! Következő mérkőzésünk február 9-én lesz, valószínűleg szintén Székesfehérváron, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tornateremben, ahova várjuk a szurkolókat.

Rómeó és Júlia bábokkal eljátszva

A Veszprémi Petőfi Színház Imre herceg bérletének  idei első előadásán voltak január 8-án iskolánk 7-8. osztályainak érdeklődő tanulói. Az egy éve útjára indított, rendkívül kedvezményes ifjúsági bérlet keretében ezúttal Shakespeare egyik legismertebb és legnépszerűbb drámáját, a Rómeó és Júlia című klasszikus darabot láthatták.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben a Kabóca Bábszínház, a Veszprémi Petőfi Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház együttműködésében rendhagyó előadást mutattak be. A jól ismert történet szerint a két ellenséges veronai család gyermekei, Rómeó és Júlia között szövődött szerelem végzetes drámába torkollik. A Kabóca Bábszínház munkája nyomán bábok segítségével kelt életre az örökzöld szerelmi történet.

A színészek és bábok érdekes játéka új feldolgozást eredményezett, és elgondolkodtatta a fiatalokat, felnőtteket egyaránt.