Többszörösen jubileumi tanév kezdődik iskolánkban

– A most kezdődő tanév második felében ünnepeljük a péti oktatás 100., iskolánk működésének 90. évfordulóját. Intézményünk 25 évvel ezelőtt vette fel első igazgatójának, Horváth Istvánnak a nevét – sorolta fel Kőmives Judit intézményvezető a következő tanév jeles évfordulóit az augusztus 31-én tartott tanévnyitó ünnepségen.

Ezúttal az első és ötödik évfolyamosokat vártuk a tanévnyitóra, betartva a még mindig érvényben lévő járványügyi intézkedések tömegrendezvények megtartására vonatkozó szabályait. Az ünnepség az első osztályosok műsorával kezdődött, akik a két osztályfőnök: Keskeny Miklósné és Vaczula Róbertné vezetésével az iskolanyitogató foglalkozásokon tanult verset és éneket adták elő.

Tanévnyitó beszédében Kőmives Judit Maria Montessori gyönyörű soraival köszöntötte a jelenlévőket: “A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket.” Emlékeztetett: az iskolakezdés átrendezi a családok életét, különösen ott, ahol először megy a gyermek iskolába. Arra kérte a szülőket, hogy bízzanak gyermekeikben, és bíztassák őket, hogy menni fog!
Bízzanak a pedagógusok szakmai tudásában, hiszen ők mindent meg fognak tenni azért, hogy a rájuk bízott gyermekeik ügyes, okos fiatalokká váljanak. Kérte a szülőket, hogy tartsák szorosan a kapcsolatot az osztályfőnökökkel, az iskolával. Merjenek kérdezni és bátran kérjenek segítséget.

Beszélt az iskolánkban történt személyi változásokról is. Bemutatta az eltávozott Kucsera Károlyné Kovács Szilvia helyébe lépő, alsó tagozatért felelős megbízott intézményvezető-helyettest, Cseresznyés Zsuzsannát, aki évek óta tanít ének-zene, magyar nyelv és irodalom szakos tanárként, fejlesztő pedagógusként és énekkarvezetőként iskolánkban. Völgyi Gábor lesz az 5.a, Borszukné Kropf Ilona az 5.b osztályfőnöke, Fenyő Tibor pedig fizika, matematika óraadóként fog tanítani a 7. és 8. osztályokban.

A most kezdődő tanévről kiemelte: az összeállított éves program tele lesz értékteremtő környezetvédelmi, egészségmegőrző, kulturális és sportrendezvényekkel. Idén már második alkalommal indítjuk angol óráinkat első évfolyamon. Célunk az angol nyelvvizsga, az ECDL vizsgák és a továbbtanulás tekintetében a legmagasabb szinten felkészítsük diákjainkat, és mindenkinek biztosítsuk a továbbtanulás lehetőségét. Iskolánk 2019 óta regisztrált tehetségpont, célunk a tehetséggondozó munka fejlesztése, ennek érdekében ebben a tanévben előkészítjük az akreditációt is. Erre a tanévre ismételten elnyertük az örökös boldog iskola megtisztelő címet, ami továbbra is a kellemes hangulatú oktató-nevelő tevékenység megteremtésére sarkall bennünket. Ez évi terveink egyike még a Javíts egy jegyet mozgalom elindítása – ismertette az intézményvezető, biztatva az együttműködésre a tanulókat és szülőket egyaránt. Váci Mihály költő szavaival nyitotta meg a 2021/22-es tanévet: „Nem elég jóra vágyni: a jót akarni kell! És nem elég akarni: de tenni, tenni kell!”

További fotók, képgaléria

Beszélgetés az intézmény terveiről Kőmives Judit igazgatóval – A Pétfürdői Közösségi Televízió felvétele

Tanévnyitó ünnepség az első és ötödik évfolyamnak

Intézményünk rövid tanévnyitó ünnepségét augusztus 31-én, kedden 16 órától tartjuk az első és ötödik évfolyamosoknak a központi épületünk előtti parkban. A többiek szeptember 1-én 7.30 órától gyülekezhetnek az iskolánk mindkét épületének hátsó udvarán, és 7.45-től léphetnek be az épületekbe. Az első napon 4 osztályfőnöki órát tartunk. A tanítás elején Kőmives Judit intézményvezető az iskolarádióban összefoglalja a 4-8. évfolyamosoknak a tanév fontosabb feladatait, az iskola házirendjének betartandó pontjait. Utána következik a szervezési feladatok ismertetése, a tankönyvek, munkafüzetek kiosztása (táska szükséges a hazavitelhez), a házirend áttekintése, a tűz- és balesetvédelem megbeszélése, az órarend rögzítése az osztályfőnökök vezetésével. Ezután vagy az ebédet követően hazamehetnek azok a tanulók, akiknek a szülei nem kérik aznapra a napközit.

Átadtuk az iskolahívogató pályázataink díjait

Az előző tanév a koronavírus-járvány miatt sok szempontból rendhagyó módon zajlott. Korábban a leendő első osztályosok részére iskolahívogató foglalkozásokat tartottunk, amelyeken a gyermekek személyesen is megismerkedhettek az iskolaépülettel, a tanító nénikkel, játékos formában betekinthettek a rájuk váró tanulási feladatokba.

A most kezdődő tanév első osztályosai az iskolanyitogató foglalkozásokon egy kis dalt is tanultak az iskolás évek megkezdéséről, amit bemutattak a jelenlévőknek is

Sajnos a járvány miatt most nem lehetett ezt a formát választanunk, de mégsem hagytuk magukra a következő tanévben iskolánkba készülő gyermekeket. Különféle online pályázatokat hirdettünk, és nagy örömünkre sokan jelentkeztek alkotásaikkal a karácsonyváró díszekre kiírt és a meseillusztrációs pályázatainkra, illetve indultak a gyermekmosoly-pályázatunkon.

A pályázatok eredményhirdetését augusztus 26-án tartottuk iskolánk Hősök terei épületében. A meghívott szülőket és gyerekeket Barták Péter és Cseresznyés Zsuzsanna intézményvezető-helyettesek köszöntötték. Az alsó tagozatért felelős intézményvezető-helyettes elmondta: minden résztvevőnek szeretnénk megköszönni a részvételt, és egy kis ajándékkal, emléklappal, oklevéllel kedveskedünk nekik. Olyanok is részt vettek pályázatainkon, akik most szeptembertől még nem kezdik meg iskolai tanulmányaikat. Őket sok szeretettel várjuk jövőre is.

A gyerekek egyenként vették át jutalmaikat: Frank Gerda (karácsonyváró pályázat), Tósoki Áron (karácsonyváró és meseillusztrációs rajzpályázat), Bálint Atilla, Hubay Lilia Jázmin és Tóth Kristóf (meseillusztrációs rajzpályázat), Pók Vivien (karácsonyváró, meseillusztrációs és gyermekmosoly-pályázat), Fodor Lea, Révész Aisa Mia, Szabó Hanna (gyermekmosoly-pályázat).

A gyermekmosoly-pályázatunkra küldött fényképeket honlapunkon és Facebook oldalunkon jelentettük meg. Szavazni Facebook csoportunkban lehetett két hétig. A közönségszavazás döntötte el, kié lett a legszebb három gyermekmosoly. Rengetegen szavaztak és írtak hozzászólást, összesen közel ezer szavazat érkezett. Harmadik helyezett lett Szeivolt Mia Zsófia, második Magyari Barnabás. Háromszázharminc szavazattal első helyezést ért el Deák Jázmin Petra.

Cseresznyés Zsuzsanna a rendezvény zárásaként felhívta a figyelmet, hogy a jövőben is érdemes lesz figyelni iskolai honlapunkat és Facebook oldalunkat, mert hamarosan ismét jelentkezünk felhívásainkkal. Reméljük, a most kezdődő tanévben már személyesen is találkozhatunk a leendő elsősökkel és szüleikkel az iskolahívogató foglalkozásainkon.

További fotók, képgaléria

Az alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri a minisztérium az iskolákat

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészség védelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat a minisztérium.  Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket. Ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe, és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra – tájékoztatta levelében a köznevelési intézményeket az emberi erőforrások minisztere.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást.  Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasolják, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében. A szülőktől továbbra is azt kérik, hogy koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek, felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt.  Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Iskolanyitogató foglalkozásokat tartottunk az elsősöknek

Augusztus 25-én és 26-án az első osztályosok már megkezdték az ismerkedést az iskolával. A szülőket és gyermekeiket Cseresznyés Zsuzsanna alsó tagozatért felelős megbízott intézményvezető-helyettes köszöntötte. A két osztályfőnök, Keskeny Miklósné Timi néni és Vaczula Róbertné Adri néni játékos foglalkozásokon mutatta be az iskola épület és osztálytermeit.

Bemutatkoztak egymásnak az osztálytársak, mozgásos játékokat játszottak, verset, dalt tanultak, rajzoltak, színeztek, mesét néztek. Kipróbálták a hatalmas udvar játszóterének játékait is. A jó hangulatú foglalkozások előkészítettek a szeptember 1-én kezdődő tanévet, az igazi tanulás megkezdését.

További fotók, képgaléria

Megérkeztek a következő tanév új tankönyvei

Borszukné Kropf Ilona, iskolánk tankönyvfelelőse szervezésében és Völgyi Gábor diákönkormányzatot segítő tanár segítségével a 8.b néhány tanulója hordta be az új könyveket

Az előző tanévek gyakorlatához hasonlóan augusztus 20. után megérkeztek elsőtől nyolcadik osztályig azok a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től megrendelt tankönyvek, amelyeket az állam biztosít a tanköteles korú iskolai tanulóknak.

Kovács Bence az euDiákok Diákmunka Iskolaszövetkezet szervezésében dolgozott a tankönyvek behordásában

Borszukné Kropf Ilonának, iskolánk tankönyvfelelősének összesítése szerint a 3819 darab, közel 3 millió forint értékű tankönyv és munkafüzet hiánytalanul megérkezett. A diákok segítségével osztályonként összerakták, és az első tanítási napon, szeptember elsején a tanulók is megkapják a következő tanév csomagját a tartós tankönyvekkel együtt. Az első osztályosok már az iskolanyitogató foglalkozáson, augusztus 25-26-án átvehetik csomagjaikat.

Oltási kampány az iskolákban

Illusztráció: vakcinainfo.gov.hu

Közeledik az iskolakezdés, amelyre ezúttal is a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében készülünk, hiszen a vírus még itt van és sajnos nem zárható ki egy negyedik hullám sem. Jó hír, hogy az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen már van vakcina és magas a magyar lakosság, a pedagógusok és a diákok átoltottsága. Magyarország kormánya júniusban az elsők között tette lehetővé a 12 év felettiek oltását. Ennek köszönhetően a 12-17 éves korosztályban közel 200 ezer diák már felvette az oltást. Az a szülő, aki az iskolakezdésig szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben az internetes regisztrációval (www.vakcinainfo.gov.hu), majd az internetes időpontfoglalón (www.eesz.gov.hu) keresztül teheti meg. Emellett az iskolákban is lehetővé válik az oltás igénylése, ha az internetes regisztráció és időpontfoglalás bármilyen oknál fogva akadályba ütközik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelkezése szerint az iskoláknak augusztus 26-ig fel kell mérniük minden, augusztus 31-ig 12. életévüket betöltő tanulójuk esetében, hogy igénylik-e vagy nem a koronavírus elleni védőoltást. Iskolánk elküldi a tanulók szüleihez az ehhez szükséges dokumentumokat, amelyeket kitöltve iskolán központi e-mail címére (petisuli32@gmail.com) kell visszaküldeni minden érintettnek, legkésőbb augusztus 25-én 14 óráig. Bármilyen kérdésükkel az osztályfőnökökhöz fordulhatnak az iskolai oltás igénylésével kapcsolatban.

Gyermekmosoly-pályázatunk díjátadójára várjuk a benevezett gyerekeket és szüleiket

Kedves Szülők, Kedves Gyerekek!
Sajnos a járványügyi intézkedések iskolákra vonatkozó szabályainak fenntartása az elmúlt tanévben nem tette lehetővé a személyes részvétellel történő pályázati díjátadók megtartását (Karácsonyi díszek készítése, Csillaghullás – meseillusztrációk, Gyermekmosoly-pályázat). Augusztus 25-én és 26-án iskolanyitogató foglalkozást rendezünk az első osztályosoknak, ahol sor kerülhet a pályázatainkon résztvevők jutalmazására is. Szeretettel várjuk a pályázó gyermekeket és szüleiket augusztus 26-án, csütörtökön 11 órakor az alsó tagozatunk épületében (Pétfürdő, Hősök tere 1.) tartandó pályázati díjátadóra, ahol a résztvevők megkapják jutalmaikat, és bemutatót tartanak az első osztályos tanulóink is.