Szép eredmények az alapfokú angol nyelvvizsgán

Az elmúlt hetekben nagy öröm volt számunkra, hogy az előző tanévünk nyolcadikos tanulói közül tizenegyen átvehették az eredményes alapfokú angol nyelvvizsgadíj visszatérítését. Felkészítő tanáruk ezúttal Ácsné Sebestyén Éva volt. A sikeres nyelvvizsgát iskolánk alapítványa, a Napsugár Alapítvány a Gyermekekért támogatja már hosszú évek óta. Köszönjük az anyagi segítséget, és a továbbiakban is számítunk arra, hogy értékelik tehetséges tanulóink államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványának megszerzését.

Bár a nyelvvizsgára való felkészülést a járványidőszakok, az online oktatásra való áttérések, és a jelenléti gyakorlási lehetőségek korlátozottsága is nehezítette, az emelt szinten angolt tanuló 8. osztályosaink megmutatták, hogy érdemes részt venni a magasabb óraszámú nyelvi képzésben. A négy év munkája meghozta az eredményt, hiszen ugyanúgy helyt tudtak állni a vizsgán, mint az előző tanévekben vizsgázó diákjaink.

Az 5. osztálytól emelt óraszámú nyelvi órákon résztvevő tanulóink nem csak a nyelvvizsga megszerzésével vannak előnyben, hanem középiskolai tanulmányaikhoz is biztos alapokat kapnak. Számukra a későbbiekben a középfokú nyelvvizsga megszerzése is könnyen elérhetővé válik.

Gratulálunk a vizsgázóknak a szép eredményhez, és középiskolai tanulmányaikhoz további sikereket kívánunk.

Vetélkedtünk a népmese napjához kapcsolódva

A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is – idézte Csukás Istvánt Szilvásiné Szabó Csilla, iskolai könyvtárunk vezetője a szeptember 29-én tartott mesevetélkedőnkön.

Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapjára emlékezve 2005-től tartják a népmese napját, első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A vetélkedőnkön résztvevő 4. és 5. évfolyamosok képviselőinek A bujdosó macska című népmeséről szóló kérdésekre kellett válaszolni a feladatok során. Az értékelés hamarosan elkészül és megtartjuk az eredményhirdetést is.

További fotók, képgaléria

Érdekes rendőrségi előadás a felelős állattartásról

Ismerjük-e az állatok viselkedését, alapvető igényeit? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy ők is képesek szeretni, szenvedni, örülni, szomorkodni? Mit kell tennünk, ha kóbor állattal találkozunk? Tudjuk-e, milyen szabályok vonatkoznak az állattartásra?

Ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok a gyerekek, akik részt vettek Bartók Judit rendőr százados vetítéssel illusztrált előadásán szeptember 28-án iskolánkban. A Várpalotai Rendőrkapitányság munkatársa a Hősök terén a 3. évfolyam, míg a Berhidai úton a 4. évfolyam tanulóinak tartott könnyen érthető, érdekes előadást a felelős állattartásról. A bűnmegelőzésre, az állatok védelmére irányuló programsorozat részeként készített összeállítás hasznos útmutatást adott a gyerekeknek, akik érdeklődéssel kapcsolódtak be és még jutalmat is kaptak a beszélgetés során. Így bizonyára emlékezetes marad számukra a sok állattartással kapcsolatos információ.

Elővigyázatossági tanácsok az iskolánkban

A koronavírus-járvány továbbra is jelen van: a negyedik hullám ismét egyre több megbetegedést okoz. A tanév megkezdésekor nem születtek általános előírások az iskolákra vonatkozóan. A kormányzat, az Oktatási Hivatal és a tankerület az intézményekre bízta a betartandó szabályok kialakítását a mindenkor érvényben lévő járványügyi előírások figyelembe vételével.

Iskolánkban jelenleg a pedagógusok 88 százaléka rendelkezik oltással vagy védettséggel, a 12 évesnél idősebb tanulóink 15 százaléka lett beoltva. A nem beoltottaknak a védőoltás továbbra is javasolt. Szeptember elseje óta reggelente lázmérést és kézfertőtlenítést végzünk az iskolába történő belépéskor mindkét épületünkben. A tanulókon és iskolai dolgozókon kívül más nem léphet be az intézménybe, csak a szülői értekezletekre és fogadó órákra, illetve indokolt esetben az igazgatóval történt előzetes egyeztetés után. Belépéskor felnőtteknek is kötelező a lázmérés és kézfertőtlenítés, továbbá számukra is javasoljuk épületeinken belül a maszkhasználatot. Kerüljük a tömegrendezvényeket, kisebb létszámban és az időjárástól függően szabadtéren tartjuk azokat.

Gyermekeink és dolgozóink egészségének megőrzése közös feladatunk és felelősségünk a szülőkkel. Nyomatékosan kérjük, hogy bármilyen betegséget mutató tünet esetén (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, hasmenés, fejfájás, fáradékonyság, levertség stb.) ne engedjék iskolába gyermeküket, forduljanak orvoshoz betegségük megállapítása érdekében. Mindenkinek javasoljuk az épületeinken belüli maszkhasználatot is.

Kérjük, hogy beszéljék meg gyermekeikkel az elővigyázatossági szempontokat, és az alsó tagozathoz hasonlóan az 5-8. osztályosoknak is legyen tisztasági felszerelésük papírzsebkendő-csomaggal, kézfertőtlenítővel. Tanácsaink betartásával remélhetőleg elkerülhetőek lesznek a tömeges megbetegedések, iskolai hiányzások, és zavartalanul megvalósítható lesz a jelenléti oktatás.

Szenzációs eredmény az országos angol nyelvi verseny szuperdöntőjében!

Pók Patrik, iskolánk 8.b osztályos tanulója három évfolyam versenyzői közül a 4. legjobb lett.

Szeptember 25-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem új budapesti egyetemvárosában rendezték meg a London Bridge angol nyelvi tesztverseny szuperdöntőjét. A meghívott résztvevők az előző tanév végi országos döntő 5-6-7. évfolyamosai első három helyezett diákjai voltak.

Patrik most mindössze 3 hibával 4. helyezést ért el a szuperdöntőn. A verseny komoly felkészülést, nagyfokú koncentrációk igényelt, ami után jól esett egy kis pihenés az egyetem épületei között kialakított ligetben.

Május közepén a London Bridge országos angol nyelvi tesztverseny III. helyezését igazoló oklevelet Patrik egy angol nyelvű iskolai jutalomkönyv kíséretében Kőmives Judit intézményvezetőtől vehette át osztályfőnöke és felkészítő tanára, Oláh Viktória jelenlétében, aki egyúttal iskolánk regisztrál tehetségpontja Angol talentum nyelvi műhelyének vezetője.

Természetesen a jutalom most sem marad majd el, hiszen ez a siker iskolánk történetének egyik legkiemelkedőbb tanulmányi versenyeredménye.

“Leskelődtünk” Plank Csaba kiállításán a közösségi házban

Szeptember 24-én iskolánk 2. b, 3. a és 3. b osztálya látogatott el a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárba kísérő tanítóikkal.

A kisdiákok Plank Csaba Leskelődéseim című fotókiállítását tekintették meg.

A program keretében a fotós saját élményeit, tapasztalatait is megosztotta a gyermekekkel, akik játékos formában ismerkedtek meg a képeken szereplő állatok életével, legfőbb tulajdonságaival, a nagyálllat-fotózás titkaival.

A kiállítás augusztus 27-én nyílt meg és október közepéig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

További fotók, képgaléria

Frissítve: Papírgyűjtés a jutalom reményében

A korábbi évek hagyományait folytatva ismét papírgyűjtést hirdettünk iskolánk osztályainak. Szeptember 23-án vártuk az összekötözött újságpapírokat, használt füzeteket, könyveket.

Jöttek is szép számmal a tanulók, szülők, még a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár is felajánlotta elhasználódott, leselejtezett és kidobásra szánt könyveit, irományait.

Az osztályonként megszervezett gyűjtést és mérlegelést Völgyi Gábor, iskolánk diákönkormányzatának segítő tanára vezette az osztályfőnökök támogatásával. A mérlegelés összesítése után kiderült a gyűjtött papír mennyisége: több mint 7 tonna, pontosan 7082 kg papír gyűlt össze. A legnagyobb mennyiséget, 1644 kg-ot a 2. b osztály hozta. A felső tagozat győztese a 8.a osztály lett 1376 kilogrammal. Valamennyi osztály a papírgyűjtés befolyó pénzéből saját gyűjtött mennyisége arányában részesül. A diákönkormányzat továbbá a győztes osztályoknak jutalmul egy szabadon felhasználható tanítási napot ajándékoz, melyet saját terveik alapján tölthetnek el tetszőleges helyszínen.

További fotók, képgaléria

Papírgyűjtést rendezünk iskolánkban

A programtervünk szerint szeptember 23-án, csütörtökön délután papírgyűjtést tartunk a Berhidai úti épületünk konyhai bejárat felőli oldalán. Az előző évek hagyományait folytatva a konténert ott helyezzük el, és a mérlegelés is ott történik osztályonként. Fontos, hogy kizárólag kötegelt, összekötött papírt fogadunk el, könyvet, kartont egyáltalán nem!

Az 1-3. osztály szüleit a összegyűjtött, kötegelt papírral egy órától kettőig várjuk. Utána 4-től 8. évfolyamig húsz percenként jöhetnek az osztályok. Az időbeosztás: 4. osztályok 14.10-14.30, 5. osztályok 14.30-14.50, 6. osztályok 14.50-15.10, 7. osztályok 15.10-15.30, 8. osztályok 15.30-15.50, az osztályfőnökeikkel. A papírgyűjtést az iskolai diákönkormányzat szervezi Völgyi Gábor segítő tanár irányításával. A legtöbb papírmennyiséget gyűjtő alsó és felső tagozatos osztály jutalomban részesül: a nyertesek egy szabadon felhasználható bónusz napot kapnak.