Színes programsorozat iskolánk jubileumán

Idén ünnepeljük a pétfürdői oktatás 100., iskolánk jogelődje alapításának 90. évfordulóját. Intézményünk éppen 25 évvel ezelőtt vette fel első igazgatójának, Horváth Istvánnak a nevét, aki énekkarunkat alapította és évtizedekig vezette. A többszörös jubileumot május 2-6. közötti héten tartjuk gazdag programsorozattal.

Május 2-3-án tanulmányi versenyeket tartunk alsó és felső tagozatban egyaránt. A Hősök terén tanuló gyerekek szépírásból, helyesírásból, olvasásból és matematikából mérik össze tudásukat. A felsősöknek angol nyelv, történelem, magyar és matematika tantárgyakból lesz verseny. A legjobbak értékelés után oklevelet és jutalmat kapnak.

Május 3-án, kedden délután angol területi szépkiejtési versenyt rendezünk 6 iskola részvételével. Iskolánkat a háziversenyünk legjobbjai fogják képviselni. A következő napon, szerdán kerül sor az I. Horváth István Kórustalálkozóra a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár színháztermében, meghívott általános iskolák részére Erdélyi Ágnes, a Kóta Művészeti Bizottság tagja elnökletével.  A résztvevők emléklapot, jutalmakat kapnak, a szakmai zsűri dönti el majd, ki kapja a most alapított vándorkupát.

Csütörtökön és pénteken tanítás nélküli munkanapot tartunk a tanulók kötelező részvételével. Május 5-én reggel megemlékezés és koszorúzás lesz a Berhidai úti főépületünk előtti emlékparkban, amit az előző hetekben a dolgozóink, tanulóink és néhány segítő vállalkozás, szülő részvételével teljesen megújítottunk, virágosítottunk.

Ezt követően a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében megnyitjuk a környező iskolák részére meghirdetett rajz- és fotópályázatunk, valamint a pedagógusaink gyűjteményeinek kiállítását. A délelőttöt a színházteremben 11 órakor kezdődő színes gálaműsorunk zárja, majd a meghívott vendégeinknek fogadást tartunk, megköszönve a jubileumi héthez nyújtott anyagi, természetbeni támogatást, munkavégzést.

Pénteken, május 6-án 8 órától tókerülő futás lesz Eiserle Judit maratoni futóbajnokkal az iskola valamennyi tanulója részére. A futás után a Hősök terén az 1-3. osztályok tanulóira helyesírási totó, sport- és ügyességi versenyek, környezetvédelmi kérdések várnak menetlevéllel, forgószínpad-szerűen. Oktatástörténeti verses emléktúrára mennek a 4.a és 4.b osztályosok, látogatást tesznek az iskola névadójának, Horváth Istvánnak házában is. A Berhidai úton helytörténeti szabaduló szoba lesz Budai László, a Pétfürdő Értékei Alapítvány elnökének irányításával, képzőművészeti műhely Oláh Lajos festőművésszel, társasjáték terem Szűcs Márkkal és Heimbach Tamással, kreatív irodalmi műhely Elekes „DéZé” Csaba slam poetry-versenyzővel, ének-zenei műhely Ecküvel, a Hősök zenekar frontemberével, kézműves foglalkozás Buzásné Lázár Annamáriával, Táplálkozási zavarok, előadás és vetélkedő Horváth Tímea védőnővel. Bakonykarszt mobil labor, ökosuli vetélkedő, szerencsekerék, kosárlabda bemutató is várja a gyerekeket, valamint íjászkodás Csepin Péterrel, a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sportegyesület vezetőjével. Ezen a napon reggeltől zajlik majd a sportpályákon a Horváth István Területi Labdarúgó Torna a benevezett csapatok részvételével a Pétfürdő Sportjáért Alapítvány és a Péti MTE támogatásával oklevelekért, érmekért és a vándorkupáért.

Varázslatos előadás: RAIN – Esőcirkusz

Különleges élményben volt része iskolánk 6. évfolyamos tanulóinak április 28-án Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban. A Lázár Ervin Program részeként a RAIN – Esőcirkusz című varázslatos előadást láthatták a két osztályfőnök, Ácsné Kerekes Gabriella és Ácsné Sebestyén Éva vezetésével, Farkas Zsuzsanna és Fenyő Tibor pedagógusok kíséretében.

A vizes technika igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében, ennek köszönhetően egy egyedülálló vízi cirkuszi show-t láthatott a közönség. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változott át, így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit.

Neon pillangókká változó levegőakrobaták, varázslatos illúziószámok, tréfás bohócok, a kupola alatt szárnyaló ara papagájok, mókás kutyaszám és megannyi csoda várta a gyerekeket a Fővárosi Nagycirkuszban.

További fotók, képgaléria

Kirándulni voltak a 2. évfolyam tanulói

Kirándulni volt április 28-án iskolánk 2. évfolyama a két osztályfőnök, Somogyvári Róbertné, Ilike néni és Reichardné Réz Zsuzsanna, Zsazsa néni vezetésével. Az osztályokat elkísérte Szilvásiné Szabó Csilla néni és Kalácsai Attiláné Kriszti néni is.

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület Székesfehérvár belvárosától két és fél kilométerre található. Számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj mellett a gyerekek megismerkedhettek a vizes élőhelyek jelentőségével, természetvédelmi problémákkal, és az aktív, mindennapi természetvédelemmel is.

A leglátványosabb és leginkább magával ragadó, az a terület madárvilága. A túravezetés után interaktív foglalkozáson vehettek részt a másodikosok.

A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában található. A játék minden, ami az élet, hiszen igazi örömet szerezni nem a játékszerrel, hanem annak használatával lehet.

Itt múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt és bizonyíthatták ezt a gyerekek.

További fotók, képgaléria

Pogácsafesztivál 2022

Idén ismét megrendezte a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár a hagyományos pogácsafesztivált. A népszerű péti rendezvényre sokan érkeztek, a színházterem zsúfolásig telt érdeklődőkkel. Az eseményről a Pétfürdői Közösségi Televízió készített összefoglalót, benne iskolánk 3.a osztályának műsorával.

A természetes erdők védelmében

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2022. április 25. és 29. közötti napokra hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft. Minden hazai és határon túli nevelési-oktatási intézmény a munkatervében meghatározott módon vehet részt a Témahéthez kapcsolódó programokon, illetve szervezheti meg az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat. Iskolánk már harmadik alkalommal csatlakozott a fenntarthatósági témahéthez.

Regisztrált iskolák Veszprém megyében

A 6. évfolyamosok például kihelyezett természetismeret órát tartottak a Monostorapáti erdei tanösvényen Ácsné Sebestyén Éva, Ácsné Kerekes Gabriella osztályfőnökök és Bizonyné Balogh Klára tanárnő vezetésével.

Szakember vezetésével interaktív séta közben többek között beszélgettek az erdők védelméről, az erdőben hagyott szemét sorsáról. Közben megismerkedtek az erdei tanösvény érdekességeivel, fafajtáival is. Az Öreg Bükk tanösvény látogatói tizenkét állomáson keresztül, ismertető táblák segítségével tanulmányozhatják a környék növény- és állatvilágát, geológiai adottságait, illetve megismerkedhetnek az erdőgazdálkodással.

A másik program részeként méhészeti előadáson vehettek részt a gyerekek. A méhek szerepéről, fontosságáról és védelméről is szó esett a kóstolóval egybekötött, érdekes előadáson.

Pogácsa minden mennyiségben

Élettel telt meg a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár április 23-án, szombaton délután: a község apraja-nagyja ott volt a 13. Pogácsafesztiválon. Több mint negyvenen jelentkeztek a felhívásra, és hozták el erre az alkalomra sütött, nevezésenként 50 db. pogácsájukat, amelyet a közönség meg is vásárolhatott. Ennek bevételét a szervezők a többszörös jubileumát ünneplő iskolánk alapítványának ajánlották fel. A hagyományos pogácsákon túl medvehagymás, spenótos-sonkás, tepertős, fokhagymás és egyéb különleges pogácsákat lehetett kóstolni, vásárolni. Iskolánkat a 3.a osztály képviselte. Kujberné Bankó Beatrix osztályfőnök vezetésével vidám tavaszi zenés-verses műsort adott elő nagy sikerrel.

Angeli Katalin igazgató mutatta be az erre az alkalomra kiadott receptkönyvet Péti Pogácsás Könyv címmel. A kiadványt pályázat útján és helyi lakosok támogatással sikerült megvalósítani. A könyvet a könyvtárban 1500 Ft-ért lehet megvásárolni.

Online versmondó verseny a magyar költészet napján

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén ismét meghirdettük az online szavalóversenyünket, és nem is csalódtunk: nagyon sokan küldték el videójukat felhívásunkra: 5 iskola 60 tanulója mondott verset Veszprémtől Székesfehérvárig. A zsűrinek hosszas munkájába került meghallgatni a felvételeket, de megérte: szebbnél szebb szavalatok hangzottak el a legkülönfélébb témakörökből. Végül a következő sorrend alakult ki:

1-2. osztály 

 1. Komáromi István Bence (HIÁI) 
 2. Kusicza Botond (Bartos iskola)
 3. Sijer Alex (Bartos iskola)

3-4. osztály

 1. Sarkady Anna (Báthory iskola)
 2. Csizmadia Emma (HIÁI)
 3. Babai Fernándó (Bartos iskola)

5-6. osztály

 1. Molnár Tamás (HIÁI)
 2. Erdélyi Boglárka (Ady iskola)
 3. Horváth Eszter (Bartos iskola)

7-8. osztály

 1. Fülöp Gréta (HIÁI)
 2. Simák Larina (HIÁI)
 3. Csonnó Anasztázia (Ady iskola)

Különdíj: Tombor Amira (Vasvári iskola), Piczil Krisztofer (Bartos iskola)

A felső tagozatunk díjazottjai. A díjakat átadta Völgyi Gábor diákönkormányzatot segítő tanár

Valamennyi versmondó emléklapot kap. Az 1-3. helyezett könyvutalványban részesül, ezeken felül minden szavalatot küldött iskola kap egy csomag cukrot, a különdíjasok 1-1 tábla Milka csokit. A résztvevő iskoláknak eljuttatjuk az okleveleket, emléklapokat, ajándékokat.

Az alsó tagozatunk versmondói. Az emléklapokat és okleveleket átadta Kőmives Judit intézményvezető

További fotók, képgaléria

Az iskolák tanulóinak nevei a versmondásuk elhangzásának sorrendjében vannak feltüntetve a felvételeken.

Iskolánk történetéről, közelmúltjáról beszélgettek a 3H Klub tagjai

Havi Háromnegyed óra Helytörténet – ez a lényege és mottója annak a pétfürdői klubnak, ami 2021 szeptemberében jött létre, és egy kis kamarakiállítással indult útjára a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban lelkes helytörténet-kutatók részvételével, Budai Lászlónak, a Pétfürdő Értékei Alapítvány elnökének vezetésével. A havi rendszerességgel találkozó idősebbek visszaemlékeznek, míg a fiatalabbak vagy később Pétfürdőre kerülők pedig a témához fellelhető helytörténeti munkákból készülnek egy-egy előre megadott témára.

A klub tagjai még a járvány ideje alatt is fontosnak tartották a találkozóik megtartását

Legutóbbi témakörüknek az április 19-i találkozójukra a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban a Horváth István Általános Iskola történetét, közelmúltját választották. Ennek apropója a pétfürdői oktatás 100., az intézmény jogelődje létrejöttének 90. és az iskola névadásának 25. évfordulója volt.

A beszélgetésen ezúttal Budai László mellett Gelencsér István, Bálint Gézáné Marika néni, Oláh Lajos és Horváth István, az iskola névadójának fia vett részt. Iskolánkat Cseresznyés Zsuzsanna intézményvezető-helyettes képviselte (aki a fotót is készített a jelenlévőkről). Sajtómunkásként Nagy Miklós örökítette meg a beszélgetést a Péti Közösségi Televízió számára.

A kialakult szokásrend szerint most is kötetlenül beszélgettek, nosztalgiáztak, és megosztották egymással történeteiket, fotóikat, dokumentumaikat. Ennek során olyan információk látnak rendszerint napvilágot, amelyek történelemkönyvekben sehol nem olvashatóak, hiszen a hétköznapi élet történeteire sosem gondolunk úgy, mintha az a történelem, a településtörténet számára érdekes lenne. Az sem okoz gondot, ha kicsit elkalandoznak a szűken vett témától, ha valami asszociáció folytán más sztorik is előjönnek. A lényeg a visszaemlékezés, ami sokszor pontatlan, sokszor szubjektív, de összességében mégis igaz. Közelebb hozza a történelemkönyvekben, újságcikkekben, levéltári forrásokban megjelenő történelmet hozzánk, ha meghallgatjuk az időseink történeteit, adomáit, sztorijait.

Horváth István és fia egykor és ma. A klubtagok visszaidézték az iskola névadójának emlékét

Az április 19-i beszélgetésen – többek között – Horváth István osztotta meg gondolatait édesapjáról, aki a pétfürdői oktatási intézményben tanított és vezette évtizedeken át. Az iskola halála után, 1997. tavaszán vette fel nevét a tanítványok, pedagógusok tiszteletének jeléül. A klub nevében is jelzett háromnegyed óra most sem volt elég: ténylegesen általában másfél-két óra szokott lenni a beszélgetés. A 3H Klub természetesen nyitott, akinek van kedve, csatlakozzon akár történetmesélésre, akár hallgatóságként. Szívesen látnak bárkit, akinek van kedve kötetlenül visszaidézni a múltat, és havonta egy tartalmas órát eltölteni a szülőföld emlékeivel, értékeivel.