Tájékoztató a tanév rendjét és a közoktatási intézményeket érintő intézkedésekről

A kormány 368/2022. (IX. 29.) rendelete a 2022/2023. tanév rendjére alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról címmel megjelent a Magyar Közlönyben. Ez a rendelet kimondja, hogy a tanulóknak a 2022/2023. tanítási évben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani. Egyúttal módosítja az eredeti belügyminisztériumi rendeletet: az őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő). A téli szünet tehát december 22. és január 8. között lesz, amikor az iskola épületei zárva tartanak. A rendelet azt is kimondja, hogy a 2022/2023. tanévben az utolsó tanítási nap 2023. június 15. (csütörtök) helyett június 16. (péntek).

Pétfürdő, 2022. szeptember 30.

Kőmives Judit

intézményvezető

Vetélkedtünk a magyar népmese napja alkalmából

„A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít.” Ezzel az idézettel köszöntötte a résztvevő 4. és 5. évfolyamos tanulókat Szilvásiné Szabó Csilla könyvtáros tanító szeptember 29-én iskolánk mesevetélkedőjén.

A székely mesemondó, bábos és költő, Csernik Szende gondolatai kiváló felvezetést adtak a magyar népmese napja alkalmából rendezett versenyhez. 2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket.

A tanulóknak egy mesét kellett elolvasniuk, majd értelmezniük annak szövegét és válaszolni a hozzá kapcsolódó kérdésekre. Az eredményhirdetésre a feladatlap javítása és értékelése után, néhány nap múlva kerül sor.

Befűttettünk iskolánk mindkét épületében

Az aktuális hőmérsékletet ellenőrzi a 4.a osztálytermében Müller Ákos és Fodor Zoé. A hőmérő 22,5 Celsius fokot mutat

Tekintettel az elmúlt napok szokatlanul hűvös időjárására, intézményünk megrendelte a fűtést a Berhidai úti és a Hősök terei épületeink számára a Veszprémi Tankerületi Központban, és továbbította igényünket a Pétkomm Kft. távhőszolgáltatójának is. Szeptember 27-én már melegedtek a radiátorok, és másnap, szerdán reggel kellemes körülmények várták a gyerekeket mindkét épületünkben, kicsit túl is teljesítve a minimum húsz fokos hőmérsékleti előírást.

A 6.a osztálytermében technika órán Molnár Tamás és Bálint Lotti beállítja a radiátor hőfok-szabályozóját

Az ismert energiatakarékossági rendelkezések miatt intézkedési tervet is készítettünk iskolánk dolgozói és tanulói részére. Ebben – többek között – kötelezővé tettük a hőmérséklet folyamatos ellenőrzését, ismertettük a radiátorok szabályozóinak helyes használatát, az osztálytermek szellőztetésének optimális eljárását, felhívtuk a figyelmet a termek, folyosók és mosdók villanykapcsolóinak célszerű kezelésére. Az intézkedési terv pontjai betartásának ellenőrzését az osztályfőnökök, szaktanárok, a pedagógiai asszisztensek és a diákönkormányzat megválasztott képviselői, ügyeletesei energia-őrjárat keretében folyamatosan végzik.

Indulj kerékpárral, rollerrel vagy gyalog a suliba!

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. Idén iskolánk is csatlakozott az Európai mobilitási hét keretében meghirdetett Autómentes Naphoz, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Az európai autómentes nap (angolul: European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat.

Szeretné felhívni a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az alsó és felső tagozatos tanulóinkat arra ösztönözzük, hogy kerékpárral, rollerrel vagy gyalogosan induljanak az iskolába, hiszen ezzel a környezetet, az egészségüket és közérzetüket is javíthatják. Nagyon szerencsés iskola a miénk, hiszen évről évre nő a biciklik, rollerek száma az iskola előtt álló kerékpár tárolókban.

Pályaválasztási és szakmabemutató nap Veszprémben

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Egyetemmel és a Veszprém Megyei Kormányhivatallal együttműködve Pályaválasztási és szakmabemutató napot szervez, amelynek helyszíne Veszprém, a Pannon Egyetem Aulája.2022. október 18-i rendezvényen 14:30-18:30 óra között az egyénileg érkező tanulók és szüleik tájékozódhatnak a továbbtanulási lehetőségekről. A rendezvénnyel kapcsolatos információk az alábbi linken elérhetők:  https://veszpremikamara.hu/rendezvenyek/rendezveny/palyavalasztasi-es-szakmabemutato-nap A programon való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Ezen túl külön regisztráció szükséges a szülői tájékoztatóra és a Pedagógiai Szakszolgálat egyéni pályaválasztási tanácsadására is.

Tanév eleji szemétszedés iskolánk környékén

Az elmúlt években már megszokottá vált, hogy időnként rendet teszünk környezetünkben. Ettől a tanévtől ez már hivatalos vállalásunkká is vált, hiszen elnyertük az Ökoiskola címet. Havi egy alkalommal szemetet szedünk a Hősök terei és a Berhidai úti épületünk udvarain.

Havonta ugyanis sok szemét, papír- és egyéb hulladék gyűlik össze az épületeinket körülvevő területeken. Sajnos vannak többen, akik nyaranta és az iskolai időn kívül nyilvános helyszínnek tekintik az intézmény sportpályáit, és rendszeresen használják azokat. Ez megengedhető is lenne, ha nem rongálnák meg a kerítést, nem hagynának maguk után szemetet, üres palackokat. Ezeket nekünk kell utánuk eltakarítani.

Az elfogadott éves programtervünk részeként szeptember 22-én, a jó időt kihasználva tanulóink osztályfőnökeikkel együtt takarítást végeztek az iskolaépületeink körüli udvarokon, parkban. A szemétszedéshez kesztyűket és zacskókat biztosítottunk. Most egy ideig ismét rend lesz az iskolánk környezetében.

További fotók, képgaléria

Elemgyűjtésben is jók vagyunk

Az erre a tanévre elfogadott ökoiskolai munkatervünk része a szelektív hulladékgyűjtés fontossága, gyakorlása a mindennapokban. Komolyan is vesszük ezt: a Hősök terei és a Berhidai úti épületeink szelektív gyűjtői gyakran megtelnek papírral, műanyaggal. Emellett régóta kihelyeztünk elemgyűjtő konténereket is, ahova a gyerekek rendszeresen hoznak otthonról, a szomszédoktól elhasznált elemeket. Legutóbb a 4. és 5. osztályosok raktak be a gyűjtőbe többszáz darab lecserélt elemet.