Készülünk a magyar kultúra napjára

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”. Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Általában kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Most viszont a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos megemlékezést, ezért – eleget téve a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár, valamint a Pétfürdői Közösségi Televízió felkérésének – iskolánk néhány diákja és pedagógusaink egy része elszavalja a Himnuszt és ad elő néhány verset. A felvételek szerkesztett változatát a péti tv fogja közvetíteni.

A Pétfürdői Közösségi Televízió felvételeit iskolánkban Nagy Miklós készítette

Vélemény, hozzászólás?