Különös március 15-i évforduló

Iskolai ünneplés helyett csupán otthoni megemlékezés lehet

Éppen egy éve, 2020 márciusában tört ránk a koronavírus. A világjárvány hazánkat is elérte, és az 1848/49-e forradalom és szabadságharc közös megünneplése is elmaradt. Akkor, az utolsó tanítási napon, amikor még engedélyezett volt a személyes jelenlét, az osztályok alsó és felső tagozatban egyaránt az osztálytermekben, külön-külön emlékeztek meg a jeles ünnepről. Idén sajnos a járvány harmadik, minden eddiginél erősebb hulláma miatt ez sem adatott meg, hiszen az iskolákat március 8-tól bezárták, digitális oktatást vezettek be.

Ami 2020-ban a hagyományaink szerint történt, az ünnepi műsor elkészítése és előadása volt. Az akkori 7. évfolyam tanulói álltak a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár színpadára Cseresznyés Zsuzsanna és Jurácsikné Vékony Anna osztályfőnökök vezetésével, hogy Kucsera Károlyné Kovács Szilvia intézményvezető-helyettes összeállítását adják elő. A Pétfürdői Közösségi Televízió jóvoltából videofelvétel készült, amit 2020. március 13-án, pénteken, Kőmives Judit intézményvezető iskolarádióban elmondott megemlékezése után osztályonként nézhetett meg valamennyi gyermek.

Most otthon, magunkban vagy családi kötelékben történhet a forradalomra való megemlékezés. Segíthet ebben a televízió, hiszen számos adó több műsorában szerepelnek az 1848/49-i események felidézését célul tűző műsorok. A digitális oktatás is lehetőséget ad például történelem, irodalom, ének, osztályfőnöki órákon a történelmi idők felidézésére. Reichardné Réz Zsuzsanna tanító, Zsazsa néni osztályában, az 1.b-ben házi feladatként adta a kicsiknek Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versével való ismerkedést. Sándor Zselyke meg is tanulta az első versszakot, és el is küldte a felvételt osztályfőnökének.

Cseresznyés Zsuzsanna ének-zene tanár, iskolánk énekkarának vezetője pedig a Kiss Kata Zenekar vadonatúj műsorával emlékezett, ajánlva tanítványainak is a Kossuth Lajos szülőfalujában, nemzeti ünnepünk alkalmából készített felvételt. A videót honlapunk is megosztja március 15. alkalmából.

Vélemény, hozzászólás?