Remek darab, mesés tanulás

Kiváló hangulatot teremtettek a veszprémi Petőfi Színház művészei május 28-án iskolánk Hősök terei épületének szépen rendbe tett udvarán. Kukamese címmel zenés mesejátékot adtak elő kétszer is az 1-3. és a 4-5. osztályos tanulóinknak. Az előadás egy sorozat részeként valósult meg a színház felajánlásában, mellyel a járványhelyzet idején megyénk iskoláiba mentek szabadtéri fellépéseket nyújtani.

Fém Feri, Papír Oszkár, Üvegénia, Barnaüveg Balambér, Polieszter és Komposztanyó a Hulladéksziget birodalmában élnek, itt játszódik a varázslatos történet. Hasznosnak lenni, „újrahasznosulni”, ezt várja ki-ki a maga különös vágyaival. Azonban Veszélyes Valér szomszédos birodalmából megszökik Hipollónia és Elemér, hogy bosszút álljanak száműzetésükért. Izgalmas kalandok után végül Zöldhajú, a természet tündére rendet teremt, és mindenki azzá válik, amivé szeretett volna. Mese és tanulság, fontos fogalmak és gyakorlat elsajátítása a mese és színház varázsa révén. Ez a Kukacsoda mesedarab – olvasható a színház ismertetőjében.

Ez valóban így van: a gyerekek az érdekes történet és a jelképes szereplők megismerésével, játékos formában, de művészi színvonalon előadva tanulhatták meg a környezetvédelem hétköznapi fogalmait, az ezekkel kapcsolatos tennivalókat, melyeket mostantól remélhetőleg ők és családtagjaik is gyakorolnak majd. Az alkalom nagyon jó lehetőség volt iskolánk környezettudatos nevelésében az ökoiskola cím elnyerése felé vezető úton.

A szereposztás a következő volt: Nagymama, Komposztanyó – Módri Györgyi, Kati – Molnár Annabella, Balambér, a színes üveg – Cservenák Vilmos, Üvegénia, a fehér üveg – Horváth Csenge, Polieszter, a műanyag hulladék – Diószegi Imola, Fém Feri, a fém hulladék – Keresztesi Gábor, Papír Oszkár – Keller Márton, Elemér, az elhasznált elem |Kulcsár Székely Attila, Hipollónia, hipó, mérgek – Palásthy Bea, Zöldhajú, a természet tündére Soltis Eleonóra. A darabot rendezte Tóth Géza, zenéjét írta Radványi Balázs kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző. Az előadást felvezette, a gyerekeket a darabra hangolta: Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív manager.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?