Egy jó tanító mellett csodák birodalmává válik az iskola

Pedagógusnapi ünnepséget tartottak a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár Színháztermében

A tavalyi, kényszerűen kimaradt év után ismét megtarthatták a pedagógusnapi ünnepséget a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár színháztermében, a járványügyi szabályok betartásával, védettségi igazolással rendelkezők részvételével, előírt távolságtartással.

A június 4-i rendezvényen a község pedagógusai, az intézmények dolgozói mellett ott volt Horváth Éva polgármester és több önkormányzati képviselő is. Elsőként a Pétfürdői Kolping Katolikus Szakképző Iskola, Szakiskola, Általános Iskola és Kollégium címzetes igazgatója, Fodor Tamás mondta el gondolatait.

Az irodalmi ihletésű köszöntő után Gelencsér István, a pétfürdői önkormányzat humán bizottságának tagja tartott ünnepi beszédet.

Igazi lokálpatriótaként felidézte a pétfürdői oktatás történetét a jövőre éppen száz éve létrehozott tanyasi iskola 13 tanulójától kezdve a megyei napilap, a Napló legutóbbi, nemrég megjelent cikkéig, amelyben a Horváth István Általános Iskola elmúlt időszakának sikeres és eredményes tevékenységét mutatta be. Hangsúlyozta, hogy az oktatási-nevelési intézmények nem végezhetnek tartalmas munkát felkészült, hozzáértő pedagógusok, óvónők, tanítók, tanárok nélkül. Beszéde végén gyertyát gyújtott mindazok emlékére, akik már nem lehettek a résztvevők körében.

Az ünnepségen köszöntötték azokat a pedagógusokat, akik idén tartják tevékenységük jeles évfordulóit. Elsőként Kőmives Judit, iskolánk intézményvezetője Vázsonyiné Gombosi Hajnalka nyugdíjba vonulása alkalmából az évtizedeken át tartó példamutató pedagógusi tevékenységét, tanítói eredményességét, szakmai hozzáértését, gyerekszeretetét, a település kulturális életében tanítványaival betöltött szerepét méltatta. A színes történetekkel tarkított pályaív ismertetése végén Németh László szavait idézte: “Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba.” Ezt követően átnyújtotta az ünnepeltnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékérmét prof. dr. Kásler Miklós miniszter aláírásával.

Vázsonyiné Gombosi Hajnalka

Ugyancsak hosszú időt töltött a pedagógus pályán Jurácsikné Vékony Anna, akinek 40 éves jubileuma alkalmából gratulált az intézményvezető. Felidézte életútját a szabolcsi tanyavilág kis iskolájától a pétfürdői intézményig, ahol aztán évtizedeket töltött el történelem és etika tanárként, de tanított matematikát, honismeretet és táncot is, évekig a település nyári napközis táborát vezette. Jó az öreg a háznál – mondta Kőmives Judit, utalva arra, hogy az iskolának szüksége van Ani tudására, tapasztalatára, bölcsességére, jóságára, emberségére.

Jurácsikné Vékony Anna

Keskeny Miklósné Timi nénit 25 éves pedagógiai évfordulója alkalmából köszöntötte az intézményvezető. Tóth Eszter találó versével jellemezte kolléganőjének személyiségét: “a mindig vidám, mosolygó tanító mellett csodák birodalmává válik az iskola. Boldog, akinek ilyen tanító fogja aprócska kezét.” Jó érzés tudni, hogy a mi iskolánkban is vannak ilyen pedagógusok.

Keskeny Miklósné

Ugyancsak 25 évet töltött már az iskolai munka szolgálatában Kalácsai Attiláné pedagógiai asszisztens és Tóth Anita iskolatitkár. Kriszti 1996-ban helyezkedett el iskolánk alsó tagozatán, az akkori elsősei már 31 évesek. Ő az, aki minden iskolásunkról szinte mindent tud. Élete az iskola, a gyerekek. Szorgalma, becsületessége, odaadó és elkötelezett munkája nélkülözhetetlen.

Kalácsai Attiláné

Tóth Anita 2017-ben csatlakozott iskolán kollektívájához, előtte Szombathely legnagyobb középiskolájának iskolatitkára volt, majd családjával Várpalotára költözött és a péti iskolában talált iskolatitkári munkát. Adminisztrációs, személyügyi, ügyviteli tevékenysége nélkül megállna az élet iskolánkban. Sajnos az ünnepségen nem tudott jelen lenni, mert beteg kisfiát ápolja.

Tóth Anita

Az ünnepségen Porogi Lászlóné, a Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda vezetője is köszöntötte az intézmény különféle jubileumait ünneplő, illetve nyugdíjba vonuló munkatársait, méltatta odaadó tevékenységüket.

A rendezvény második felében Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Jászai-díjas színművész, Érdemes művész irodalmi műsorral köszöntötte a pedagógusnap résztvevőit. Elgondolkodtató összeállítása megidézte az emberi sorsok viszontagságait, a semmivel nem pótolható helytállás, emberi méltóság nagyszerűségét.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?