Ültessünk fákat az iskolánk épületei körül!

Évek óta elkötelezetten törekszünk az iskolánkban a környezetvédelmi nevelésre. A tanórákon nyújtott lehetőségek mellett számos versenyen, akción vettünk már részt. Most jött el az idő arra, hogy az eddig elért eredmények -Örökös boldog iskola, Egészségfejlesztő modelliskola, Regisztrál tehetségpont – mellett megcélozzuk az ökoiskola címet. A Pályázat benyújtásához több olyan kampányt, rendezvényt kezdeményezünk ebben a tanévben, amely elvezet a tudatos természetvédelmet igazoló elismeréshez.

Elsőként szeretnénk, ha a környezetünkben minél több éltető fa tisztítaná a levegőt, árnyékolná udvarainkat, sportpályáinkat, játszótereinket. Elhatároztuk az őszi faültetést, és örömünkre Pétfürdő önkormányzata is mellénk állt a kezdeményezésben: jelentős pénzösszeget szavazott meg 16 fa megvásárlására. Terveink szerint hamarosan a Hősök terére 6 kőris, a Berhidai útra 10 juhar fát ültetünk. Már megvásároltuk a rögzítéshez szükséges karókat és kötöző zsineget, valamint a szükséges marhatrágyát is a gyökérzetük alá. A Pétkomm kft. megrendelte a földlabdás, kb. 2 méteres fákat, melyeket október 19-én a délelőtti órákban szállítanak a helyszínre. Erre az időpontra kell a fák helyét előkészítenünk, azaz 16 darab 80x80x80 cm-es gödröt kell ásnunk, majd az ültetés után szakszerűen visszatemetnünk, megöntöznünk.

A munkához hívunk és várunk mindenkit, akinek szívügye a természetvédelem, gyermekeink jövőjének szebbé, egészségesebbé tétele. Elsősorban az alsó és felső tagozatos osztályaink szüleire, szülői munkaközösségeire számítunk a munkálatok során, csákánnyal, ásóval, lapáttal, öntözőkannával felszerelkezve. Az osztályfőnököknél lehet jelentkezni, ők koordinálják a munkálatokat és az időpontokat, kinek mikor lesz feladata a faültetésben. Az elültetett fákat az osztályok fogadják örökbe és ápolják majd évről évre.

 Felix Finkbeiner küzdeni akart az éghajlatváltozás ellen, ezért évekig fákat ültetett. Megalapította a Plant-for-the-Planet (Ültess a bolygóért) természetvédő szervezetet, ami partneri kapcsolatban áll az ENSZ Milliárd Fa kampányával. A céljuk az, hogy a Föld minden lakója után fejenként 150 fát ültessenek az egész világon.

Vélemény, hozzászólás?