Fenntarthatósági témahét a Földünk védelmében

Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Iskolánk 6., 7. és 8. évfolyamos tanulóink foglalkozhattak a fentarthatóság témakörével április utolsó hetében Borszukné Kropf Ilona tanárnő vezetésével. Áder János köztársasági elnök tanórájának rövid változatát nézték meg gondolatébresztőnek. Idei kiemelt témák a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás. Nézz szembe a szemeteddel! – címmel megdöbbentő adatokat hallottak például a hazai hulladék mennyiségéről: két Gellért-hegy termelődik évente! Szelektíven a hulladékgyűjtésről, hulladékcsökkentési lehetőségekről beszélgettek. A 8. évfolyamosok online feladatokat oldhattak meg a fenntarthatóságról. Újrahasznosítás tesztet és keresztrejtvényt is kaptak önálló feldolgozásra.

A témák elmélyítése céljából digitális alkalmazások állnak a diákok rendelkezésére. ZÖLDIRÁNYTŰ MOBILAPP – A  Pénziránytű Alapítvány ökológiai ismereteket és pénzügyi tudatosságot fejlesztő mobilalkalmazást készített elsősorban a középiiskolás korosztály számára. A Zöldiránytű app a diákok napi rutinjából kiindulva először a mindennapi higiéniához, öltözködéshez, közlekedéshez, étkezéshez, a barátokkal való kommunikációhoz nyújt pénztárca- és egyben környezetkímélő ötleteket.

Vélemény, hozzászólás?