A közös éneklés fantasztikus fesztiválja

I. Horváth István Területi Kórustalálkozó

A kóruséneklés a zenei tevékenység csúcsa. A kórusban az énekesek egyenrangúak, örülnek egymásnak, elfogadják és kiegészítik egymást, megélik az összetartozást, a felelősséget. A kórusban mindenki annyit ér, amennyit a másiknak segíteni tud. A kórus egy szív-egy lélekké alakít, szeretet és éneklés itt összetartozik – idézte köszöntőjében Kőmives Judit, iskolánk intézményvezetője Ifjabb Sapszon Ferenc gondolatát, aki a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar karnagy, zeneszerző, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója és művészeti vezetője.

Az I. Horváth István Területi Kórustalálkozót a jubileumi rendezvénysorozatunk részeként szervezte meg Cseresznyés Zsuzsanna intézményvezető-helyettes, iskolánk kórusának karvezetője. A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár színháztermében május 5-én három iskola kórusa találkozott és mutatta be énektudását a szakmai zsűri előtt. A köszöntőben elhangzott: a jogelőd intézményünkben a péti gyár felépülésével egyidőben, 1932-ben kezdődött az oktatás. A gyártelepi gyerekek első tanítója Horváth István lett, aki ekkor fejezte be tanulmányait, s került Pétfürdőre. Pista bácsi zenei érdeklődésű is volt, nagyon szerette a muzsikát, ezért a tanítóképző mellett a kántortanítói képesítést is megszerezte, s a templomban orgonált. Emellett több hangszeren is játszott.

Megszervezte az iskolai énekkart, s háromféle zenekara is volt az iskolának abban az időben: fúvószenekar, úttörőzenekar, és mandolin zenekar. A település zenei életében is fontos szerepet játszott, nemcsak a férfi dalárdát alapította meg, vegyes kórust is vezetett, akikkel a Zeneakadémián is szerepelt Kodály Zoltán előtt. Az ő tiszteletére hoztuk létre, hagyományalapítási céllal a kórustalálkozót.

A benevezett három kórust rangos zsűri hallgatta meg, és értékelte előadásaikat. Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának KÓTA díjas kórusvezetője vállalta a zsűri elnöki szerepét, tagja Szöllősi Zoltán, a pétfürdői Szent László Kórus karnagya és Borbás Károly, a Thuri György Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység vezetője, a Várpalotai Bányász Kórus karnagya volt. A hangulatot megalapozta a bemelegítésként közösen elénekelt kánon a zsűrielnök vezényletével.

Elsőként a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola Rákóczi Telepi Tagiskolájának Rákóczi Telepi Kórusa énekelt Kutenicsné Izer Viktória vezetésével. Műsorukon szerepelt a „Csokoládé” kánon, Szőnyi Erzsébet -Lukin László: Postaváró, Szőnyi Erzsébet: Hídló végén és Kerényi György: Faragószék nótája.

Utánuk a Berhidai Pipacsok következtek. Az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói Nagy Ildikó vezetésével éneketek, műsorukon egy népdalcsokor, egy ír népdal, „ Egy elfelejtett dal” és Hazamegy a vándor című dal szerepelt. Furulyán kísért Fertály Andrea.

Végül házigazdaként a Horváth István Általános Iskola Énekkara következett Cseresznyés Zsuzsanna vezetésével. Műsorukon egy népdalcsokor, Szőnyi Erzsébet: Sárga csikó, Karai József: Tündér, ha lennék és Csézy: Ez az otthonunk című dala szerepelt, szólót énekelt Bálint Anett Dorotea, zongorán kísért Balogh Panna, mindketten 8. osztályos tanulók.

A rendkívül jó hangulatú, vidám kórustalálkozó végén a zsűri értékelése következett. Ezt követően Kőmives Judit, iskolánk intézményvezetője megköszönte a zsűri munkáját, emléklapot és ajándékot adott valamennyi résztvevőnek. Bejelentette: az a döntés született, hogy a kórustalálkozó vándorkupáját mindhárom kórus megérdemli, és meg is kapja majd az erről készült, kicsinyített másolatot.

Az I. Horváth István Területi Kórustalálkozó hangulatához méltó zárómozzanatként ismét közös éneklés következett, amely bizonyára sokáig emlékezetes marad a résztvevő tanulók és felkészítő pedagógusaik számára.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?