Jubileumi megemlékezés a Horváth István emlékparkban

A pétfürdői oktatás 100., az intézmény jogelődjének 90. és a Horváth István Általános Iskola névadásának 25. évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatot szerveztünk, melynek csúcspontja május 5-én volt. A nap ünnepi megemlékezéssel indult, melyen részt vett iskolán valamennyi tanulója és dolgozója, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetése, a nagyközség önkormányzatának több képviselője, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, a Szociális és Gyermekjóléti Gondozási Központ helyi vezetője, névadónk, Horváth István fia, valamint számos meghívott vendégünk.

Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött a nyolcadikos Kedves Dorina műsorvezető felkérésére, majd Simák Larina 7.a osztályos tanuló József Attila versével köszöntötte a megjelenteket. Ezután a kórusalapító és karvezető névadónk tiszteletére iskolánk énekkara Cseresznyés Zsuzsanna intézményvezető-helyettes vezetésével és gitárkíséretével Csézy: Ez az otthonunk… című dalát énekelte el, Bálint Anett Dorotea 8.b osztályos tanuló szólóénekével.

A dalt követően Szauer István, a fenntartó Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója mondta el ünnepi köszöntőjét. Kiemelte: külön öröm volt számára, amikor megismerte iskolánk névadásának történetét. A nevelés-oktatás hétköznapi hősei közül ugyanis – indokolta – nagyon kevesen vannak, akiknek a nevét méltó módon megörökítik. Pedig biztosan megérdemelnék, mert – különösen a kisebb településeken – a pedagógusok, tanítók, tanárok a falvak, községek mindenesei. A nap szinte 24 órájában az ott lakók rendelkezésére állnak, segítenek, generációkat nevelnek fel. Saját édesapja példáján keresztül, aki Papkeszi iskolaigazgatója volt, mindezt testközelből is megismerte. Ilyen embernek ismerte meg a visszaemlékezésekből Horváth Istvánt is. Azt kívánta, hogy a mai iskola pedagógusai az eddigiekhez hasonlóan vigyék tovább az iskola névadójának szellemi örökségét.

A köszöntő elhangzása után Fülöp Gréta 7.b osztályos tanuló népdalcsokrot adott elő, mellyel a Tiszán innen, Dunán túl népdaléneklési és minősítő verseny megyei fordulóján arany minősítést ért el. Ünnepi beszédet Kőmives Judit intézményvezető mondott. Történelmi visszatekintésében felidézte az oktatás száz évvel ezelőtti kezdetét a tanyasi iskolában, majd a vegyi gyár létrejöttét követően, 90 éve a gyártelepi iskola alapítását. Már az első évtől itt tanított az 1913-ben, Újvidéken született Horváth István, aki bátyja segítségével érkezett Pétfürdőre. 1967-ben, azaz 55 évvel ezelőtt, a Nitrogénművek és az állam segítségével felépülhetett a mai központi iskolaépület, amely előtt most állunk. Horváth István álma majdnem teljesen megvalósult, hogy egy épületben legyen elsőtől nyolcadikig a tanítás, sajnos, az 1-3. évfolyam ma is külön épületben tanul.

1932-ben megalakította a Péti Dalegyletet. Több mint 50 évig vezette a Péti Munkás Énekkart. Vegyes kórust is dirigált, akikkel a Zeneakadémián is szerepelt Kodály Zoltán előtt. Gyakorlatilag 1932-től tanított itt, 1946-tól igazgatóként egészen 1974-es nyugdíjazásáig, majd még 20 évig óraadóként technikát oktatott. Végül Horváth István átvehette a gyémánt diplomát is, mellyel 60 éves tanító tevékenységét ismerték el. 1995. március 28-án hunyt el Budapesten. 25 évvel ezelőtt, 1997. március 15-én a pétfürdői, akkor még Várpalotához tartozó III. számú általános iskola tisztelegve volt tanítója és igazgatója előtt felvette a Horváth István Általános Iskola nevet.

„Csak a szeretet az, ami visz tovább” – énekelte imént kórusunk. A sor és a dal mondandója egybecseng Pista bácsi mottójával, mely a jubileumi hétre megújult, megszépült Horváth István emlékparkban található emlékművén is olvasható. Ez egy Móra Ferenc idézet, mely szerint: „A szeretet az élet.” – idézte az egykori igazgató mottóját az intézményvezető. Horváth István nyugodt lehet afelől, amit hagyott maga után. Mi, utódai itt a péti iskolában igyekszünk folytatni munkásságát – mondta Kőmives Judit. Örömmel jelentette be, hogy erőfeszítéseinknek eredményeképpen az Egészségfejlesztő Modelliskola, a Regisztrált Tehetségpont és az Örökös Boldogiskola címek mellé ez év tavaszán két újabb rangos elismerést sikerült intézményünknek elérnie. 2022. szeptember elsejétől 3 éven át viselhetjük az ÖKOISKOLA címet. Az emelt szintű oktatásban elért eredményeinknek, sikereinknek köszönhetően pedig az ELTE-Origó Nyelvi Centrum junior partneriskolája lettünk. Kedves Kollégáim és diákok, legyünk büszkék arra, amit elértünk, s arra, hogy péti iskolát képviseljük – zárta gondolatait, megköszönve támogatóink eddig nyújtott segítségét.

Az ünnepi beszéd után Szakály Zorka 8.a osztályos tanuló Tóth Árpád: Tavaszi sugár című versét szavalta el. A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Szauer István tankerületi igazgató és Kőmives Judit intézményvezető iskolánk koszorúját helyezték el névadónk emléktáblájánál, Pók Patrik és Winter Levente nyolcadikos tanulók segítségével.

Pétfürdő Nagyközség önkormányzatának képviselőtestülete nevében Béni Norbert és Molnár Gyula helyezték el a megemlékezés virágait.

A Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda koszorúját Némethné Tolnai Mónika és Vargáné Borsi Bernadett helyezte el.

Végül a A Napfény Női Kar nevében iskolánkból két alapító tag:  Jurácsikné Vékony Anna és György Mónika koszorúzott.

Az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget, a nap rendezvényei pedig a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban folytatódtak kiállítás-megnyitóval és gálaműsorral.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?