Különleges tárlat, díjak, ajándékok, ünnepi gondolatok

Száz tanuló hat intézményből: a Bán Aladár Általános Iskola Rákóczi Telepi Tagiskolája Várpalotáról, a Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából, a Nádasdy Ferenc Általános Iskola Nádasdladányból, a várpalotai Várkerti Általános Iskola Vásárhelyi András Tagiskolájából, valamint a pétfürdői Horváth István Általános Iskolából és a Panelkuckó Napköziotthonos Óvodából küldte el szebbnél szebb alkotásait felhívásunkra, mellyel területi rajz- és fotókiállítást hirdettünk jubileumi programsorozatunk részeként. A Horváth István emlékparkban tartott reggeli megemlékezés és koszorúzás után a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében folytatódott a nagyszabású rendezvénysorozat május 5-i csúcspontja.

Iskolánk nevében Simák Larina 7.a osztályos tanuló köszöntötte a vendégeket, köztük Horváth Évát, Pétfürdő polgármesterét, a fenntartó Veszprémi Tankerületi Központ képviseletében megjelent Szauer István tankerületi igazgatót és Hontai-Cziráki Marianna szakmai igazgató-helyettest, településünk önkormányzatának megjelent tagjait, Kőmives Juditot és a térség intézményvezetőit, a felkészítő pedagógusokat, az alkotásokat beküldő diákokat. A megnyitó iskolánk két 5.b osztályos tanulójának: Kujber Marcellnak és Szakály Hankának a szavalatával kezdődött, majd Angeli Katalin, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója mondta el megnyitó beszédét.

Megtiszteltetés számomra, hogy ezt a különleges tárlatot én nyithatom meg. Köszönöm, hogy egykori diákként, aki élete 8 évét itt tölthette el a péti általános iskolában, most részese lehetek ennek az ünnepi rendezvénysorozatnak – kezdte gondolatait Angeli Katalin. – Nekem még nagyon szeretett és tisztelt igazgatóbácsim volt Horváth István. Mi, helyiek, néha kicsit elszoruló torokkal, nemzedékek sorának alma materét köszöntjük most. A péti iskolát, amely mindig rangos helyet foglalt el szakmai teljesítménye alapján az oktatással, neveléssel foglalkozó intézmények között. És ezt, az igényes munkára ösztönző hagyományt folytatja, továbbviszi a Horváth István Általános Iskola mai vezetősége, nevelőtestülete és diáksága – folytatta.

A különböző technikákkal készített, ötletekkel, poénokkal teli teli kollekció megtölti a termet színekkel, élettel, fantáziával, derűvel, játékossággal a pályázati kiíráshoz csatolt mókás versek, mesék, történetek illusztrálásaként. A tematikus kiállítás gyermekrajzok mellett sok-sok pedagógus természetfotóit is elénk tárja. Köszönet érte Ácsné Sebestyén Évának, Ácsné Kerekes Gabriellának, Balogh Klárának, Borszukné Kropf Ilonának, Héninger Ildikónak, Kocsis Antalnak és az iskola egykori diákjának, Buzás Dánielnek. A színvonalas műveket felnőtt alkotások is színesítik. Az iskola mai és volt dolgozói közül Ácsné Kerekes Gabriella, Árvai Tamásné, Balogh Klára, Kovács Alexa, Kucsera Károlyné Kovács Szilvia, Reichardné Réz Zsuzsanna, Tóth Anita engedte meg ebből az alkalomból, hogy festői világukba bepillanthassunk néhány alkotás erejéig. A válogatást a gyermekrajzok értékelését vállaló Oláh Lajos festőművész három műve zárja le.

De a kiállítás különlegességeinek sora itt még nem ér véget – hangzott el a megnyitóban. Szenvedélyes gyűjtők is megtalálhatóak a péti pedagógusok között, akik szintén elhoztak féltve őrzött, sok éven át gyarapított kollekciójukból néhány különleges darabot. Többek között ritka órák, retro tévés játékok, szalvéták, naplóborítók, uszadékfából készített szuvenírek, érmek láthatók a tárlókban Ácsné Sebestyén Éva, Barták Péter, Béni Norbert, Balogh Klára, Megyesi Pálné jóvoltából. Alkotó erő, kreativitás, innováció jellemzi a tárlatot, mint ahogyan a nagy múltú iskola jelenének és jövőjének mai alakítóit is – zárta megnyitó beszédét Angeli Katalin.

Krebsz Kevin és Kovács Lilla 6.a osztályos tanulók következtek, akiknek felkészítő tanára Cseresznyés Zsuzsanna volt. Népdalcsokrukkal a Tiszán innen, Dunán túl Népdaléneklési és Minősítő Verseny Veszprém megyei fordulóján arany minősítést értek el.

A beküldött alkotások zsűrizését Oláh Lajos festőművész végezte, akinek Kőmives Judit intézményvezető adta át iskolánk ajándékát. Az igazgató köszönetét fejezte ki Ácsné Kerekes Gabriella és Balogh Klára pedagógusoknak a tárlat színvonalas kivitelezéséért, nekik és Héninger Ildikónak a pályázatok kiírásának előkészítéséért. A díjakat Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója adta át.

Moór Georgina, a Horváth István Általános Iskola 5.b osztályos tanulója veszi át a felső tagozatos kategória I. díját Szauer Istvántól

A rajzpályázat kiírása szerint három kategóriában értékelték az alkotásokat. Az óvodások, leendő első osztályosok közül első díjat kapott Sipos Lili, második lett Kovács Kincső Hanna, a harmadik helyezést Szeivolt Mia Zsófia érdemelte ki, valamennyien a Panelkuckó Napközi otthonos Óvodából. Az alsó tagozatosok közül első lett Berta Levente a várpalotai Várkerti Általános Iskola Vásárhelyi András Tagiskolájának tanulója, második helyen végzett Víg Vanessza Hanna a Horváth István Általános Iskolából, a harmadik helyet Büki Emília, a Nádasdy Ferenc Általános Iskola tanulója szerezte meg Nádasdladányból. A felső tagozat mindhárom helyezését a Horváth István Általános Iskola tanulói hozták el: 1. Moór Georgina, 2. Fülöp Gréta, 3. Balogh Panna lett.

A zsűri különdíjjal jutalmazta a további színvonalas alkotások készítőit. Különdíjat kapott Csikvári Maja és Németh Kíra (Nádasdladány), Kovács Linett (Berhida), Juhász Máté (Várpalota), Bálint Anett, Béres Boglárka, Laczó Miranda, Szeivolt Dániel, és Zima Kristóf (Pétfürdő). Emellett valamennyi pályázó intézmény gyermekei is közös jutalmat kaptak.

A megnyitó után a közönség tagjai végignézték a kiállítás képeit, relikviáit, megcsodálva a rengeteg szebbnél szebb alkotást. A tárlat két hétig látogatható a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében. A jubileumi ünnepség a Horváth István Általános Iskola gálaműsorával folytatódott a színházteremben.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?