Fergeteges gálaműsor a jubileum jegyében

A Horváth István emlékparkban tartott reggeli megemlékezés és koszorúzás, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében megnyitott nagyszabású kiállítás után iskolánk gálaműsorával folytatódott a színházteremben jubileumi rendezvénysorozatunk május 5-i központi napja.

A megjelent vendégeket, köztük Kontrát Károlyt, a térség országgyűlési képviselőjét, Horváth Évát, Pétfürdő nagyközség polgármesterét és az önkormányzat képviselőit, Szauer Istvánt, a Veszprémi tankerületi Központ igazgatóját és szakmai helyettesét, Hontai-Cziráki Mariannt, Őri György tűzoltó alezredest, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokát, a térség intézményeinek megjelent vezetőit, valamint az iskola pedagógusait, dolgozóit és tanulóit Kőmives Judit, a Horváth István Általános Iskola intézményvezetője köszöntette.

Kontrát Károly és Szauer István a gálaműsor előtt – kihasználva a találkozást – a térség oktatási intézményeinek helyzetéről is szót váltott

Horváth Éva polgármester köszöntőjében felidézte az elmúlt évtizedek történetét. A legszebb pillanatok azok voltak, amikor a település gyermekei, az iskola tanulói évről évre színpadra állhattak, és bemutatták sokszínű felkészültségüket, szerteágazó tudásukat – emlékezett. A pétfürdői oktatás 100., az iskola jogelődjének 90. és névadásának 25. évfordulóját kiegészítette még egy fontos mozzanattal: éppen 30 évvel ezelőtt, 1992-ben Pétfürdő tenni akaró polgárai néhány pedagógussal együtt alapítványt hoztak létre Napsugár Alapítvány a Gyermekekért elnevezéssel. Az alapítvány ma is működik és támogatást nyújt az iskola sokféle tevékenységéhez. Az elmúlt időszak nem tette lehetővé a gálaműsorok hagyományának folytatását, de most végre ismét a gyerekeké a színpad, és mindenki kíváncsian várja produkcióikat.

Egy település életében meghatározó az iskola, az oktatási intézmény, ahol generációk fordulnak meg, szívják magukba a tudást, adják tovább a pedagógusok évtizedről évtizedre az ismereteket, tapasztalataikat – hangsúlyozta Kontrát Károly országgyűlési képviselő, megköszönve Pétfürdő polgárainak is az iránta tanúsított, ismételt bizalmat a legutóbbi választáson.

Gratulált az iskola vezetésének, pedagógusainak, a fenntartó tankerületi központnak a többszörösen jeles évfordulókhoz. Hozzátette: lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja a jövőben az iskolát. A gálánkon való részvételről és véleményéről Facebook bejegyzésében is beszámolt.

Ezután Csapó Emma 8. osztályos tanuló sorra konferálta fel az ünnepi műsor szereplőit. Elsőként a 3.a osztály lépett fel tavaszi dalokkal és versekkel, melyekkel az idei Pogácsafesztiválon is nagy sikerrel szerepeltek. Felkészítőjük osztályfőnökük, Kujberné Bankó Beatrix volt.

Vendégszereplőket is köszönthettünk iskolánk rendezvényén. A Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda Sünbalázs csoportja látogatott el gálánkra. Egy tavaszi dalos-verses csokrot adtak elő. Felkészítette őket Radovitsné Hornyák Marianna.

Iskolánkban ettől a tanévtől kezdve énekórán furulyázni is tanulnak diákjaink. Az 1.a és 1.b osztályosok tanítóikkal: Vaczula Róbertnéval, Keskeny Miklósnéval és Kovács Alexával egy kis furulyakoncert keretében gyermekdalokat adtak elő. 

A pétfürdői Eszterlánc Mazsorett Együttes a Pétfürdői Diák Sportegyesület Mazsorett szakosztályaként jött létre 2010-ben. Jelenleg önálló szervezetként működik, az edzéseknek a Pétfürdői  Közösségi Ház és Könyvtár ad otthont. Az együttes Százszorszép csoportjának „Let me move you” című botos koreográfiáját láthattuk, mellyel a Zuglói Táncfesztiválon első helyezést értek el. A produkciót iskolánk 6., 7. és 8. osztályos tanulói adták elő, felkészítőjük Ferenc Panna volt.

Őket a 2013-ban alakult a Dance Action TSE követte. Vezetőjük Kalocsa Ágnes, aki többszörös magyar, Európa- és világbajnok. A csoport nagyon sikeres, nemzetközi fesztiválokon, Európa- és világbajnokságon értek el rangos helyezéseket. Iskolánk tanulói közül nagyon sokan és örömmel táncolnak az egyesületben. A 8.a osztályos lányok Hush hush című show-táncát láthattuk.

Sárkány Brigitta 2.b tanulónk Tamkó-Sirató Károly: Darázs garázs  című versét szavalta el. A felkészülésben osztályfőnöke: Reichardné Réz Zsuzsanna segítette.

Utána Zongorajáték következett. Mendelssohn „Dal szöveg nélkül” című zongoradarabját Balogh Panna 8.a osztályos tanulónk előadásában hallhatta a közönség a zsúfolásig megtelt színházteremben. Panna felkészítője Tósokiné Török Viktória volt.

Sándor Zselyke 2. b osztályos tanulónkat szintén osztályfőnöke, Reichardné Réz Zsuzsanna segítette, aki A kék és a sárga című mesével készült a mai napra.

Cseresznyés Zsuzsanna intézményvezető-helyettes, karvezető tanítványait is láthattuk-hallhattuk a színpadon. A 8.b osztályos Bálint Anett Dorotea John Legend: „All of me” című számát énekelte, zongorán iskolánk 8.a osztályos tanulója, Balogh Panna kísérte.

Deák Béla 4. b osztályos tanulónk nagyon szeret mesét mondani. Mai verses meséjéből megtudhattuk, milyen is volt, amikor még ellenőrzőkönyvben vittük haza az iskolában kapott érdemjegyeket. A felkészülésben osztályfőnöke, Németh Adrienn segítette.

Következtek a színpadon az Eszterlánc Mazsorett együttes legkisebb táncosai, az első és második osztályos tanulók. A Levendula csoport „Wild dance” című botos koreográfiáját adták elő, felkészítette őket Ferenc Panna.

A 4.a lánycsapata különleges, vidám zenés produkcióval készült a mai napra. Héninger Ildikó osztályfőnökük segítette a tanulókat a felkészülésben és az előadás kivitelezésében.

Az Eszterlánc Mazsorett Együttes 6., 7. és 8. osztályos lányokból álló Százszorszép csoportja a „Monday morning” című pomponos koreográfiát adta elő, melyet Ferenc Panna tanított be.

A fergeteges gálaműsort Kalocsa Ágnes  tanítványai, a Dance Action 4.a, 5.a, 5.b, 6.b, 7.a és 8.a osztályos lányainak vidám, temperamentumos „Danza Kuturo” című latin táncával zártuk, a közönség ovációja közepette.

A gálaműsor végeztével Kőmives Judit intézményvezető meghívott vendégeinket és iskolánk dolgozóit fogadásra invitálta a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár különtermébe. Pohárköszöntőjében az iskola dolgozói, diákjai nevében köszönetet mondott az elmúlt időszakban elért sikereinkhez, a jubileumi rendezvénysorozat színvonalas megrendezéséhez nyújtott támogatásért a Veszprémi Tankerületi Központnak, Pétfürdő nagyközség önkormányzatának, képviselő-testületének, az iskola szülői munkaközösségének, a település intézményeinek, civil szervezeteinek, egyesületeinek, cégeinek, vállalkozásainak, a volt tanítványoknak, a lokálpatrióta lakosságnak.

Nagyszerű érzés volt megtapasztalni azt – fogalmazott -, hogy milyen jóindulattal, segítőkészséggel fordulnak felénk. Emelem poharam a pétfürdői oktatás 100. évfordulójára, névadónk, Horváth István emlékére, az intézmény támogatóira, iskolánk valamennyi diákjára és dolgozójára – mondta. Az az önzetlenség, együttműködés, összetartozás, amit láthattunk, a tanulóink, a jövő generációja számára példaértékű. Kívánok további sikeres együttműködést a következő évekre! – zárta pohárköszöntőjét.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?