Ég és Föld között – apa és leánya különleges tárlata

Iskolánk tanárának, Tehetségpontunk egyik koordinátorának és műhelyvezetőjének, Balogh Klárának elhunyt édesapjával, Balogh Lászlóval közös kiállítása nyílt a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében szeptember 4-én, pénteken.

Minden szempontból rendhagyó és különleges ez a tárlat – mondta köszöntőjében Angeli Katalin, az intézmény igazgatója az Ég és Föld című kiállítás megnyitóján.

A ház életében fél év után ez az első nyilvános, zárt térben megtartott rendezvény, egy tervezett sorozat első állomása, amellyel a pétfürdőiek kreatív, alkotó és művészi megnyilvánulásait fogják bemutatni, valamint apa és leánya rajzainak, festményeinek közös, egyedi tárlata. Az igazgató kiemelte: a járványügyi körülmények miatt ugyan mindenki maszkban, igyekezve betartani a távolságtartási szabályokat, megfelelve az egészségvédelmi intézkedéseknek, de mégis sokan éreztek késztetést arra, hogy részt vegyenek a közösségi rendezvényen, kiéhezve az élményt adó együttlét semmivel sem pótolható érzésére.

Nagyon kifejező a kiállítás címe, hiszen Klára, vagy ahogyan legtöbben hívják: Babu most sincs egyedül, fentről látja édesapja – fejtette ki érzelemmel teli megnyitó beszédében Fehér Tibor, aki nagy rajongója volt kedvenc keresztapja és unokahúga munkásságának.

A veszprémi egyetem röplabda egyesületének szakmai igazgatója elidézte, hogy miután Klára édesapja fiatalon, 1997-ben hirtelen jött betegsége után meghalt, leánya rendezgetve festményeit, rajzait, néhány üres vásznat, ecsetet, rajzeszközt talált, és rábukkant az évekkel korábban készült saját portréjára is. Próbálkozott és rájött, hogy neki is örömet okoz a rajzolás, festés. Elkészítette szeretett és máig nagyon hiányzó édesapja képmását. Ezek az alkotások, immár egy keretbe foglalva adják a mostani tárlat központi elemét.

A tematikus kiállítás, melynek elrendezésekor Balogh Klára segítségére volt iskolánk rajz tanára, Ácsné Kerekes Gabriella is, párhuzamosan mutatja be apa és lánya alkotásait, évszakonként különféle tájképeket, a nagy kedvenc: a Balaton és a tó vitorlásainak ábrázolását, Klára külföldi útjainak helyszíneit.

A megnyitót színesítette a harminc éves veszprémi Bonita Sporttánc Egyesület két párosának bemutatója. Babu keresztlánya, Balogh Panna és párja Fazekas Levente, valamint Hanthy Szabolcs és Bianka többel között lantin amerikai táncokat adtak elő.

A közönség, köztük helybeli és messziről jött családtagok, rokonok, ismerősök, iskolánk sok pedagógusa, volt és jelenlegi tanítványok nagy érdeklődéssel nézték végig a tárlat alkotásait, felidézve Balogh László emlékét, adózva apa és leánya máig ható, bensőséges kapcsolatának.

További fotók, képgaléria