A szülők feladatairól és felelősségéről

A mindenkit érintő járványhelyzet november 11-étől új szakaszához érkezett. Az egy hónapra bejelentett rendelkezések számos korábbi intézkedést szigorítanak, de újak is vannak közöttük: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormany-kihirdette-legujabb-vedelmi-intezkedeseket. Mit tehetünk mi a járvány terjedésének lassítása, a fertőzések elkerülése érdekében?

Iskolánk a tanév elejétől mostanáig sikeresen védekezett. Az intézményünkben bevezetett eljárásrendet igyekeztünk maradéktalanul betartani: a pedagógusaink, dolgozóink és a tanulók zöme is megértette, és eszerint viselkedett, végezte tevékenységét, köszönet érte. Az őszi szünet alatti teljeskörű fertőtlenítő nagytakarítás is hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig iskolánkban mindössze 1 tanuló esett át igazoltan a fertőzésen, 4-en pedig kontaktszemélynek minősültek a családjukban igazolódott eset vagy annak gyanúja miatt. Ez a tanulói összlétszámunknak mindössze 1,6 százaléka. Szüleik minden esetben a legteljesebb felelősséggel tájékoztatták intézményünket, és rendelkeztek gyermekük elkülönítéséről, így részünkről nem volt szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre. Pedagógusaink, dolgozóink körében a mai napig nincs is fertőzésgyanús esetünk.

Ez azonban nem mentesít bennünket attól, hogy a lehető legszigorúbban betartsuk és betartassuk a mindenki számára kötelező járványügyi intézkedéseket a magunk és mások védelme, egészségének megőrzése érdekében. Sajnos vannak olyan tanulóink, akik még ma sem ismerik vagy nemtörődömségből semmibe veszik a védekezés fontosságát, néhányan sorozatosan megszegik az erre vonatkozó szabályokat. Esetükben saját iskolai eszközeinkkel ösztönözzük őket a fegyelmezett viselkedésre, de elvárjuk, hogy szüleik, testvéreik, társaik ugyanígy megtegyenek mindent a meggyőzésükre.

cof

Elvárásunk továbbá, hogy fertőző betegség jeleit mutató gyermekeket szüleik ne engedjék iskolába, azonnal orvoshoz kell fordulniuk. Iskolába kizárólag akkor jöhetnek, ha orvosi igazolással rendelkeznek a tünetmentességről, és arról, hogy közösségbe járhatnak. Ha a családban felmerül vagy igazolódik Covid-fertőzés gyanúja, intézményünket – az eddigiekhez hasonlóan – haladéktalanul értesíteni kell.

Iskolánk pedagógusai megismerték és folyamatosan használják a Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) megújuló lehetőségeit az oktatásra, a tanulókkal, szülőkkel való rendszeres kapcsolattartásra. Felkészültünk arra is, hogy a huzamosabban hiányzók részére online formában pótoljuk a tananyagot. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a tanulók és szüleik tisztában legyenek a Kréta használatával, be tudjanak lépni, megismerjék a kezelését. Egy esetleges rendkívüli helyzet, az iskolák részleges vagy teljes bezárása, a digitális tanrend elrendelése esetén mindenkinek biztosítani tudjuk az online tanítás-tanulás lehetőségét.