Beszélgetés a gyermeki jogokról és kötelességekről

A november 15-i osztályfőnöki órára vendégek érkeztek az 5.b osztályba a 31. Gyermekjogi Világnap (2020.11.20.) alkalmából. A Várpalotai Gyermekjóléti Központ két munkatársa, Rózsás Melinda és Meidl-Hári Noémi azért látogatott el hozzánk, hogy beszélgessen a gyerekekkel a gyermeki jogokról és kötelességekről.

A Gyermekjogi Egyezmény egy nemzetközi megállapodás, ami azért jött létre, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben írta alá az egyezményt.

Az óra a jogok és kötelességek szavak értelmezésével kezdődött, majd a 10 legfontosabb gyerekjog megvitatására került sor. A diákok aktívan kapcsolódtak be a témába Ácsné Sebestyén Éva osztályfőnök vezetésével,  sok személyes példát hoztak életükből és elképzeléseiket is megosztották osztálytársaikkal. A szociális segítő munkatársak kérdéseikkel irányították a beszélgetést, és a korosztály számára nehezebben értelmezhető jogokat el is magyarázták a gyerekeknek.

Csoportmunkával folytatódott az óra, ahol kiosztott képek alapján kellett eldönteni, hogy melyik alapvető joghoz kapcsolódnak a fotók, és melyiken sérülnek ezek a jogok. A gyerekek először egymás között vitatták meg a látottakat, majd a többi csoporttal is ismertették gondolataikat.

Az óra rövidnek bizonyult a téma feldolgozására, így a következő osztályfőnöki órán folytatjuk a beszélgetést, és az empátiát fejlesztő feladatra is sort kerítünk.