Boldogságórák a hála fontosságáról

A boldogságórák célja nem az, hogy problémamentes életmodellt állítson a fiatalok elé, hanem hogy vezérfonalat adjon az óvodásoknak, iskolásoknak, hogy könnyebben nézzenek szembe a kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni a problémákkal, valamint hogy lehetőséget adjon a testi-lelki egészség megtartásához szükséges tényezők tanulmányozására és tudatosítására – állítja Prof. Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának vezetője, a Boldogságóra-program egyik magyarországi mentora.

Már az előző tanévben is tartottunk boldogságórákat a 4. és 5. osztályainkban

Amikor iskolánk is csatlakozhatott ehhez a programhoz, az intézményünkben kialakuló jő gyakorlatot szerettük volna rendszeressé tenni.

Pedagógusaink szívesen vállalták munkaformáik, módszereik bővítését, hogy a gyerekek is átélhessék az örömteli munkavégzést, az újfajta megközelítés eredményességét.

A program az iskolai hónapokra tíz témakört javasol. Szeptemberben a hála állt a középpontban. Ennek szellemében dolgoztak például a 4. b osztály tanulói osztályfőnökük, Reichardné Réz Zsuzsanna közreműködésével.

Beszélgettek a hála mint cselekedet fontosságáról, arról, hogy miért is lehet hálás az ember. Igyekeztek olyan jó cselekedeteket végrehajtani, amellyel kivívhatták mások háláját.

Ilyen volt – többek között – az állatok védelme, egy kutyamenhely lakóinak figyelemmel kísérése is.