Biztató szavakkal mosolyt varázsolni az arcokra

A 3. évfolyammal, mind a két 3. osztállyal úgy döntött Kovács Alexa tanító néni, hogy szeretnék felvidítani, megmosolyogtatni Pétfürdőt, ezekben a különös időkben, amit csak tovább nehezít az esős időjárás. Letéphető cédulákat készítettek és ragasztottak ki több helyre. A felső tagozatosokról sem feledkeztek meg, nekik is vittek belőle.

Az üzeneteket a gyerekek találtál ki. A cél az volt, hogy csaljanak mosolyt idegenek arcára is. Volt, aki pozitív gondolatokat írt (pl. Bízz magadban, Képes vagy rá, Nincs lehetetlen). Vannak olyan cédulák, melyeken bókok vannak (Szép vagy, ha mosolyogsz, Okos vagy, szép vagy), illetve páran csináltak nyári kihívást (pl. Ugorj ruhástól a vízbe, Lepd meg egy barátodat).

A céduláknak nincs kifejezetten célközönsége, azok mindenkinek szólnak. Reméljük, hogy aki látja, az egy pillanatra elfelejti minden gondját és tiszta szívből mosolyog egyet!

További fotók, képgaléria

Remek darab, mesés tanulás

Kiváló hangulatot teremtettek a veszprémi Petőfi Színház művészei május 28-án iskolánk Hősök terei épületének szépen rendbe tett udvarán. Kukamese címmel zenés mesejátékot adtak elő kétszer is az 1-3. és a 4-5. osztályos tanulóinknak. Az előadás egy sorozat részeként valósult meg a színház felajánlásában, mellyel a járványhelyzet idején megyénk iskoláiba mentek szabadtéri fellépéseket nyújtani.

Fém Feri, Papír Oszkár, Üvegénia, Barnaüveg Balambér, Polieszter és Komposztanyó a Hulladéksziget birodalmában élnek, itt játszódik a varázslatos történet. Hasznosnak lenni, „újrahasznosulni”, ezt várja ki-ki a maga különös vágyaival. Azonban Veszélyes Valér szomszédos birodalmából megszökik Hipollónia és Elemér, hogy bosszút álljanak száműzetésükért. Izgalmas kalandok után végül Zöldhajú, a természet tündére rendet teremt, és mindenki azzá válik, amivé szeretett volna. Mese és tanulság, fontos fogalmak és gyakorlat elsajátítása a mese és színház varázsa révén. Ez a Kukacsoda mesedarab – olvasható a színház ismertetőjében.

Ez valóban így van: a gyerekek az érdekes történet és a jelképes szereplők megismerésével, játékos formában, de művészi színvonalon előadva tanulhatták meg a környezetvédelem hétköznapi fogalmait, az ezekkel kapcsolatos tennivalókat, melyeket mostantól remélhetőleg ők és családtagjaik is gyakorolnak majd. Az alkalom nagyon jó lehetőség volt iskolánk környezettudatos nevelésében az ökoiskola cím elnyerése felé vezető úton.

A szereposztás a következő volt: Nagymama, Komposztanyó – Módri Györgyi, Kati – Molnár Annabella, Balambér, a színes üveg – Cservenák Vilmos, Üvegénia, a fehér üveg – Horváth Csenge, Polieszter, a műanyag hulladék – Diószegi Imola, Fém Feri, a fém hulladék – Keresztesi Gábor, Papír Oszkár – Keller Márton, Elemér, az elhasznált elem |Kulcsár Székely Attila, Hipollónia, hipó, mérgek – Palásthy Bea, Zöldhajú, a természet tündére Soltis Eleonóra. A darabot rendezte Tóth Géza, zenéjét írta Radványi Balázs kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző. Az előadást felvezette, a gyerekeket a darabra hangolta: Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív manager.

További fotók, képgaléria

Ide csak vidáman lehet betérni

Kitalálja valaki, hogy mi van a képen? És vajon hol készült? Ez nem más, mit az iskolánk Hősök terei épületében az 1.b osztály bejárati ajtaja. A felirat és a képecskés dekoráció önmagáért beszél, Kovács Alexa tanító néni közösen készítette az osztályba járó gyerekekkel. Reichardné Réz Zsuzsanna, Zsazsa néni osztályfőnök (a képen középen) mesterien irányítja a szuperhős-képzést, vagyis az első osztályosok iskolai munkáját, felkészülését a második évfolyamra.

Hatodik és nyolcadik osztályosok tudáspróbája

6.a

Az idén 3036 iskola 3557 telephelyén több mint 278 ezer diák vett részt a május 26-i országos kompetenciamérésben: a 6. évfolyamból 91 994-en, a 8. évfolyamból 98 511-en, a 10. évfolyamból pedig 87 801-en.

6.b

Iskolánk 6. évfolyamán 41, a 8. évfolyamon 36 tanuló volt felmérésre kötelezve. Az országos kompetenciamérés a tanulók szövegértési képességét és matematikai eszköztudását térképezi fel, ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak.

8.a

A mérés fontos célja az intézmények teljesítményének nyomon követése. Korábban a 6. és 8. évfolyamosaink teljesítették az angol nyelvi mérés kötelezettségét is. Az eredményekről az országos összesítést követően adnak tájékoztatást, amely megmutatja majd az Európai Unió tagállamai között elfoglalt helyünket a nevelési-oktatási tevékenység területén.

8.b

Újabb tanulóink tettek eredményes ECDL vizsgát

Az elmúlt hónapok nem kedveztek a személyes jelenléttel zajló informatikai képzésnek, mégis sikerült felkészülni néhány 7. osztályos tanulónak egy újabb ECDL (Európai Számítógép-használati Jogosítvány) vizsgára a Prezentáció modulból Béni Norbert informatika tanár irányításával. Május 25-én a székesfehérvári I. István Szakgimnáziumban sikeres vizsgát tett Bránya Benedek, Fazekas Levente, Huják Eszter, Nagy Benedek, Padragi Péter, Patocskai Noel, Pók Patrik, Szakály Zorka, Szóládi Péter, Tóth Tamás és Végh Etele. A vizsgához szükséges regisztráció költségét, amely 4 évre szól, a Napsugár Alapítvány a Gyermekekért biztosította a sikeres vizsga díjával együtt.

Eredményesen szerepeltünk a Világjáró 4 fordulós földrajz versenyen

Országos levelező természetismereti versenyen vettünk részt az előző hónapokban két nyolcadik osztályból és a 7.b osztályból 3 csapattal, Borszukné Kropf Ilona és Tóth Zsuzsa tanárnők irányításával. Résztvevők a 8.a osztályból: Bajj Marcell, Gombos Erik, a 8.b osztályból Ódor Kamilla, Nikolausz Barnabás. a 7.b osztályból Bránya Benedek és Patocskai Noel.

Bajj Marcell, Gombos Erik a 8.a osztályból

Május 25-én kaptunk tájékoztatást a négyfordulós verseny előzetes eredményéről. Eszerint a 7-8. osztályosok csoportos versenyében 38 benevezett csapat közül a 9. helyen végzett iskolánk 7.b osztályosokból álló csapata, felkészítő tanáruk Borszkné Kropf Ilona volt.

A 7.b osztályból Bránya Benedek és Patocskai Noel az országos versenyen 9. helyezést ért el

A nyolcadik osztályosok a 21. és 22. helyen végeztek, őket Tóth Zsuzsa készítette fel.

A 8.b osztályból Ódor Kamilla, Nikolausz Barnabás vett részt a versenyen

Iskolánkról írt a megyei napilap, a Napló

A Napló május 25-i számának 11. oldalán összefoglaló képes cikk jelent meg iskolánk elmúlt időszakának eredményeiről. A digitális tanulás ideje alatt sem állt meg ugyanis az oktatáson kívüli élet: iskolánkból sokan és nagyon szép eredményekkel szerepeltek a különféle játékokon, helyi, megyei és országos versenyeken. Az újság írása ezeket vette számba, kiemelve azokat a sikereket, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

Napló cikk HIÁI 2021

Leendő ötödikesek figyelmébe: tehetségek kerestetnek!

Kísérleteznél egy igazi laborban? Építenél robotokat vagy drónokat? Kipróbálnád magad egy animációs film rendezőjeként? Érdekel a bankok titokzatos világa? Egy jó közösségre vágysz, ahol játszva tanulhatsz? Ezeket a kérdéseket teszi fel a leendő ötödik osztályosoknak szóló ismertető, melyet a Mathius Corvinus Collégium készített a Fiatal Tehetség Program keretében. Az új tehetséggondozó képzés 2021 őszétől 22 városban, köztük Veszprémben és Székesfehérváron összesen 1200 gyereknek biztosít rendhagyó, élménypedagógiai foglalkozásokat. Az évi 16, szombatonként egész napos elfoglaltságot nyújtó képzési alkalom és az egyéni ütemű otthoni e-learning tanulás komplex szemléletű tehetséggondozást nyújt, beszédközpontú angol nyelvoktatással párosítva. A részletekről itt olvashatnak.