Iskolai munkával a hatékony és tevékeny környezetvédelemért

Iskolánk regisztrált az idei a Fenntarthatósági Témahét kezdeményezéséhez Borszukné Kropf Ilona és Bizonyné Balogh Klára tanárnők szervezésében. Az egyre bővülő környezettudatos neveléssel nem titkolt célunk, hogy  a következő tanévben pályázatot nyújtsunk be az Ökoiskola címre.

A 7.a és 7.b osztályoknak 2×45 percben a műanyagokról tartottak projekt órát Műanyag: Áldás és átok című videó alapján:  https://youtu.be/lsyx9TixReg A cím is jól mutatja, hogy a műanyag áldásnak indult, de napjainkban olyan méreteket öltött a mennyisége, hogy kezd átokká válni.

Csoportban dolgoztak a gyerekek, a témával kapcsolatos nevet választottak. Az első óra feladatai voltak: 1. gyűjtsenek össze otthon használatos műanyagokat.

A műanyagokról

2. interneten (a takarékosság jegyében) gyűjteni kellett olyan eszközöket, anyagokat, amivel helyettesíteni tudjuk a műanyagokat.

Műanyagok helyettesítése

3. Videó feldolgozása Óceáni szemétszigetek kialakulása és az okozói címmel a felhalmozott szemétről, hogyan kerül az óceánokba, hogy lehet ellene védekezni: https://youtu.be/jYOhXH5vouI

4. Meg kellett tippelni, hogy melyik használati tárgy hány év alatt bomlik le.

A második órán műanyag kupakokat kellett gyűjteni, s abból játékokat készítettek.

Játékok műanyagból

A csoportok kipróbálás után egymással megosztották az elkészült társasokat. A 7.a osztály több csoportja felajánlotta a játékokat az első osztályos tanulóknak, melyeket át is adtak.

Végül Körforgás – A gyűjtőszigettől az újrahasznosításig című filmen követték végig a szemét útját: https://youtu.be/wV1So0KG7jE

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?