Hány éves kortól büntethető az elkövetett bűncselekmény? És mi számít annak?

 A közösségi média használatának veszélyeiről, a gyerekek büntethetőségéről és a személyiségi jogokról tartott érdekes, sok tanulsággal szolgáló előadást március 31-én a 8. évfolyamunk tanulóinak Gaál Csaba rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának bűnmegelőzési kiemelt főelőadója, valamint Herczeg Alexandra rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának bűnmegelőzési kiemelt főelőadója.

A tanulókat aktívan bevonva beszélgettek hétköznapi helyzetekről, az iskolában is előforduló, mindennapos problémákról. Szóba került, hogy a törvények, szabályok nem ismerete nem ment fel senkit a következmények alól, a Büntető Törvénykönyvbe foglalt büntetési tételektől.

A diákok érdeklődéssel hallgatták a közösségi média (Facebook, Instagram, TikTok) használatának veszélyeit, az ezzel kapcsolatos tanácsokat. Különösen az érdekelte őket, hogy mi számít ebben a körben a személyiségi jog megsértésének, sőt bűncselekménynek? Gaál Csaba egy mondatban megfogalmazta, hogyan kerülhetjük el a büntetendő dolgok elkerülését: Amit nem szeretnél, hogy veled megtörténjen, azt ne kövesd el másokkal szemben sem!

Az is nagy figyelmet váltott ki körükben, ami a büntethetőség korhatárának változásáról elhangzott. Régebben még a nagykorúság elérése, a 18. életév számított annak, azonban ezt az elmúlt években egyre lejjebb szállította a jogalkotó. Ma már – a szülők, gondviselők felelősségének megállapítása mellett – a 12 évét betöltött gyermek is büntethető, ha törvénybe ütköző cselekedetet követ el.

Az előadók bemutattak egy rendkívül tanulságos filmet is, amelynek története egyszerű iskolai helyzetből kiindulva csaknem tragédiába torkollik.

Végül a tanulók rövidtesztet is kitöltöttek, apró ajándékokat is kaptak. A legjobban kipróbálhatták a lézeres pisztolylövészetet is.

További fotók, képgaléria

Vélemény, hozzászólás?