Műhelybeszélgetés iskolánk tehetségpontjának akkreditációs feladatairól

Iskolánk pedagógusainak elhatározása a hatékony és eredményes tehetséggondozás, ezért is pályáztunk és nyertük el ebben az évben a Regisztrált tehetségpont címet. A folyamat következő állomása az akkreditációs eljárás, aminek során kidolgozzuk és végrehajtjuk azokat a lépéseket, amelyek eleget tesznek a minősítés előírásainak.

Nemrég két pedagógusunk részt vett Szombathelyen a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által összehívott tapasztalatcserén, ahol a Nyugat-Dunántúl néhány tehetségpontjának képviselője mutatta be tevékenységüket. Erről rendeztünk november 13-án egy műhelybeszélgetést iskolánk érdeklődő tanítóinak, tanárainak. A program elején a résztvevők jelképesen, szívószálas bajusszal kapcsolódtak a férfiegészségért indított novemberi hazai és nemzetközi kampányhoz, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára.

Barták Péter, az iskola intézményvezető-helyettese, Tehetségpont projektünk felelős vezetője a szombathelyi műhelybeszélgetés alapján készített egy prezentációt, amelyben összefoglalta a hatékony tehetséggondozás alapkifejezéseit, meghatározó feladatait, módszereit. Bemutatta a tehetségsegítő hálózatot, az iskoláknak, tanulóiknak nyújtott lehetőségeket.

A szombathelyi tapasztalatcsere másik résztvevője, iskolánk felső tagozatának Tehetségpont koordinátora, Bizonyné Balogh Klára beszélt az ottani műhelybeszélgetés érdekességeiről, a bemutatott módszerekről. Külön kitért a győri Kossuth Lajos Általános Iskola gyakorlatára, ahol évek óta tartó Pressley Ridge módszer hozadékaként elismerésre méltó eredményeket értek el. Példaértékűnek tartotta azt a klipet, melyet az iskola tanulói maguk írtak és készítettek el.

Az iskolai megbeszélés résztvevői elhatározták, hogy a jövőben a tehetségek felismerésére, gondozására különféle műhelyekben fejlesztő programokat terveznek, azokat következetesen végrehajtják, és figyelemmel kísérik fejlődésüket, életútjukat.